FSS pres. ARKAIK | 16.12 | MIXTAPE 5 | Review


Въпреки че дневните температури по нищо не показват идването на есента, месец септември по традиция се приема за преходен от открития към закрития сезон. И ако в първите му седмици все още могат да се усетят фестивални емоции под открито небе, то след средата на месеца повечето организатори избягват да рискуват с рязко променящите се атмосферни условия. Повечето от тях залагат на провеждането на клубни събития, а нощните заведения отново започват да се пълнят с хора след няколкомесечната си лятна ваканция.

Средата на септември през 2017 г. не напави изключение от това правило. През изминалия уикенд в столицата, а и не само, се проведоха редица интересни клубни събития със смесен музикален характер. Това, което ни направи най-силно впечатление, бе визитата на Arkaik в B-Side на Mixtape 5. "Виновници" за тази музикална случка бяха DnB ентусиастите от Future Sounds of Sofia. А, както можем да се досетим, като съберем имената на госта, локацията и организацията на едно място, събитието се получи повече от добре. Ето как нашият екип видя мероприятието, което беше и първото закрито събитие за този сезон, което попадна в полезрението ни.


Музикалната вечеринка започна в предварително уречения час. В 23:00 на сцената в малката зала на Mixtape 5 се качи Lazh. FSS изглежда бяха решили да подредят своите представители в програмата по такъв начин, че да се наблюдава постепенна градация в динамичността на изпълненията им. Именно затова Lazh беше първи. С умерена селекция, съсредоточена върху изчистения DnB звук, изпълнителят представи своя афинитет към минималистичните bass трептения. Самият артист неведнъж е поднасял на слушателите си селекции с по-нисък bpm, варирайки из подстиловата палитра на dubstep музиката. В DnB отношение, Lazh предпочита да подбира траковете откъм дълбочина, което и този път не остана неоценено от критичната към подобно звучене DnB публика.


Втори в лайнъпа беше друг познат с по-минималистичните си предпочитания артист - Hydrashock. Опитният селектор бе обещал безкомпромисен сет и музикалните "шамари" започнаха да летят още след полунощ. С подбор на малко по-динамични откъм дръм секции парчета, в сравнение с Lazh, Hydrashock трябваше да подготви публиката за двучасовия сет на основния хедлайнър. С вдигането на оборотите се увеличи и броят на посетителите в залата, с което се повишиха и градусите в помещението. Да, липсата на по-хладен въздух в B-Side беше доста осезаем проблем, но това явление е по-скоро със сезонен характер. Ако върнем лентата назад към средата на септември в предишните години, ще видим, че винаги малката зала е била доста задушна по това време. Причината за това е много проста. B-Side е проектиран да работи в зимна среда и вентилацията е пригодена да поддържа малко по-висока температура. "Зимата иде", както се казва в една популярна поредица книги, както и в сериала по тях, така че след няколко седмици този негатив на B-Side ще е едно от най-търсените предимства на залата.


След двамата подгряващи артисти дойде време да се насладим на селекцията на Arkaik. Идващият от Шанхай британец успя да ни впечатли седмица по-рано, когато го засякохме на Outlook Festival. Това ни накара да бъдем още по-нетърпеливи в седмицата между двете събития с участието на изпълнителя на Diffrent Music, Flexout Audio и Dispatch. Както винаги, мрачният B-Side предлагаше точния звук и правилната акустика за подобен род музикални събития. Arkaik се възползва подобаващо от това и разгърна един стегнат, изчистен и доста ритмичен сет в рамките на отредените му по програма два часа. С преобладаващ брой авторски парчета, гостът не се посвени да вкара и нужния ексклузивитет, представяйки доста нови и неиздавани тракове.
Публиката посрещна изпълнението му с бурни позитивни реакции и всеки бързаше да се върне в малката зала след като правеше кратки разходки за глътка въздух извън помещението. Задушевната обстановка не успя да попречи на феновете да се забавляват подобаващо през цялата вечер. Въпреки ранната дата, топлото време и множеството подобни събития в календара на изминалия уикенд, B-Side на Mixtape 5 успя да се изпълни до краен предел, като, разбира се, пикът на посещаемостта беше във времевия диапазон между 1 и 3 часа́ след полунощ.


Веднага след Arkaik, пултът бе поет от Phirah, който вкара събитието в малко по-динамично темпо чрез селекцията си. Сериозните физиономии и леките поклащания, които приветстваха предишните изпълнения, отстъпиха място на все повече танци и движение. Phirah зарадва публиката с повече soulful и roller изпълнения, "летен" liquid и няколко вокални парчета (липсващи почти изцяло в сета на Arkaik). Последни зад пулта бяха Vasquez NZ и Thrust, които посегнаха и към по-сурови откъм звук парчета.


Верни на своя стил, Future Sounds of Sofia откриха успешно новия клубен сезон в своята програма. Въпреки, че организацията не споделя бъдещите си проекти, товарейки онлайн пространството с далечни във времето събития, от екипа на Low Frequencies сме сигурни, че съвсем скоро те ще ни зарадват с нови подобни емоции. Стискаме палци това да се случи във възможно най-кратък срок и се надяваме, че със следващия си гост FSS ще продължат силната си поредица с висококачествени световноизвестни продуценти, намиращи се в пика на своето музикално развитие!

Снимки: Lemouserat Photographie
https://www.facebook.com/lemouse.rat

Future Sounds of Sofia
https://www.facebook.com/future.sounds.of.sofia/

Arkaik 
https://www.facebook.com/ArkaikDNB
http://www.soundcloud.com/arkaik
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар