Sofia Graffiti Battle 2


artwork by FAKT & GRTS

Sofia Graffiti Tour x JFF Soundsystem x Low Frequencies present Sofia Graffiti Battle 2!


Навярно повечето ни читатели са запознати с термина "графити". С оглед на това, че до преди години графити изкуството се намираше в своя бум и у нас, най-вероятно, почти всеки има, макар и бегла, представа за това кой, как и защо рисува по стените, било то в България или където и да е. 

И въпреки всичко, нека си припомним, че корените на графити изкуството могат да бъдат проследени до далечните Ню-Йоркски железопътни депа от където тръгват и първите "препускащи" парчета. Без излишно забавяне, все така в началото на 20-ти век, графитите плъзват по улиците като средство за териториално маркиране използвано от уличните банди в големите градове. За кратко време графитите "завземат" цяла Северна Америка и в средата на 20-ти век (след Втората Световна война) навлизат в Европа, у нас, графити изкуството манифестира едва след началото на 90-те години на миналия век.

За изминалите 20-тина години много неща са се променили. Благодарение на усърдната работа на много хора, ценящи графитите, днес тази форма на себеизразяване се ситуира някъде между "законното" и "незаконното".  Подобно на музиката, която всички в сайта ни следят и тачат, двете форми на изкуство, макар и на пръв поглед крайно далечни- едната визуална, другата музикална, се намират в идентичната ситуация, а именно- на границата между "ъндърграунда" и "оувърграунда".


Цветните рисунки, разнообразяващи сивата бетонна действителност на мегаполиса, са едно от нещата в града, към които не си безпристрастен. Или харесваш графити, или- не. А ние определено сме от първия тип хора.
Sofia Graffiti Battle 2016

Личното ни мнение е, че именно тази среда (гореспоменатата граница) е най-благоприятна за развитието на двата вида изкуство- едновременно набиращи популярност, но без да губят есенцията си в процеса на популяризиране. По този начин всеки артист може сам за себе си да прецени дали желае да остане причастен на "подземният" свят, и също така по своя инициатива има възможността да излезе пред широка аудитория, дали за разнообразие, или с ясната идея за професионално развитие, изцяло зависи от него.


GRTS в София

Сигурно вече се питате дали няма да започнем да пишем и за графити- и да, и не. Без повече да увъртаме Ви представяме- Sofia Graffiti Battle 2!
Да, не бяхме част от първото издание, но пък неслучайно бяхме добре подмамени на същата локация, по същото време, от нашите добри приятели JFF & High Duty Soundsystems, именно за неповторимият сблъсък между двете системи DUB в Квартала , по случай миналогодишният празник на София. 
 
Sofia Graffiti Battle 2016

Както вече споменахме, намираме много допирни точки между графити изкуството и музиката задвижваща този сайт. Именно това ни подтикна да създадем още повече такива допирни точки, свръзвайки се с нашите добри приятели от Sofia Graffiti Tour, които освен главни виновници зад Sofia Graffiti Battle и други събития като МЯСТО в София, и изложбата "Скрити букви" от миналата седмица, също така, са организатори, и на единственият на територията на България туристически тур, целящ да запознае гостите на София с неиното културно наследство в лицето на стрийт-арта, и графитите оставени по столичните фасади, както от местни, така и от чуждестранни артисти.

 
Sofia Graffiti Battle 2016


От своя страна, активистите на Sofia Graffiti Tour с усмивка си признаха, че знаят за нас и с радост приеха предложението за колаборация. Неслучайно в последствие разбрахме и колко много се кефят на дъб и реге и как били приятно изненадани щом се срещнали със (явно обшите ни) добри приятели от JFF по време на първото издание на фестивала.
Blayz Wildstyle

Сговорната дружина започна да повдига планина след планина, а идеята постепенно да се оформя. Няколко месеца по-късно имаме едни от най-талантливите и обещаващи творци, активисти и пакостници от графити сцената в България, а именно AKES, GRTS, JAHONE, KONTE, BLAYZ, NELY, RAYS, RUST2 & TOCHKA, чиято задача ще е повече от предизвикателна, тъй като целта е не само да преобразят и освежат столичното 93 СОУ "Александър Теодоров - Балан" , но и да комбинират графити изкуството с българската азбука.


Poze на Meeting of Styles Kosovo 2017

На разположение артистите ще имат два дни, над 150 метра фасада, малката но лютива JFF Soundsystem с капитан Don D, както и редица други талантливи селектори поканени от нас, които ще заформят разнообразната стилова музикалната селекция в рамките на двата дни по време на фестивала. 

Освен ангажиментът на "райтарите" да използват българската азбука, другата част от концепцията на събитието е да се стреми да популяризира и инициира въвлечеността на младите в градската и улична култура по градивен и съзидателен начин. За целта организаторите са предвидили графити workshop с предварително записване, който ще закрие събитието и ще се състои в последният един час на вторият ден, преди голямото почистване.

JahOne за Община Карлово
Напомняме, че Sofia Graffiti Battle 2 ще се проведе на територията на  93 СОУ "Александър Теодоров - Балан" (кв. Гео Милев, ул. Гео Милев 32). Употребата на алкохол, цигари и наркотици на територията на училището е строго забранена!


Флаерът, дизайнери FAKT & GRTS

За допълнителна информация, записване в графити workshop-а и пълна музикална програма следете страницата на събитието: ТУК!


Погледнете София от друга гледна точка със Sofia Graffiti Tour: ТУК!


Следете Blayz във фейсбук: ТУК!

Следете JahOne:
ТУК!

Включете се в еуфорията с Hype All Night ТУК!


Намерете Nely във фейсбук ТУК!


Разгледайте проекта на Tochka- Sofia Monsters!

Следете творчеството на Rays- ТУК!

Намерете GRTS в инстаграм- ТУК!

Akes, също ще намерите в инстаграм-
ТУК!

Не изпускайте да чуете JFF, следете ги ТУК!

Share on Google Plus

About stanmarshsp

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар