Review | Teuf Kulture pres Digital | Партито, което не трябваше да пропускаш


“Светът се променя, музиката се променя, дори наркотиците се променят” - Trainspotting

В контекста на филма, промяната като понятие беше нещо положително. В общи линии промяната винаги може да бъде нещо хубаво, стига да се приспособиш по правилния начин към нея. Но когато реакцията към промените в средата не е адекватна на тях, се получават някои проблеми. Такива проблеми изпитваме в DnB фракцията на нашия екип. Може би с годините се пренаситихме, или просто бройката им ни дойде в повече. Може би музиката се промени към нещо, което не харесваме и се стремим да избягваме. А може би сме видели и сме свикнали с някакво качество, което трудно срещаме в момента. Или може би задвижващата ни идея да гоним различното и нестандартното ни е отвела в толкова бутикови честоти, че трудно се нагаждаме към общия вайб. Каквато и да е причината, все по-рядко се чувстваме добре на DnB партита. Все по-малко организации успяват да задоволят явно капризния ни вкус и все по-малко гости се представят на нивото, на което очакваме да са. Движенията ни по време на парти са все по-умерени. В търсене на "нашето" се губим в общото.

За щастие, този месец имахме няколко причини да сме позитивно настроени към хедлайнерските DnB събития в страната. FSS поведоха крак в началото на април. На 21-ви обаче се получи най-силното събитие, което сме посещавали на родна земя в последните... години дори. Сигурно отново ще си навлечем негативи, изразявайки емоциите си от партито, но какво пък. Важно е да покажем какво ни е направило впечатление в момента. А най-силното впечатление дойде от огромното събитие, което сътвори българското подразделение на каталунската организация Teuf Kulture. В петъчната вечер в София се изсипаха цели петима чуждестранни артисти, подкрепени от страховит български съпорт. Големият Digital взриви The Laboratory, в компанията на Flava, Egres, Chawer и Teravito. Panega, Targy и Funk Aesthetics представляваха родната сцена, а основният виновник за провеждането на събитието - MC Primitiff, беше безпогрешен зад микрофона през цялата вечер.

****

10, 10 и нещо. Запътил съм се към The Laboratory - едно от няколкото парти пространства в сградата на Фабриката за градски изкуства. Дори не съм напълно сигурен за точната локация на мястото. Доверявам се на GPS-a и съм се насочил натам. Стигам до адреса. Няма никаква индикация, че там някъде има каквото и да било музикално събитие. Все пак преминавам през импровизирания портал и се озовавам в двора на сградата. Отнякъде се долавя начупен DnB бийт, който плахо пълзи по стените и ревебрира по стъклата на прозорците. Но все още не съм убеден, че това е мястото на събитието. Насочвам се към входа в преддверието на сградата. Плакатът с имената на артистите отмива всяка доза съмнение. На самия вход ме посреща Primitiff, който случайно е слязъл преди малко. Заедно се насочваме към петия етаж на сградата, преминавайки по две стъпала наведнъж по познатото стълбище. Вибрациите по стените вече са стряскащи и ме карат да си мисля, че звукът няма да е на ниво.

Нищо подобно! 303.bg са опънали част от Funktion-One арсенала си, разположен около стена от армейски съндъци. Мястото е облицовано със завеси и негативите на бетона спрямо звука са минимализирани. След кратка проверка на техниката, на сцената се появява Panega. Партито вече започва! За съжаление го няма Monotype, който все още е на работа по това време. Въпреки че заплануваният b2b между двамата не се състоя, Panega стартира събитието със стил. И с висока доза jump up. Сетът му изглеждаше някак съкратен, а и публиката бе малобройна. Но все пак хората постепенно започнаха да нахлуват в пространството. Около 23:00 зад пулта бе Targy. С множество изяви през годината до момента, било то в клубна или ефирна среда, някак можехме да очакваме какво ще пусне единият от първите хора в HMSU. Но и тук бяхме изненадани. Targy се бе съобразил с по-ранния час на изявата си и бе подготвил доста по-разчупена селекция. Страхотен сет и от негова страна!

След полунощ започна и щафетата на гостите. Teuf Kulture бяха поканили цели петима от тях. От Мексико бе пристигнал Chawer, който влезе с доста дълбок и математически сет. В едно от кратките ни излизания от основното помещение на партито, с Мечката обсъждахме някои от плановете на сайта ни. Докато си говорихме, зад нас преминаха големите гости за вечерта - Flava и Digital. Във видимо добро настроение, въпреки петте етажа стълби, двамата основни хедлайнъри вече бяха в сградата. В добро настроение бяха и другите двама гости - Egres и Teravito. Публиката също се забавляваше откровено. Chawer довършваше сета си, Digital подготви пулта за Flava, а ние вече нямахме търпение да чуем британските гости. След брилянтното начало на събитието до момента, не виждахме какво можеше да развали нещата.

Flava също се представи със стил. Въпреки че имаше само час и въпреки че се беше подготвила за винилов сет, дамата изстреля толкова много класики и силни съвременни парчета, че пред пулта почти нямаше нетанцуващи фенове. Крайници се размятаха във въздуха, Flava подскачаше зад дековете. Вечерта ставаше все по-добра! Събитието имаше уникален заряд. А все още предстоеше МНОГО голяма част от него! Така, както сме свикнали да я слушаме по Rude, Flava летеше върху добре подбрана селекция и висококласни умения в манипулация с техниката. Тя беше толкова много "под пара", че дори беше по потник, контрастирайки със зимните шапки и якетата на публиката. Кой да очаква, че на 21-ви април ще сме в зимно облекло? Поне хладното помещение спести нуждата от гардероб. Но е добре да се отбележи, че момчетата от бара приемаха всякакви връхни дрехи, които им се подаваха за съхранение.

2 часа след полунощ. Зад пулта трябва да е Digital. Flava приключва шеметното си изпълнение. Funktion Recordings showcase-ът продължава с основния гост. Digital беше и причината да се вдигна от нас да ида именно на това парти. Той беше и причината да отпиша други интересни събития от календара си. Спомените се върнаха назад към 2015 г., когато именно този артист беше сред петимата, които ни направиха най-силно впечатление на Outlook. А точно на Outlook има стотици артисти, които предлагат интригуващи сетове. С носталгия към този фестивал, който е може би единственото събитие през годината, удовлетворяващо напълно фетишисткия ни вкус към bass музиката, очаквахме с нетърпение да чуем какво ще ни подготви британеца. И основното ястие, което ни сервира, беше уникален специалитет!

Хората, които ме познават знаят, че не стоя най-отпред по време на парти. Знаят и че не танцувам. Ама хич. Дори и не мърдам много-много. Е, тези хора сигурно нямаше да ме познаят вчера, съдейки по поведението ми, докато Flava и Digital въртяха дековете. Докато на Chawer, Targy и Panega преди това утвърдитело кимах с глава на всеки снеър, то в средата на нощта вече бях в танца. Някъде там, най-отпред, близо до оградата, където по принцип смятам, че е място за деца и загорели потни "die hard" фенки. Е, такива субекти в случая нямаше, а малкото публика беше именно тази, която можеше да оцени подобен род събитие подобаващо. Или поне в по-голямата си част. Начупен дроп след начупен дроп и amen след amen, Digital контролираше нещата. На моменти "зацикляше" в бийта, хвърляше ни бърз поглед и след секунди ни изстрелваше към друга британска мелачка. 10 от 10! Стегнат, съсредоточен и зареден с много bass, ветеранът показа как трябва да се подхожда към подобно събитие. 

Умората от работния и тренировъчен петък ме напусна съвсем. Сякаш всяка начупена баслиния ме зареждаше с още и още енергия, докато разчупените барабанни сесии не ме оставяха да спра да се движа. Може би най-силният сет, който съм чувал в България до сега. Или поне за последните няколко години. Абсолютна касапница! Но в 3:30 нищо не беше приключило. Egres пое пулта като шестия човек с брутална селекция в перфектно подредения лайнъп. Траковете се преливаха от динамичен класически DnB към учестен и минималистичен autonomic. Създателят на Jungle Jungle, най-мощната каталунска DnB фракция, показа своите умения, подкрепен от неспиращия Primitiff. Базираният в Барселона българин бе част от всеки сет в програмата, ръководейки нещата, скрит зад бетонна колона. Уау! Как успя? Римите му изскачаха в най-точните моменти и с най-ясна дикция почти до края на партито. Или може би и до самия край, но просто нямаше как да издържа.

Младият талант Teravito продължи испанската линия, докато аз се запътих към стълбите. Осемте часа в работата и двете тренировки през деня вече си казаха своето и силите ме напуснаха съвсем около 5:00. Очаквах това да се случи доста по-рано, като в смелите ми планове стоеше опцията да чуя половината сет на Digital и да се оттегля към вкъщи. Но явно магията на музиката ме зареди с достатъчно health points, за да успея да изкарам до първите прояви на далечна слънчева светлина навън.

Каква нощ!

Това събитие ще се помни дълго!

П.С.Дано и съботното събитие във Велико Търново с участието на Chawer, Primitiff, Egres, Teravito, Panega и Pandemic да е било на такова ниво, на каквото беше и събитието в София. Страната има нужда от солидни музикални случки от подобен характер и извън столицата.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар