Review | Live Dub с Mellow Mood, Dubfiles и Forelock | Mixtape 5


Reggae/dub насочено събитие в Mixtape 5? "Нищо ново", бихме казали. През краткото съществуване на платформата ни сме били на десетки подобни събития в клуба, които са се радвали на огромен успех и са създавали невероятен заряд. Двете зали на заведението са виждали огромен брой артисти, специализирани в карибската музика и всичките ѝ вариации. Списъкът е огромен. Измежду класните гости са се откроявали и редица родни артисти, членове на всевъзможни формации, групи, организации и soundsystem екипи от България. Да, Mixtape 5 обича reggae и reggae музиката обича Mixtape 5. На 6-и април обаче в заведението се случи нещо невиждано досега в клубна обстановка в страната ни. Лично аз не се сещам подобно събитие да се е провеждало в България въобще, но за това не мога да съм 100% сигурен.

Както всеки път, бях пред клуба отрано. Lazy Face беше обещал да открие събитието с винилова селекция, която не исках да пропускам. Селекторът се беше постарал с подбора на плочите, промотирайки силния арсенал от каталожни номера, които могат да бъдат намерени в създаденaта наскоро от него марка Catch a fire Recordings. Въоръжен с грамофон и огромен брой от "големите дискове", Lazy Face премина през множество dub и reggae класики. Чухме голям брой оригинални парчета, както и по-нискочестотни техни версии. Към края на сета му дори успяхме да доловим и някои от неговите Jamaica Air Force дъбплейти, които той пусна от дигитален носител. Изпълнението на Лазар ни потопи надълбоко в dub пространството. Без микс и без "невиждани" до момента диджейски похвати, артистът манипулираше селекцията си успешно, оставяйки ни да чуем цялата дължина на парчетата, подсилени с ефекти и сирени. Типична dubby обстановка, която в нашата платформа дълбоко ценим.А самият Lazy Face пък сме го виждали зад пулта многократно. Лазар е неуморим в своята мисия за промотиране на карибската музика. В четвъртък вечерта обаче за първи път го видяхме притеснен. Самият той на няколко пъти спомена този факт. Когато се засякохме пред бара, непосредствено след сета му, той просто сподели "Свърши!" и започна да си отдъхва от напрежението. Отговорността на Lazy Face този път беше огромна. Да подгряваш Paolo Baldini, когато той е решил да прави live dub сесия няколко минути след теб със сигурност е ситуация, създаваща голям натиск върху артиста. Но за DubFiles ще си говорим след малко.

След края на сета на Lazy Face, на сцената излязоха Zafayah & Jahmmi Youth. Двамата изпяха някои от силните си нови парчета. Чухме някои от песните от последния албум на Zafayah, както и новите дъбплейти на Jahmmi. По време на цялото им изпълнение, сред публиката бяха големите гости на събитието, следейки внимателно какво правят нашите вокалисти. Двамата близнаци, създали Mellow Mood, подкрепени от бас-китариста си Giulio и своя dub мастър Baldini, чуха цялото изпълнение на българските артисти, в компанията на гласовития си музикален другар Forelock. Jahmmi и Zafayah, както и Lazy Face преди тях, не се изявиха на сцената в A-Side. Тримата родни артисти бяха на едно ниво с публиката в залата, позиционирани зад голяма, пригодена специално за събитието, маса, върху която лежаха техниките им. Именно там бе поставен и огромния пулт на Dubfiles, което ме наведе на мисълта, че сцената в голямата зала дори няма да се използва по време на този концерт. Няколко дни по-късно Алекс (Мечката) ми спомена, че това е било по желание именно на Mellow Mood, които не са искали да има дистанция между тях и тълпата в клуба.

Малко след полунощ започна и шоуто на главните гости. Baldini мина зад пулта, поздрави Lazy Face и настрои техниката си. Малко след това Lo и Jacob Garzia, заедно с Forelock и Jules I, застанаха до dub майстора и се въоръжиха с микрофони. Dubfiles започна да манипулира огромния си миксер, пресъздавайки в реално време основните моменти от своите dub композиции. Върху ридимите, смесвани на живо пред очите ни, се изявиха останалите артисти. Четиримата италиански вокалисти си предаваха щафетата в изреждането на рими, пресъздавайки по перфектен начин soundsystem композициите от средата на миналия век в Ямайка и Европа.Събитието премина под знака на уникалния заряд и чувството на сплотеност между артисти и фенове. Към изпълнението на италианците дори се включиха и двамата български вокалисти. Да, Jahmmi може и да пропусна частта, в която всички изпяха "Modern Day Rockaz", но след това показа на всички мощта на своя глас в компанията на именитите си колеги от Апенините. Lazy Face закри събитието с втората част на виниловата си композиция, докато по-голямата част от залата се насочи към изхода. Прибирайки се към дома си мислех колко скапан ще съм на следващия ден в работата. Возейки се в таксито по дългия път към крайния квартал си казвах "Какво пък, няма да ми е първия ден на работа след парти." и си мислех, че щеше да е голям компромис към музикалния ми вкус ако бях пропуснал именно това събитие. Прибрах новозакупената си и подписана от самия продуцент плоча на Hempress Sativa и Paolo Baldini / Dubfiles в една от щайгите и реших да поспя малко, далеч от мисълта, че ще успея да се наспя пълниоценно. Противно на очакванията ми, на следващия ден се събудих свеж и то половин час преди зададения на алармата. През деня не бях парцал, а се чувствах позитивен и зареден. Зареден с музика и положителна емоция. Нещо, което ми се случва все по-рядко и по-рядко напоследък.

Благодарности към организаторите и артистите, че успяха да създадат това уникално събитие!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар