Q&A | Diass: Не си поставям стилови граници


Дни преди голямото парти на Diass в YALTA CLUB се свързахме с българския диджей за ексклузивно интервю. В следващите редове ще може да прочетете повече за неговото образование, бъдещи планове в студиото и зад пулта, както и за развитието на концепцията му No Orders, която празнува 1 година в петък. Впечатлението, което Diass оставя, е за много приятен, свестен и мил човек с безупречно възпитание и модерни възгледи. След това интервю с нетърпение чакаме петък, за да се насладим на шоуто, което ни е приготвил.

Приятно четене!


1. Здравей, Diass! Феновете ти вече знаят, че имаш сериозно музикално образование преди да успееш като артист. Би ли ни разказал повече за него – къде и какво си учил и как това повлия на кариерата ти и на израстването ти като продуцент?

На 5-годишна възраст родителите ми, и по-конкретно баща ми, насила ме записаха в местното читалище на уроци по пиано и солфеж. Още от бебе нося музиката в себе си - бях доста артистичен, винаги пеех и танцувах. Първата една година стисках зъби и ревах, че не мога да прекарвам повече време пред блока, играейки с другите деца, а трябва да уча ноти. Това ми музикално обучение продължи близо 5 години. Поглеждайки назад, съзнавам колко много ми е дала тази школа, и как благодарение на солфежа, сега мога да пиша музика. Благодарен съм на родителите си, че са взели това решение навремето.
Години по-късно започнах обучение в сферата на компютърното музициране, мастеринг и микс при Иван Ковачев от Габрово. За тези, за които това име не говори нищо - Иван Ковачев е от гр. Габрово, работил е с екипа на Тиесто по микса и записите на един от концертите на артиста, включващ "Мистерията на Българските Гласове". През годините разработва различни VST софтуери и иновации, свързани с Midi Editors & Mixer Tools за Apple операционна система. В продължение на 4 години бях негов ученик и така поставих основите в продуцирането на електронна музика.


2. Как се разви музикалният ти вкус през годините, чисто като фен на електронната музика? Като артист, музиката ти описва ли твоя широк музикален вкус или е по-съсредоточена в определен жанр?

Наскоро се замислих кога всъщност се влюбих за пръв път в електронната музика. Най-ранният ми спомен за среща с нея е на 10-11-годишна възраст, когато на тавана на село открих миксирани CD компилации на вуйчо ми с progressive & hard techno. Бях завладян - динамика, арогантна бас линия и дарк вокали, преоткрих себе си и възприятията си към музиката, която ме заобикаляше. През годините преминах през почти всички подстилове и все още не мога да кажа, че съм се спрял на един конкретен. При мен винаги е въпрос на вдъхновение - удава ми се да правя мелодична и дълбока музика, както и по-динамична и peak-time насочена. Не си поставям стилови граници. 

3. Сред феновете често се говори, че в България диджеите вместо да си помагат се спъват едни-други в развитието си. Имал ли си такива спънки с имена от родната сцена? Или препятствия, поставени изкуствено на пътя на кариерата ти от някой, който не е искал да успееш? И обратното – имало ли е някой известен артист, който ти е помогнал за развитието ти?

Винаги съм бил отворен и добронамерен към всички колеги в индустрията. Срещал съм повече подкрепа и усмивки, но съм се сблъсквал и с хейт. Наричам ги "малки душици" - хора, които изказват мнение за артист, чието творчество им е напълно непознато и поставят етикети. Аз не съм възпитан така - няма как да имам мнение  за колега и да го изразявам публично, без преди това да съм имал комуникация с този човек или да сме работили заедно. Радвам се на успехите на всички колеги диджеи, а и все пак най-важното е да приобщаваме хората към качествената музика, трябва да се подкрепяме.


4. Имаш три издадени авторски албума. Кога можем да очакваме следващия?

В момента работя по четвърти студиен албум, доста експериментален дори за самия мен. Не съм си поставил конкретен срок за финализирането и издаването му, ще се случи когато го усетя за точния момент. Мога само да издам, че слизам до 110bpm в някои от проектите.

5. Пробвал ли си някога да продуцираш творби извън твоите установени жанрове? Спектърът на електронната музика е широк и много артисти създават свои различни псевдоними и проекти, с които развиват работата си в други жанрове. Имаш ли такива планове?

Имам цялостна концепция и няколко готови проекта , за да пусна втори псевдоним, но все още обмислям ситуацията. Смятам, че трябва да концентрирам силите си в налагането на "Diass" и едва след като постигна всички начертани цели ще имам смелоста и свободата да направя този експеримент.

6. В петък твоят бранд No Orders празнува една година работа. Разкажи ни повече за концепцията – как и защо се роди тя и каква е целта ѝ?

Една конкретна характеристика на българския "клубър" ме подтикна към основаването на No Orders. От няколко години има тенденция, в която клиентите на клуб застават пред нас и забиват телефоните си в лицето ни с въпроса - "Ще може ли да пуснеш това?" Не, няма как да стане. И сега ще ви обясня защо. Когато един артист с отношение към музиката - било то диджей, певец или музикант, е направил труда си да селектира репертоар от музика за конкретно участие или парти, да представи оригиналното си творчество, зад което стоят безброй часове неуморна работа и труд в студио, започнал е да изгражда сета си по време на вечерта и най-важното - изразява себе си, е крайно неуважително, грубо, и е проява на липса на елементарна култура, да поискаш нещо такова. Хората трябва да разберат, че ние не сме караоке машина, и трябва да уважават нашата индивидуалност и стил. Това е твърдата философия на No Orders - оставете всякакви музикални очаквания вкъщи, отворете съзнанието и възприятията си, затворете очите си, изключете телефоните си и просто станете едно цяло с музиката. Усети плътноста на ниските честоти, позволи на груувът да управлява тялото ти, на енергията на музиката да играе с въображението ти. Танцувай истински. No Orders - без граници, без музикални желания, без до болка позната музика. Това е истинската любов към изкуството. Този петък (31.03) празнувам една година откакто стартирах концептуалния си бранд, включващ събития и радио предаване. Очаквам всички приятели и любители на клубната музика в YALTA CLUB, за да отпразнуваме заедно свободата на духа.

7. Знаем, че си подготвил сериозни партита през летния полусезон във Варна. Имаш ли планове да разгърнеш дейността на бранда и в други населени места?

Имам слабост към Варна от години. Миналото лято събитията на No Orders в колаборация с Palm Beach Club минаха с огромен успех за местната клубна сцена във Варна. Имената, които взеха участие в петте партита бяха Demarzo, Serge Devant, Blond:Ish, Doctor Dru & Kintar. Този сезон ще бъде още по-сериозен като line-up, но повече подробности ще издам малко по-натам във времето. Има тентенция за развитие и в други градове и не само в България.


8. Бил си не една сцена с много висококласни и световноизвестни диджеи. За шанса да работиш с кого от тях си най-благодарен? А с кой артист би искал да работиш в бъдеще – в студиото или зад пулта?

Благодарен съм за абсолютно всяка среща и работа с други артисти -  от всеки един диджей има какво да научиш и извлечеш за себе си и своето развитие. Във времето съм се научил да бъда отворен към всеки и към различията, които имаме помежду си, защото имено в тях можеш да откриеш светлина и информация за нещо напълно непознато за теб - било то в работата, в живота, в отношенията ти с хората. Възхищавам се на работата на артисти като &ME, Loco Dice, Jamie Jones, Bob Moses, Dixon, Maceo Plex - широк стилов спектър, но, както казах, не си поставям граници.

9. В живота на диджеите по дефиниция винаги има забавни и куриозни моменти, а за една единадесетгодишна кариера със сигурност има поне няколко. Разкажи ни някой случай, който винаги ще помниш.

Може би един от случаите, коrто няма да забравя, е по време на едно участие в Египет. Пристигнах на летището в Кайро и уговорката с промоутърите беше да ме посрещне шофьор, който да ме закара до гр. Александрия.  Участието беше на следващия ден. Когато пристигнах нямаше и следа от шофьора, заобградиха ме и ми предлагаха превоз на арабски и какво ли още не, което беше доста страшно, хаха.  Опитах да се свържа с промоутърите, но телефона им беше изключен. Звъннах на моята мениджърка, която се опита по интернет да установи контакт със тях. В крайна сметка чаках близо час и половина пред летището, докато се появи въпросният шофьор. Изглежда ситуации като тази са присъщи за египтяни, но беше доста напрегнато и осъзнаваш, че си абсолютно сам, в непозната държава, на друг континент, и никой не те очаква. В крайна сметка стигнах Александрия и партито беше страхотно!


10. И на последно място – разкажи ни откъде идва псевдонимът ти и какво означава.

Да бъда искрен, историята не е никак интересна и вълнуваща, хаха. Когато бях малък, моят вуйчо ми измисли това име, и то просто си остана до днес. Кратко, запомнящо се и работи. :)

11. Благодарим за отделеното време! Моля, пожелай нещо на читателите ни.

Отворете съзнанието си и почувствайте истинската сила на музиката. Подкрепяйте повече българските артисти!
Share on Google Plus

About Tzvetozar Cherkezov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар