Club Mate: клубната напитка!


В нашата страница често показваме продукти, които могат да бъдат полезни по един или друг начин на развиващите се в клубна и улична среда младежи. От време на време говорим за дрехи, представяли сме и аксесоари. В настоящия материал ще представим една напитка, която може да се използва като енергиен бустер, разредител в коктейли или освежаваща безалкохолна напитка. Става въпрос за Club Mate - кофеиновият лекогазиран студен чай, произлязъл в края на ХХ век от пивоварната Loscher (Мюнщайнах, Германия).

История на Club Mate

Рецептата за Club Mate се появява в баварския град Дийтенхофен и е разработена от Geola Beverages. Отначало е известна само на локално ниво под името Sekt-Bronte. В последствие пивоварната Loscher купува правата над произведението, сменя му името на Club Mate и започва масовото му разпространение на територията на Германия. Напитката се характеризира с високо съдържание на кофеин (20g / 100 ml), ниско съдържание на захари (около 5g / 100 ml) и ниска калорийност. Основният екстракт в питието, откъдето идва и високото кофеиново съдържание, е мате. Мате е вид растение от Южна Америка, имащо висока популярност сред местните жители, които пият подобна на чай отвара, приготвена от листата му. В тях се съдържа огромно количество естествен кофеин ("матеин" е другото название на състввката, въпреки че по-правилно е да се нарича "кофеин"; по подобен начин кофеинът е познат като "теин" в чая и "гуаранин" в гуараната, но и в трите случая това е просто кофеин). Запарката от мате подобрява концентрацията и физическия тонус, което прави растението предпочитана ободряваща напитка в региона, а впоследствие и в световен мащаб.

Club Mate бързо набира популярност в Германия и бива забелязана от редица програмисти, формиращи ранното хакерско общество в бундесрепубликата. Причината, поради която именно тази прослойка да предпочете напитката, е фактът, че Club Mate има дълъг и и постоянен ефект върху повишаването на тонуса на нервната система, което е търсено качество сред компютърно-активните младежи. Немските хакери бързо установили, че две-три бутилки от продукта са достатъчни, за да държат тялото и ума на програмиста в перманентно добра форма. Също така Club Mate не предизвиква смущения в работата на сърдечно-съдовата система, както стандартните кофеинови и енергийни напитки, което е още един търсен плюс от членовете на динамично развиващата се хакерска общественост в Германия.


Предимства на Club Mate

Въпреки, че не е създадено като конвекционална енергийна напитка, Club Mate съдържа всичките важни характеристики на един подобен продукт. В една бутилка от 330 ml се съдържат около 65mg кофеин, което е напълно достатъчно за отключване на ефектите на съставката, но е доста далеч от дозата кофеин в нормална чаша кафе, която може да варира от 100 до 300 mg, в зависимост от начина на приготвяне на кафето. Важно е да се отбележи и ниското съдържание на захари, както и приятният и ненатрапчив вкус. Да, употребата на Club Mate не води до промяна на оралната флора (главно заради ниското количество въглехидрати и липсата на нежелани химически съставки). Такава промяна се среща при употреба на конвекционални енергийни напитки, които рязко променят дъха на употребяващия, показвайки на всички наоколо, че някой в радиус от 50 метра е отворил енергийно кенче. А след като не предизвиква химични реакции в устата, значи е и доста по-полезно.за храносмилателната система и целия организъм. Не искам да мисля до какво води употребата на енергийни напитки в тялото ни, след като има такъв осезаем ефект върху устната ни кухина. Основната сила на Club Mate идва от микродозирането с кофеин, което води до по-дълготраен ефект от употребата, без достигане на странични ефекти (свръхвъзбудимост и сърцебиене) и липсата на на бърз ”кик” с кратък ефект и бързо връщане към състояние на отпадналост.

Какво всъщносте микродозирането?

Микродозирането е приемане на дадено вещество в минимални количества, активиращи функциите на субстанцията. По този начин.се засилват някои от ефектите, увеличава се действието им, премахва се рязкото връщане към предишното състояние на организма, минимализират се страничните ефекти и се избягва пристрастяването. Например микродозирането с алкохол увеличава концентрацията без достигане на опиянение. Именно за това алкохолът е смятан за допинг в спортове като стрелба и шах. Отдавна сред рейвърите е познато микродозирането с кетамин, което води до дълъг ”вдигащ” ефект, въпреки, че веществото е познато като упойка във ветеринарната медицина. В последно време все по-често се говори за микродозиране с LSD, което води до засилване на работоспособността без получаване на странични ефекти, пристрастяване и халюцинации. Далеч по-стряскаща е ”западната” мода, при която родителите дават на децата си малки дози Adderall, за да подобрят концентрацията им в училище. За щастие, микро (и макро) дозирането с кофеин не е забранено от закона и прилагането му се счита за безвредно, сравнявайки го с употребата на другите споменати субстанции.


Защо предозирането с кофеин е вредно?

Преди да започнем тази част на статията е хубаво да споменем, че части от мозъчната структура таламус отговарят за регулираемостта на нашия циркадианен ритъм. Или иначе казано (за да не звучим като псевдо-медицински форум), това е нашият био-часовник, който ни държи будни през деня и ни кара да спим през нощта. В модерното ни забързано ежедневие този ритъм претърпява своите изменения, което ни кара да приемаме стимуланти като кофеин. Най-често това става с приема на кафе. Ставаш сутрин, сънен си, правиш си кафе и отиваш на работа. В повечето случаи в една чаша кафе има доста кофеин, което (в комбинация с енергийността на добавената захар) води до лек кик с нетраен ефект. Докато стигнеш до работата и ефектът от кафето е отминал. Инстинктивно си правиш ново кафе или прибягваш до нашумелите напоследък големи дози американо (или друг подобен продукт). Ефектът е същият - краткотраен. И цялата kick-to-down (редуване на стимулиращ ефект със състоянието след отминаването му) ситуация с бързо връщане на нивата на енергията до ново състояние на сънливост, води до натоварване на сърдечния мускул и пристрастяване към кофеина. Пристрастяването от своя страна води до увеличаване на дневния прием, което пък увеличава рисковите ефекти на свръхконсумацията. И ако циркадианният ритъм все пак ни позволява да не заспим през деня, то през нощта действителността е друга.

В клубна среда ситуацията е различна. Там кафето е неефективно и се прибягва до други видове стимулация. Но да се съсредоточим върху кофеина. Популярни в клубна среда са енергийните напитки. Количеството кофеин, което съдържат, е по-малко от това в чаша кафе, но и културата на пиене е много по-различна. При енергийните напитки е много по-вероятно да предозирате, тъй като те са най-приятни ако се пият леденостудени, съответно се пият много по-бързо от чаша кафе. Големият проблем обаче е захарта, която е в много, много високи стойности - 33g захар на едно кенче от 330ml, или 8 лъжички захар. В някои от тях захарта е заменена с калиев ацесулфам (или ацесулфам К), за който има съмнения, че може да бъде вреден за организма и дори канцерогенен, въпреки че FDA и EFSA са разрешили използването му. Бързото поглъщане на кофеина и огромното количество захар водят до кратък „вдигащ” ефект, който обаче отново изчезва бързо. Подобни напитки водят и до дехидратация, което също може да е проблем в клубна среда. Тези няколко изброени в статията причини водят до мисълта, че може би тези напитки би могло да бъдат заменени с нещо доста по-ефективно и безвредно.


Микродозирането с кофеин

Микродозирането с кофеин е познато от хилядолетия. В източните култури най-често се е извършвало със зелен или бял чай, докато в Южна Америка - именно чрез мате или чрез листата кока, в които се съдържа малко количество от алкалоида кокаин (отварата от тези листа е лек стимулант със силата на чаша кафе и е легална в повечето от страните в Южна Америка). Микродозите подпомагат поддържането на висок тонус за дълъг период от време, без да се забелязват странични ефекти или пристрастяване. Малките дози кофеин не водят до рязък кик с бърз спад на повишената работоспособност. Началото на ефекта не е така драматично и лесно забележимо, но продължителността е доста по-дълга и надвишава неколкократно 30-минутния ефект от конвенционалния прием на кафе. Микродозите кофеин водят до повишена концентрация и работоспособност и не се усеща бързото възвръщане на чувството а сънливост. Такъв ефект може да се постигне и с Club Mate, който съдържа ниската доза от около 20mg кофеин за 100 ml продукт (в търговски разфасофки от 300 и 500 ml). Това е далеч по-малко от допустимата дневна доза от 450mg, над която вече се говори за предозиране. Следователно, микродозирането с кофеин е напълно възможно и в клубната среда в България.

Защо Club Mate?

В обобщение ще кажем, че Club Mate има приятен вкус и води до продължителна стимулация на организма без странични ефекти (свръхвъзбудимост, дехидратация и сърцебиене). След отминаване на ефекта от приема на кофеин от напитката, организмът не чувства рязък спад в работоспособността си. Към тези факти можем да добавим и това, че Club Mate е с рецепта, подходяща за вегетарианци, като дори има и вариант, угоден и за най-крайните вегани. Въпреки че напитката е безалкохолна, тя може да се използва като разредител на буквално всякакъв вид алкохол и е подходящ градиент за създаване на лекогазирани алкохолни и безалкохолни коктейли. Леката газировка е предпоставка и за предотвратяване на вредите за стомашно-чревния тракт, които предизвикват силно газираните напитки. Освен основната рецепта на Club Mate, се срещат и широк спектър от разновидности, които имат различен вкус и кофеиново съдържание.

Club Mate - твоят клубен помощник за по-качествено и полезно клубно изживяване!

Снимки: Club Mate Bulgaria
Facebook / Official Website

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар