A State of Mind показаха класа в София


През изминалата седмица в София се проведе силен хип-хоп уикенд. В петък бе проведено осмото издание на Back to the Unity Winter, в което участва огромна част от все още актуалните родни рап изпълнители. Ден по-късно в Club Terminal 1 дойдоха и първите хип-хоп гости за годината. Това бяха ASM - A State of Mind, които идваха за първи път в България. Тук е момента да отбележим страхотния нюх за артисти от страна на заведението. Club Terminal 1 рядко правят партита с гости, но когато това се случи, събитията са безкомпромисни. Каквито са и самите гости. Още по-голям плюс за нас (като фенове на Outlook) e, че за втори път видяхме хедлайнер на фестивала в клубна обстановка в родния ни град, благодарение на "пилотския" клуб.

Дали заради предходния хип-хоп евент или пък заради не особената популярност на модерни хип-хоп артисти като ASM у нас, събитието не успя да се похвали с много посетители. Да, разбира се, не може да се каже, че беше празно. По-скоро имаше място за всички, което в ограничения капацитет на Club Terminal 1 не говори за голяма бройка на феновете. За сметка на това, тримата артисти направиха представление, което няма да излезе от паметта на малкото посетили събитието.

Изненадващо и невиждано, чак малко странно, но ASM излязоха на сцената в 00:30 минути. Или иначе казано - точно тогава, когато трябваше да излязат. Без познатото за хедлайнерите размотаване и без закъснение в програмата от четвърт до половин час, Fade (DJ-ят и продуцент на проекта) застана зад пулта точно навреме и с няколко бийта подготви както апаратурата си, така и публиката за шоуто. GT и Funk.E Poet изскочиха с размах няколко минути по-късно. Триото стартира с няколко интерпретации на добре познати класики, след което се насочи към своето творчество. Освен познатите им парчета от предходните им 3 (4 с Cosmic Flavour) албума, гостите изпълниха и парчета от чисто новото им String Theory EP.

GT и Funk.E бяха безапелационни зад микрофоните. Шоуто им изобилстваше от силни лирики, навременни смени и нетипичната за рапърите напоследък стегнатост. Двете MC-та направиха силен контакт с публиката, не само със закачките си (които бяха доста редки), но и със заряда на изпълнението си. Двамата вокалисти редуваха високоскоростни рими с бавни и лирични парчета. Чу се дори и музикален рецитал върху стихове на Шекспир. Думите им бяха докосващи и силни, с тежко послание. Разказваха се истории, интерпретираха се емоции. И всичко това под формата на висококачествен рап. За двамата микрофонисти няма тайни на сцената. За десет години са свикнали да сменят темпото на изказа си, като бързо превключваха от словоред на 1/8 нота към такъв на цяла. Нещо, което се възприема добре и се харесва от публиката, но не е лесно за изпълнение. Басовият глас на GT влизаше в сила в ключови моменти, а цялото изпълнение на двамата беше показно̀ за поведение на хип-хоп МС на сцената.

Всички знаем какво чувство внасят духовите инструменти на фънка!

Това казаха ASM в интервюто, което дадоха за сайта ни непосредствено преди партито. Въпреки че този път хип-хоп триото мина без инструментален съпровод, фънкът беше доста жив, благодарение на работата на Fade. DJ-ят водеше ритъма на изпълнението и диктуваше интензитета на шоуто. Бързи и агресивни бийтове се смесваха с дълбоки и тежки инструментали, а МС-тата реагираха подобаващо на всяка смяна на водещия ритъм. Fade направи всичко възможно зад пулта, за да държи публиката "във въздуха" през цялото време. Освен познатото си пускане, продуцентът разнообрази спектакъла с много скречове и още пвече заигравки с drum машината си, върху която показа превъзходно боравене. Тук-там се чуха и сирени, което ни пренесе в малко по-реге обстановка. Бийтовете бяха funky, jazzy, deepy, dubby и с какви ли още не нюанси, а римите върху тях бяха докосващи и плътни. Страхотно изпълнение.

Да, започнахме статията с факта, че събитието бе далеч от sold out. Да не говорим, че преди уречения час за изява на хедлайнерите, нямаше почти никой в заведението. Въпреки това ASM подходиха с уважение към хората, които бяха дошли за изпълнението им и направиха уникално шоу. С приятели в компанията ми коментирахме, че ASM правят нещо невиждано до момента. След събитието се появиха коментари в социалните мрежи, че това е най-силното шоу на Club Terminal 1 - оценка, която не бихме искали да даваме, но с която няма как да не се съгласим. Да, партито беше на космическо ниво!

Свикнали сме подобни мероприятия в Terminal 1 да се провеждат със скъсен лайнъп през седмицата (най-често в четвъртък), но, както помним от януари 2016 г., съботните партита в клуба също бяха с големи хедлайнери. Това от своя страна даде малко повече свобода на артистите. ASM излязоха на сцената след полунощ, а знаем, че събитията през седмицата преминаваха към afterparty по това време. Преди и след тях имаше по цели два подгряващи и закриващи акта. Lazy Face стартира събитието с изцяло винилова селекция, която премина през доста вариации на reggae музиката. След него, непосредствено преди гостите, видяхме аудио-визуалния проект Drumset Vision на Unkle Billy и Julydrummer, който е съсредоточен върху Funky DnB звученето. След чуждестранните артисти щафетата пое отново Unkle Billy, този път в самостоятелна изява.

Така, със силна чуждестранна изява и висококачествен местен съпорт, бе стартирана една парти-година, която се очаква да бъде много силна за страната на hip-hop ниво. Списъкът с обявени мощни хедлайнери става все по-дълъг и по-дълъг, което засилва дори и нашия позастинал интерес към жанра. От своя страна, от Club Terminal 1 със сигурност ще има с какво да зарадват феновете си. Програмата на заведението за февруари вече е обявена, като в нея личат няколко силни български проекта като Светльо & The Legends (04.02), Ъпсурт и NDOE (11.02), Ostava (14.02), IRFAN (16.02) и ТДК с нов албум (23.02). Бъдете там! Адрес: ул. "Ангел Кънчев" № 1.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар