TAKEOVER | APOLLONIA | YALTA CLUB | REVIEW


Триото Apollonia бе първият хедлайнер в Takeover поредицата за годината. Проектът гостува във водещия български клуб на 20-и януари и бе представен в пълен състав. За първи път от стартирането на Takeover сериите, събитието се проведе в Room 1, което силно разчупи духа на поредицата, но запази строгата ѝ концепция в максимална степен. Това бе и първото клубно събитие за тримата французи в София, след като те участваха в миналогодишното издание на Solar Easter, а половин година преди това само Dyed Soundorom представи еднолично проекта именно на Takeover събитие.

Партито започна в 23:00, а за откриването му се постара единият от резидентите на Yalta Club и Takeover - Liubo Ursiny. Родният топ DJ бе на сцената около 3 часа и подгря тълпата по най-правилния начин. С перманентно безгрешна техника и богата селекция, Ursiny за пореден път доказа, че може да владее ситуацията по всяко време и на всякакъв род събития. Бийтовете летяха един след друг в сложна комбинация от миксирани тракове, които артистът допълваше с ефекти както от миксера, така и от собствената си апаратура.

Винаги сме били против категоризирането на DJ-те спрямо техниката, която използват. Постоянното силно присъствие на Liubo Ursiny зад пулта и перфектното му владеене на всевъзможните функции, които открива предпочитаната от него конзола, доказват, че "laptop артистите" могат да бъдат доста по-класни от CD или дори Vinyl колегите си, стига да знаят какво правят с техниката си. А Liubo Ursiny знае как се борави с всякакъв род апаратура и умее да хване всеки нюанс от емоциите на екзалтиралата тълпа.

Apollonia поеха контролната позиция около 02:00 и стартираха поредния си богато аранжиран сет. Както в предишните си визити в столицата, така и чрез всевъзможните им клубни, фестивални и онлайн участия, французите показаха, че са артисти с вкус. И именно такава трябва да бъде публиката пред тях. Въпреки че тройният им b2b можеше да се класифицира като extended (около 4 часа), гостите предложиха стегнато и динамично изпълнение, което мина през множество перфектно преценени ключови моменти в изпълнението им. Подкрепени със стабилно количество автентични винили и огромна колекция дискове, Apollonia поднесоха поредното си свръхинтелигентно изпълнение пред родната публика.

Въпреки че музикалната програма на вечерта бе основният щрих на мероприятието, ние обърнахме внимание на някои мащабни и детайлни момента. На първо място, това беше залата. До момента никога не е имало Takeover в Room 1, като концепцията се провеждаше стриктно в Room 2. Именно в "мазето" се роди и обликът на събитията, който бе дирижиран от желанието за силен underground vibe. Тъмно помещение, едноцветни светлини, липса на блиц-ефекти, много дим и безкомпромисен звук. И, за съжаление, 50-ина танцуващи фенове пред пулта. Последният Takeover помете някои от запазените белези на предшествениците си. Първият от тях беше публиката, която буквално запълни двата етажа Room 1. Въпреки че голямата зала няма този underground облик на Room 2, организаторите се бяха постарали да няма недоволни последователи на Takeover концепцията. Осветлението беше приглушено, а пушек имаше в изобилие (поне на дансинга). Добре познатият червен цвят на серията бе доминантен през цялата вечер, а моментите, в които някои от прожекторите светеха в друг цвят (бяло например), бяха минимализирани.

Да, определено идеята на Takeover събитията се пренесе успешно в Room 1. Дори най-запалените underground фенове разменяха реплики от сорта на "Различно е. Не е същото. Но пак е добре". А всички знаем колко разглезени и трудноприемащи промените са (сме) "underground" визионерите. Друг интересен момент, който ще бъде част от всяко събитие в Yalta занапред (не само Takeover), e наличието на Craft Bar. Или, казано по друг начин, бар, на който ще работи известен гост барман, смесващ всевъзможен род коктейли по нестандартен за клубната обстановка начин. Това по никакъв начин не е странно, тъй като заведението винаги е било отворено за подобен род изяви. Да не забравяме, че през 2014 г., именно в Yalta се проведе световният IBA FLAIR шампионат.

Друга тема, която подхванахме по време на събитието, беше "Какво ще стане с Room 2?". Откакто голямата зала бе отворена, "мазето" не е приемало посетители. Почти сигурни сме, че състоянието на малката зала е същото, в което се намираше и Room 1 през есента и в нея се прави освежителен ремонт. Говорейки за ремонти, водещото помещение в Yalta Club е преминало именно през такъв етап, докато беше затворено. Резултатът е сменено място на DJ-я, който се завръща на стълбите (както беше преди няколко сезона). Вместо огромната екранна стена зад артистите, в момента има само маса, като изпълнителите са достъпни за директен контакт с публиката.

Определено първият Takeover за 2016 г. беше запомнящо се събитие, което стартира по брилянтен начин годината за организаторите на поредицата. Ново място, нова публика и нов начин на възприемане на концепцията, но със максимално запазени "подземен" заряд и строга концепция. Още от входа на заведението хората бяха посрещани от плакат с черно-червената визия на Takeover, върху който стоеше името на Dixon. Да, именно 4-кратният носител на приза DJ № 1 на Resident Advisor ще бъде следващият голям гост на Takeover, a събитието е планирано за 24-и февруари.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар