[Q&A] sayulke и martin за Nordic Soundscapes vol.2


Както разбрахте от петъчната ни публикация, в събота (21-ви януари) ще се проведе второто издание на Nordic Soundscapes. Арена на събитието ще бъде Tell Me Bar, а селекцията ще се ръководи от артистите sayulke и martin. За да ни дадат малко повече яснота около своите виждания за събитието, поканихме двамата меломани за кратко блиц-интервю. Освен за Nordic Soundscapes vol.2 си поговорихме и за тяхното музикално развитие и за интересните проекти, в които двамата участват. Интервюто се получи повече от добре, насладете му се в следващите редове.


Здравейте! Как и кога при вас се зароди идеята да станете артисти? В какъв етап от живота ви се случи това?

sayulke: Не бих се нарекъл артист, не възприемам DJ-инга като форма на изкуство. По-скоро е социална отговорност - да забавляваш публиката, споделяйки  музикалните си възгледи. Започнах в годините, когато работех в artnewscafe. Обичах да правя плейлисти в winamp и да пускам музика за хората на бара. Впоследствие затвърдих това свое желание чрез Мелформатор.
martin: Аз също не мога да се определя като артист. Силна дума е това. Но като цяло си спомням момента, в който съзнателно започнах да подбирам музиката си. Един варненски наркоман, през лятото на 99-а, ми подари албума “Surrender” на The Chemical Brothers на касетка. Оттогава започнах да търся...


Освен вашите лични изяви, вие се занимавате и с други интересни проекти. Разкажете малко повече за Мелформатор и artnewscafe.

sayulke: Мелформатор започна като експеримент с цел да приобщи хора, споделящи сходни виждания в музикална и естетическа насока. Покрай събитията, които създаваме, донякъде успяхме да открием тесен кръг от хора в Пловдив, но големия мащаб е все още труден за усвояване. Това, което остава основа на проекта , е DJ колективът и съпътстващите събитията ни визуални инсталации, дело на нашия VJ Петко Танчев. Готвим нови изненади за този сезон...
martin: Мога да кажа само, че artnewscafe е едно от най-приятните места, на които съм бил (смее се). И, за да не бъда разбран двусмислено, ще добавя, че е заради хората. Много добри приятелства създадох, които ценя много. Също така много добри идеи се зародиха и се раждат, а хубавото е и че се осъществяват. Пак благодарение на хората. А като цялостен замисъл на Веси (Веселина Сариева, собственик), и при създаването му и до днес, смятам, че изпреварва времето си.


Когато влизате в ролята на DJ-и каква техника предпочитате да използвате и защо?

sayulke: Темата с техниката е един неизчерпаем и оспорван казус в DJ средите. Аз съм на мнение, че няма значение какви инструменти използваш, а как боравиш с тях и какво създаваш. Моят избор е практичен и функционален – пускам музика чрез Ableton Live, заради многообразните възможности, които предоставя софтуера. За контролер ползвам пригодения за програмата “APC mini” от AKAI, слушалките са “AKG K 518 DJ”, саунд картата – “Traktor Audio 2 MK2”; общо взето оптималният вариант цена/качество.
martin: Да, интересен въпрос и интересна тема. Ще бъда искрен, но не Пецов. :) Аз пускам с Traktor, като софтуер. А като контролер използвам компактния Hercules Control Instinct, защото е малък има всичко нужно и сравнително добра вградена саундкарта. В последно време обаче това не ми е достатъчно и занапред мисля главно да се фокусирам върху закупуването на музика във flac или wav формати, както и да обръщам внимание на саундсистемата. Често ми се е случвало най-тъпата музика да звучи много добре, ако е с добро качество и е на добра саундсистема, както и обратното - супер добро парче с лошо качество на не толкова добра саундсистема да звучи ужасно, да се чуват само средни и да дразни дори.В събота ще ви видим зад пулта на Tell me bar, където ще се проведе второто издание на Nordic Soundscapes. Кога у вас се зароди любовта към скандинавската музика?

sayulke: Като дете слушах много ABBA и Roxette, но началото на истинската любов си спомням ясно – бях на 16 години и преживявах тежък after в едно кафене около 5 ч. сутринта, след един коледен бал в гимназията. С един приятел се опитвахме да не заспим на по чаша кафе и да хванем първия рейс за училище, което, разбира се, не стана и се унесох под звуците на What Else is There? но Röyksopp. И до днес съм фен на бандата и трудно понесох оттеглянето им от сцената.
martin: Покрай моите приятели Виктор Янков и Стефка Цанева се запалих като цяло по скандинавската култура, не само музика. Стефка е завършила Скандинавистика в Хумболтовия университет в Берлин. Те двамата правеха до миналата година, седем години подред, тематично скандинавско парти на Стефановден в artnewscafe с храна, музика и др. И беше супер. Та, заради техния плейлист започнах и аз да търся много скандинавска музика.Какви стилове предпочитате и кои са любимите ви скандинавски артисти в тях?

sayulke: Отдавна съм фен на електронната музика в цялото ѝ многообразие. Не деля много музиката по жанрове, по-скоро на такава, която харесвам или не. Винаги съм се кефел на творчеството на култови изпълнители като The Knife, Röyksopp и GusGus, а от няколко години следя активно любимите ми Kiasmos и Samaris.
martin: Това със стиловете е особена тема. Аз мисля, че варирам между pop, electro-pop и deep electronic, но за да не звуча неразбрано ще обобщя, че слушам електронна музика. Фен съм на The Knife, Fever Ray, Kasper Bjørke, Vök, Jaakko Eino Kalevi и много други.С какво ще забавлявате публиката на 21-ви януари? Каква селекция сте подбрали? Ще има ли стилови диапазони или всичко ще варира в един безкраен 7-часов микс с много промени на темпото?

sayulke: Както обичаме да казваме с Мартин – „Само #хитове!“
martin:  “Hit music only” е селекцията! Аз харесвам стиловите диапазони, но повече ми харесва когато видя, че хората харесват някое познато парче, да им пусна друго много сходно, което чуват за първи път. Пълни ми се душата, ако го харесат. :)Тук е момента да добавите нещо по ваше желание. Каквото и да е, дори и извън темата, стига да смятате, че е важно за вас. :)

sayulke: Мисля, че достатъчно умувах, така че отново ще подходя с общ цитат от нашето дуо: „За Бога, братя, танцувайте!“
martin:  Ясно ни е със Самуил, че всеки иска да чуе нещо познато и да се разбие от клатене на крака или по-интересен вид танц, но нас най-много ни харесва някой да пита – “Това на кого е, че Shazam нещо не го лови?” : ) И, да... Тъй като сме позитивни личности и нашите приятели знаят това, харесва ни да виждаме и позитивни, усмихнати хора на наши партита. Ако и се потанцува - ммм, супер!Благодарим за отделеното време и за получените отговори! Пожелайте нещо на читателите ни!

sayulke: Слушайте качествена музика и се забавлявайте!
martin: Правете любимите си неща и радвайте любимите си хора! Доведете и нещата и хората... ;)
Ето линкове, чрез които можете да проследите sayulke и martin:
И, разбира се, линк към събитието: https://www.facebook.com/events/1289518234441544/
 


Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар