Предколедно Dub Party в София


Първите експерименти с Dub музиката започват да се правят през 60-те години на XX век в Ямайка. Отначало смятан за уродливо отроче на Reggae културата, стилът прави абсолютна революция в музикалния свят. В своя начален образ, Dub е студийно създаване на версия на даден Reggae трак. В началото тези версии се създават от групи, които свирят в големите ямайски лейбъли като Studio One, Channel One, Black Ark, Tubby's и други. За разлика от другите стилове, при дъбът не се изисквало групите да свирят заедно. Понякога отделните части от парчето били записвани отделно. Истинската сила на стила идва от миксирането и обработката на песните, за което били отговорни музикалните инженери в студиата. Именно за това се смятало, че не музикантите и продуцентите били силните хора в това направление, а самите инженери (хора като King Tubby, Sylvian Morrison, Lee Parry, The Scientist, King Jammy и много други). Те смесвали компонентите на парчето и правели две задължителни за дъба неща: увеличавали баса, фрагментация или цялостно премахване на вокала и добавяли ефекти като echo и delay. Впоследствие парчетата се представяли в така наречените Dancehall yards, където били представяни от различни ръчно изработени саундсистеми. Впоследствие Dub музиката се дигитализирала и променила, но дори в своето начално съществуване тя създала няколко феномена: увеличения бас (от който произлиза Bass Music направлението), създаването на ремикс културата (чрез създаването на "версии" на познати парчета - споменаваме гения на Coxsone Dodd) и създаването на Soundsystem движенията, клубната култура и изграждането на силна и незавивима Underground сцена. Не трябва да харесвате или да обичате Dub-a. Но със сигурност трябва да сте му благодарни за революцията, която създава.

Dub музиката има своята сплотена фенска база в България. За незапознатите със стила, през годината винаги има по няколко възможности да се потопят в силата му. Една от тях идва в края на декември, когато ще се проведе първото събитие на новосъздадения проект Sofia Steppers. Зад парти-поредицата стои самият Samity, който е сред най-дейните Dub воини в България. След кратък престой във Великобритания, изпълнителят се завърна в София и е готов с нова интригуваща концепция, която да развива, паралелно с мощния си Dub лейбъл Majestic Samity Sound.

Първото събитие от поредицата Sofia Steppers ще се проведе на 22-ри декември в добре познатото заведение Live & Loud. Ще чуем двама артисти, като единият от тях ще бъде Samity. Той ще представи Live Dub сесия. Друг силен Dub агент, когото ще видим на събитието, е винаги готовият с масивна басова селекция Don D. Озвучаването (разбира се) ще бъде от малката система с огромно сърце и заряд - JFF SoundSystem, която е ръчно изработена, поддържана и постоянно подобрявана от злия гений на музикалното инженерство Don D.

Събитието ще е с начален час е 22:00. Входът е свободен, което е в духа на Dub музиката още от зараждането ѝ в столицата на Ямайка преди 6 десетилетия.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!