Ward 21 с нова визита в България


King Jammy е една от най-влиятелните личности в света на Reggae музиката. Неговата работа като продуцент и творческата му дейност започват още през 60-те години на ХХ век, оставяйки огромна следа в историята и развитието на карибската музика. Покровителстван от титана King Tubby, Prince Jammy (първоначалното му прозвище) работи като основен инженер в студиото на пионера от Кингстън. По-късно Jammy основава собствено студио (Jammy's) и продължава да се развива като независим продуцент и творец, успявайки да излезе от сянката на великия си ментор. Основна стъпка в тази насока правят експериментите на Prince Jammy с дигиталния звук, които през 80-те години водят до абсолютен ренесанс в развитието на Dub музиката. През 80-те години, създавайки ридими (riddims) чрез хардуер на Casio, изпълнителят слага началото на нов стил в Reggae музиката - Raggamuffin music (накратко Ragga). Подтиквани от експериментите на Lloyd (както е рожденото му име), редица продуценти в Ямайка посягат към електронния звук, което създава истински бум и абсолютна революция в развитието на звученето в региона. Дигитализираният Dub на Prince Jammy се смята за основополагащ за редица музикални стилове, възникнали във Великобритания и Щатите след този период (средата на 80-те години) като Trip-Hop, Drum & Bass, Dubstep, House, Techno, Breakbeat и много, много други.

В момента, вече коронованият с титлата "King", Jammy продължава своята работа като високоуважаван продуцент, което му дава възможност да работи с най-големите имена в бранша, както и да открива нови и обещаващи таланти. Сред хората, с които King Jammy работи в момента, са мощните Sizzla, Damien Marley и много, много други. През 1998 г. пионерът съзрява потенциал в четирима младежи от Waterhouse (едно от гетата в Кингстон, Ямайка). Така, под неговото покровителство, се създава Dancehall бандата Ward 21 с членове Andre "Suku" Gray, Mark "Mean Dog" Henry, Kunley McCarthy и вече напусналия групата Ranaldo "Rumblood" Evans. След създаването на редица емблематични хитове като "Haters", "Rhyme", "No Appologies" и "Garrsion" и издаването на цели пет студийни албума, Ward 21 се превръщат в едно от водещите имена в иначе трудната за пробиване Dancehall сцена.

През зимата на 2014 г. бандата гостува в България за пръв път. Концертът е организиран чрез съвместните усилия на ZionLionz и ReggaeBG и се провежда в Mixtape 5. Две години след успешния си джем в София, групата ще се завърне за втори спектакъл в столичното заведение Live & Loud. Концертът е насрочен за 27-ми ноември и отново е организиран от пионерите ZionLionz Soundsystem. Съвсем наскоро ямайците издадоха "Power Surge" EP за Germanica Digital, което се смята за начало на работата по техния шести пореден албум. Очаква се някои от новите парчета в LP-то да бъдат представени в София, така че се ослушвайте за нови и непознати парчета! Началният час на събитието е 21:30, а ние все още чакаме да разберем кои ще са поддържащите артисти към основните хедлайнери от Ямайка.

В момента цената на билетите за събитието е 20 лв, тъй като обявените Early Birds пропуски се изчерпаха в магазините. Можете да закупите своя билет от разпространителната мрежа на TicketLogic. Побързайте! Live & Loud е с ограничен капацитет!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!