ReelFeel показаха силата на Underground техното в Студио Орфей


ReelFeel са една от малкото музикални организации в България, които демонстрират доста разчупено виждане за събитията, които провеждат. Преди няколко месеца компанията обяви визитата на Wax Tailor. Френският хип-хоп и трип-хоп артист се очакваше да акостира в София, подкрепен от жива банда. Да,Wax не дойде на уречената дата, но се очаква да пристигне в столицата през 2017 г. Сжива банда бе подкрепена и Akua Naru, която изнесе солиден хип-хоп концерт в Sofia Live Club преди няколко седмици. Третото разчупено събитие, на което дори успяхме да станем свидетели, беше една изключително Underground насочена Techno концепция, която доведе в България Techno банда, едно от най-солидните имена на "подземната" сцена в световен мащаб и двама от най-мощните български артисти, занимаващи се с този стил.

Въпреки, че слагаме етикет "Techno" на събитието, то започна по напълно различен начин. Първи на сцената бяха гостите от САЩ Inc. no World. Двамата братя от Калифорния представиха своя лиричен стил, който е на границата между електронната и живата музика и демонстрира техните нестандартни музикални виждания. Силно експериментални, на моменти звучащи меланхолично, двете момчета откриха концертната част подобаващо, представяйки излезлия си наскоро "Аs Light As Light". Впечатление ми направи, че огромната зала на Студио Орфей беше доста скъсена, което предложи доста малко пространство за дошлите фенове. Въпреки скъсената площ на локацията, място имаше за всички, тъй като Underground концепцията на мероприятието не предполагаше твърде висока посещаемост. Даже беше достатъчно и за steady танци.

Techno програмата започна с втория Live Act в лайнъпа на събитието. Това бяха австрийците от Electro Guzzi. Още със създаването си, триото моментално вкарва нов привкус в света на Techno музика. Въоръжени с барабани, бас и китара и без помощта на абсолютно никакъв софтуер, бандата изпълни един непрекъснат едночасов сет, който премина през много смени на динамиката и настроението на изпълнението им. Гледайки как тримата артисти манипулират инструментите си, ми беше доста трудно да повярвам, че създават Techno Музика на живо пред публиката. Като затворех очи, тотално се отнасях в ритъма и по никакъв начин не можех да различа, че това което слушам, се свири на живо, а не се миксира по конвекционален за стила начин. Без излишни паузи в изпълнението си и без ненужно говорене, бандата бе солидна цели 60 минути. Изсвири репертоара си и напусна сцената. Очакваше се след тях да видим Finn Johanssen, но на подиума не излезе никой. Дори нямаше и пулт. Доста странно.

Докато се чудех далис точно сега няма да изскочат хора от поддържащия сцената екип и тепърва да започне да свързва плеъри, грамофони и кабели, зад гърба ми се дръпна завеса и се отвори второ понмещение, което беше скрито до момента. Именно в кръстената от нас "малка зала" бе стационирана DJ Set частта от шоуто, която беше започната от основния хедлайнер във втората половина на партито - Finn Johanssen. Свикналите с определени концепции и до болка познати гости Techno фенове сигурно нямат представа кой е г-н Johanssen. Накратко ще спомена, че той е собственик на най-големия магазин за плочи в света - Hard Wax, автор в Resident Advisor, собственик на добре развиващ се лейбъл и какво ли още не. Още в началото на 3-часовия сет на Finn си пролича, че изцяло винилната му (нормално за собственик на Hard Wax) селекция на артиста ще бъде доста разчупена и динамична. Смените в динамиката, ритъма и настроението беше честа и плавна, а самият сет премина през множество стилове и подстилове в Techno музиката.

Последен на сцената (по програма) беше StefaK. Заедно с него, извън програмата, но на сцената, беше и титанът KiNK. Включването на втория артист бе неочаквано, но по-наблюдателните се баха запознали с анонса му във Facebook, в който той самия сподели, че би се включил в събитието. Финалният сет не отстъпи по динамика на предходните два, като Live включванията на KiNK доста разчупиха както изпълнението, така и цялата и без това нестандартна концепция на партито.

В заключение може да се каже, че това беше събитие, предназначено за по-навлезлите в Techno музиката меломани. Без гръмки имена, но с достойни за всоко уважение артисти, събитието предложи уникална смесица от представяния, сценично поведение, и множество Underground звуци. Озвучаването и на двете сцени беше на високо ниво и въпреки азличните начини на представяне на музиката, нямаше неприятни и неочаквани ефекти като "микрофония" и други подобни. Масата, върху която Finn Johanssen смесваше на грамофони, също бе достатъчно  стабилна, за да няма чести прескачания на иглите. Осветлението на Live сцената беше в постоянен синхрон със случващото се, а 3D Mapping-ът и визуализациите в малката зала подсилваха мрачното и Underground усещане на помещението. Надяваме се скоро ReelFeel да ни изненадат с нова тяхна интересна концепция, с която да се потопим в дълбините на музикалните стилове и тяхното най-правилно (според нас като платформа) представяне.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!