HippieLandia Club Event повтори лятната емоция и на закрито


В събота направихме своите пет в Mixtape 5. Става дума за пет поредни партита, които посетихме в заведението. Не си спомняме да сме имали такава поредица нито като сайт, нито като фенове. Цели четири от тези събития бяха с DnB насоченост. Първи бяха FFS с тяхното парти с гост Singal. После дойде Bass Ретроспекцията. В петък (10-и) в голямата зала бе Voltage, а ден по-късно - Bass Romance Stage, част от HippieLandia Festival. Между тези събития се намърда и концерта на Alborosie, който също привлече вниманието ни като... нещо като журналисти. Всичките описани събития ни поднесоха уникални емоции, които ще помним задълго. В настоящата статия ще се опитаме да сумираме впечатленията ни от последното парти в тази Mixtape 5 поредица. Става въпрос за HippieLandia Club Event, което освен Bass Romance Stage, предложи и интересна Techno програма с Filter Stage в B-Side на клуба.

Основният ни фокус ще е отправен към A-Side, където гостуваха dBridge и Skeptical от EXIT Records. Откриващ сет на събитието направи нашият приятел и колега от Stash Soulnd (All About the Music), който се бе нагърбил със задачата да донесе достатъчен брой плочи, с които да представи своята селекция. А в случая става въпрос за много плочи. Soulnd имаше на разположение повече от два часа, което изискваше от него да бъде подготвен с голям брой винили. Това не притесни Цветомир. С пълен кейс с ценни издания, младежът стартира програмата на клубното събитие в 22:00 часа. С леко закъснение, заради записа на нашето поредно радио предаване, и ние се настанихме в клуба, поемайки с цяло тяло мощния бас, който се носеше от сцената. Допълнителният звук създаваше силни вибрации, а в ранните часове в залата нямаше много хора. Това беше една от предпоставките да резонираме с всички дропове, с които Soulnd ни заля. Другата причина за силния бас беше фактът, че Цецо бе избрал да започне сета си с Dubstep част. По-нединамичнната подредба на парчетата от този стил дава достатъчно пространство за ниските честоти, които се разливат по най-правилния начин и създават приятното усещане на инаващия през телата ни плътен Bass.


Постепенно Soulnd вдигна темпото и качи bpm-a с над 30 единици. Първоначално беше подбрал по-нединамични DnB парчета, за да се извърши плавен преход в селекцията му, след което заложи на класически Drum and Bass изпълнения с по-усезаем интензитет. За да съкратим максимално статията ни, няма да се спираме на любимите тракове, които чухме в откриващия сет, а само ще кажем, че те бяха много. Soulnd смесваше последните си парчета, съсредоточен върху движението на иглата по каналите на плочите, когато на сцената застана легендарният dBridge. Създателят на EXIT Records стартира силно сета си, поемайки пулта от Soulnd. Залата вече плахо започваше да се пълни, а дошлите отрано посетители вече бяха достатъчно загряли за това, което ни поднесе г-н Darren White. Селекцията на dBridge също беше изпълнена с много динамика. Въпреки че заложи изцяло на DnB в своите 2 часа на сцената, ветеранът не позволи публиката да привиква към темпото. С плавни, но чести смени на настроението в селекцията си, британецът премина през доста различни поджанрове, без да се съсредоточава върху никой от тях за повече от 3-4 поредни парчета. След дългата разходка през всички направления в стила и близките до него музикални направления, dBridge беше заменен от Skeptical.

Вторият хедлайнер за вечерта също се представи на високо ниво. Слушал съм Skeptical на няколко фестивала в чужбина и винаги съм смятал, че е представял едни най-добрите миксове в програмата. Британецът показа класа и този път, контролирайки до съвършенство както техниката на пулта, така и емоциите на публиката. С множество вокални тракове, подкрепени от висок басов заряд, Skeptical хвана настроението на феновете и изпълни поредния си перфектен микс. Цялата тълпа реагираше мигновено на смяната на динамиката в изпълнението му. А смени имаше доста. Liquid след Half-Step, високоскоростен Tribal, подплатени с Autonomic Bassline и предизвикващи бурни емоции дропове, британецът даде всичко от себе си зад пулта. По наше мнение Skeptical направи сета на събитието. Завършекът на вечерта беше в ръцете на друг наш добър приятел - мениджърът на Mental Disorder Recordings - D-Mental. Както знаем, той е съсредоточен в по-агресивната гама от Drum and Bass поджанрове и вдигна доста темпото с Neurofunk, Techstep и Technoid произведения. Все пак, в крайните часове на партито, публиката има нужда от малко по-осезаемо раздвижване на кръвта, за което Тедо се постара по най-правилния начин. Разбира се, изпълнителят се постара да не стартира сета си в абсолютен контраст с предходните изпълнения, започвайки с по-умерени тракове. Впоследствие представянето му бързо придоби типичната за D-Mental агресивност, която бе посрещната с множество хвърчащи на дансинга крайници от останалите до последните минути на събитието почитатели.

Междувременно в B-Side на клуба станахме свидетели на първото събитие на новия промоутър на родната сцена Filter. Програмата там започна в 22:30 часа със сет на JVDB. Холандецът живее от дълги години в София и с времето започна да си създава име като доста добър оупънинг диджей, подгрявайки стабилно и прецизно на редица събития в столицата - най-вече от поредицата klasp в студио EW. Сетът му продължи два часа и половина, но за съжаление бе пропуснат от буквално всички в клуба. Едва ли имаше и петима души освен барманите, които се насладиха на качеството на тек хауса и техното, които ни представия холандеца. 

За щастие, по време на втория акт за вечерта - RoboKnob - залата започна да се пълни, горе-долу по същото време, в която хората започнаха да прииждат и в A-Side. RoboKnob е сравнително ново име за екипа ни и с нетърпение очаквах да разбера какво могат, особено поради факта, че малко родни артисти избират поприще в много трудната Live сфера на електронната музика. Въпреки това момчетата се представиха по изключително впечатляващ начин, започвайки едночасовия си сет с dark ambient звуци, които лека-полека преминаха в тежко и тъмно техно, примесено с tribal и house елементи. Изпълнението им много напомняше на стила, който се вихри в берлинската техно сцена в последните години - тежко, но артистично техно, примесено с много космическа атмосфера и звуци, излезнали като от ума на автор на научна фантастика. Едно голямо "Поздравления!" за представянето на дуото и се надяваме скоро пак да ги чуем.

След RoboKnob на сцената излезе французина The Hacker. Голямо име. Култово име. И определено си заслужава репутацията. Безкомпромисен техно саунд, който е напълно извън всякакви норми, наложени от популярните техно диджеи като Adam Beyer и неговия Drumcode. Французинът успя за два часа да ни пренесе в друго измерение, съставено от буквално всеки звук, който може да се чуе някога в техно сет, включително доста дълъг сегмент, посветен на acid techno течението, който ни напомни на едновремшните techno и trance raves. Артистът показа много висока класа, но каквото и да кажем за него, не можем да надминем най-големия комплимент за вечерта. Самият KiNK, най-добрият роден електронен артист и номер едно в класацията на Resident Advisor за Live act в целия сват, се появи в залата, в качеството си на обикновен фен, точно преди започването на сета на The Hacker и го изслуша целия с огромен интерес, докато се здрависваше и поздравяваше с всеки почитател, който искаше минутка от вниманието му. С радост видях как KiNK си приказва дълго и широко с момчетата от RoboKnob - надявам се, че им е дал насоки и те в скоро време ще станат перманентна част от електронната ни сцена. Вечерта в техно залата за мен приключи със сета на The Hacker, но с удоволствие забелязах, че KiNK отиде в бекстейджа, за да се запознае с френския артист - още едно доказателство за това колко висококласен сет ни предложи той. Последният сет в залата бе дело на Birben, който, подобно на D-Mental в A-Side закри програмата с по-тежка селекция. Очакваме още много интересни неща от Filter, които обявиха дебютното си събитие за 2017 г. и по всичко изглежда, че ще се превърнат в основна част от календара на родната Techno сцена.

В заключение бихме казали, че HippieLandia отново ни поднесе една несравнима емоция. Е, въртележка между двете зали нямаше, нямаше и странни жетони за консумация. Но клубното събитие ни върна към позитивното ни настроение от лятото, което, както помним, стартира именно с тази нова концепция. Очакваме с нетърпение следващото им издание, което по план ще се проведе в средата на 2017 г. Все пак, надяваме се и на изненади, които отново да са с марката HippieLandia.

Автори: Добри Андонов и Цветозар Черкезов
Редакция: Цветозар Черкезов
Снимка: Lemouserat Photography
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар