Alborosie заля MIXTAPE 5 с позитивно Reggae послание


Последният уикенд в MIXTAPE 5 беше повече от силен. Страстите започнаха още в петък, когато големите ни приятели от Future Sounds of Sofia представиха поредното издание на серията си от висококачествени DnB партита. Гост на събитието беше тийнейджърът Signal, който даде силна заявка, че е сред най-успешните младежи на 170+ bpm сцената. На следващата вечер се проведе Bass Retrospection vol. 3. Партито мина без гости от чужбина, но за сметка на това всички момчета (и едно момиче) на сцената представиха уникални сетове и се представиха на изключително високо ниво. В същото време, докато ние се бяхме съсредоточили върху Drum and Bass програмата, Мерудия представиха нов албум, случи се силно House / Techno събитие и хиляди хора преминаха през вратите на столичното заведение.

Смятате, че това е всичко и MIXTAPE 5 са се радвали на един успешен уикенд? Нищо подобно! Тоест, уикендът беше успешен, но не свърши (подобно на останалите парти уикенди) в неделя сутринта. Вечерта на 6-и ноември голямата зала на клуба посрещна един от най-големите Reggae изпълнители. С 10-членна банда и близо толкова по състав членове на поддържащия екип, живеещият в Ямайка италианец Alborosie показа мощта на Reggae музиката и бе основен хедлайнер на едно от най-силните събития, на които сме присъствали, откакто се създадохме като сайт (че и отпреди това).


Партито започна силно още от първите минути. Сцената беше празна, но до нея беше позициониран пулта на Lazy Face, един от основните виновници за неделната случка. За нас Лазар винаги е бил голяма фигура, която е достойна за уважение. Първо - заради селекцията си, второ - заради непрестанния труд, който хвърля в промотирането на Reggae музиката и трето - защото той е един от хората, които отъпкаха пътя пред нас в плахото развитие на нашето радио шоу. Да, Jamaica Air Force е в заслужена дълга отпуска, но изглежда основният двигател зад проекта е имал силен сърбеж в пръстите, подтикващ го да подреди силна колекция от класически парчета, JAF дъбплейти и нови карибски хитове, с които откри събитието още рано вечерта, в 8:00 часа. Lazy Face свърши страхотна работа със закриването на събитието, както и с поддържането на огъня, докато на сцената се сменяха групи, техника и музикални инструменти.


Както самият Zafayah каза в ефира на Радио Реакция, това е едно от най-мащабните събития в историята и на MIXTAPE 5, и на Reggae сцената в страната. Очакваше се Alborosie да направи страхотно шоу, което по законите на музикалното представление трябваше да се подгрее подобаващо. С тази задача се зае именно Zafayah, подкрепен от силния си бенд Friddim Steppaz. За едно парче на сцената се качи и Jahmi Youth. Силен момент в тази част на вечерта беше фактът, че до Zafayah застана китаристът на вече несъществуващата Reggae банда Roots Souljah - Alex G (в момента китарист на Rebelites). Това се яви като своеобразен reunion между двама стари другари, които по една или друга причина разделиха пътищата си. С много авторска музика, Zafayah & Friddim Steppaz покачиха градуса на емоцията доста над височината на монументалния НДК, намиращ се в близост до заведението.


Клубът се пръскаше по шевовете. Вторият бар в A Side беше отворен, а дори и това екстра пространство беше плътно запълнено с Reggae фенове. Спомням си, че си държах палтото в ръка близо час, понеже не исках да се редя на огромната опашка за гардероб. Въпреки бързата работа на отговорника за събирането и съхранението на дрегите, опашката в повечето случаи покриваше половината коридор на клуба. Наясякъде виждах познати, с които обменяхме по няколко (или по повече думи). Придвижването между частите на клуба беше доста бавно и затруднено. Донякъде заради плътността на тълпата, донякъде заради честите спирания за разговори или поздрави. Това беше един от факторите, каращи ме да не чакам до последния момент, за да отида до тоалетна. :) Освен огромната бройка на присъстващите, трябва да споменем и тяхната адекватност, позитивност, отвореност към събитието и контактността ѝ със събитията на сцената. Фактът, че цената на билета не се беше отразила негативно на бройката присъстващи, е показател, че Reggae културата в България има огромен брой верни привърженици, които са готови на всичко, за да видят любимите си артисти на сцената.


Но колкото и силен да беше българският съпорт, основното ястие в менюто тепърва предстоеше да излезе от фурната. За да продължим готварската тематика, мирисът на блюдото се носеше във въздуха няколко месеца преди събитието. И не, не говоря за тревни изпарения. Говоря за новия албум на Alborosie "Freedom & Fyah", който артистът представя с грандиозно световно турне. Именно представянето на новия му албум бе основната причина Alborosie да дойде в България. И той не дойде сам! С него бяха музикантите от Shengen Clan Band. Барабани, соло китара, бас китара, ритъм китара, сакс, тромпет, клавирни, перкусии, бек-вокали... Осветител, охранители и всякакъв поддържащ персонал. Alborosie дойде в България с 20-членен екип от професионалисти, които свършиха огромна работа в уникалното представление, водено от именития артист.

Лично аз отидох в клуба доста изморен. Недоспал, кисел и готов да се изнервя на нещо и да си тръгна преди развръзката на концерта. Все си мислех, че на първото спиране на музиката, в което хедлайнерът ще се развика "When I say ..., you say ...", ще се отправя към изхода. Никога не съм харесвал подобни "игри". Тези моменти винаги са разваляли впечатлението ми от множество големи спектакли. Според мен музиката не трябва да спира за миг, независимо каква гениална реч (или изцепка) е измислила която и да е звезда. Но този път музиката не спря. Дори за миг. Да, Alborosie имаше контакт с публиката и изпълни няколко разпявки и заигравки, но през цялото време Shengen Clan Band бяха под пара на сцената. Стегнати, сплотени, с ясна идея какво правят, какво следва и какво се изисква от тях. Страхотна банда! Това беше един от факторите, които ме карат да смятам, че видяното на 6-и ноември в MIXTAPE 5 беше сред най-силните събития, на които съм ставал свидетел. Друг голям плюс беше, че въпреки че Shengen Clan са "подчинени" на Alborosie, всеки от тях имаше своя момент на изява, в който големият изпълнител заставаше отстрани и се наслаждаваше на това, което правят членовете на бандата му.


Хора, Alborosie дори даваше на драго сърце своя микрофон на хората около него. Нещо, което не съм виждал досега. Беквокалистът му вдигна темпото с високоскоростни рими на два пъти. Беквокалистката вдигна всички ръце във въздуха с изпълнението си. Като силно MC се изяви и бас китаристът, който показа, че умее да контактува с тълпата. Имаше соло изпълнения с китара, соло на сакс, показно на танцови стъпки от тромпетиста и какво ли още не. И през всичките тези вметки, Alborosie стоеше отстрани, усмихнат до уши, наслаждаващ се на това, което правят останалите артисти. Колко големи имена са склонни да дадат своето челно място на сцената на някой от бандата си? Alborosie даде подобен шанс на всички, а те не разочароваха никого.

Но най-силната част от събитието беше тази, в която Alborosie водеше нещата на сцената. С мощен и дрезгав глас. С послания за мир и равенство. С политически теми и емблематични рефрени. Дори с разговорно обръщение към публиката. Да, Alborosie прикова вниманието на всички към себе си и към завета на растафарианството като движение, култура и религия. Силен лайв, изнесен от един от най-големите артисти в световен мащаб! Мощен бенд и стабилен локален съпорт. Alborosie & Shengen Clan Band @ Mixtape 5 е едно от събитията, даващи заявка за мероприятие на годината в съдържанието на нашата скромна платформа. Присъстващите ще помнят с години, а пропусналите имат основание да съжаляват.


За нас, като екип, останаха само позитивните моменти от събитието. И едно записано ID за радио предаването ни. Остана ни тръпката от запознанството със самия Alborosie и мотивиращите разговори със саксофониста на Shengen Clan Band. Едно незабравимо събитие, което трудно успяхме да опишем с думи! Надяваме се скоро отново да имаме поводи за подобни статии!

Снимки: Mixtape 5
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!