Четвъртата Position Chrome вечер в София премина повече от успешно


Position Chrome е от онези лейбъли, които определяха модата в България преди няколко сезона. Дълги години Hard Bass, Hardcore DnB и Crossbreed бяха сред основните подстилове, които родната Bass публика предпочиташе. В днешно време новото поколение предпочита други направления в музиката, които може да се каже, че са доминантни на сцената, но любовта към "тежкото" продължава да е силна. Още преди повече от десетилетие COOH и Ogonek поведоха крак в посока Hard Bass развитие като издадоха парчета за част от най-големите лейбъли в бранша. В продължение на много години България беше на челните места в Hard DnB класациите и като артистично присъствие, и като брой на събития за годината. В последните сезони сякаш тежкия звук позагуби своята мощ и партитата са все по-редки и по-редки. След близо едногодишно прекъсване COOH показа, че Hard-ът не е забравен в България и организира четвъртатаPosition Chrome вечер в София. Събитието се проведе в събота, на 22-ри октомври, в голямата зала на MIXTAPE 5.

Може да се каже, че Position Chrome уикендът започна ден по-рано, тъй като в малката зала на клуба се проведе мероприятието Techno Chrome. Голяма част от артистите, които се изявиха в A-Side в събота, представиха своите разнообразни Techno проекти ден по-рано в по-малкото помещение. Въпреки че билетите за Position Chrome даваха право на безплатно присъствие и на петъчното парти, посетителите не бяха много. Не бяха и малко, но познатото препълване на B-Side не се получи. За сметка на това всички се забавляваха от сърце и приемаха с огромно удоволствие това, което им поднасяха артистите зад пулта. Вечерта започна с Ambient & Drone експеримент на MyTrip. След Live изпълнението на артиста, дойде ред на Drum Kid (Иван Шопов) да представи своята концепция в света на Deep Techno звученето. Drum Kid винаги е бил харесван проект на сцената, донякъде заради известността на артиста, но от друга страна и заради уникалния звук, който представя на живо. Techno ceтовете на талантливия изпълнител са заредени с огромна Old School мощ, а Иван се опитва да представи по модерен начин чрез творчеството си този вид Techno, който го е запалил към електронната музика преди десетилетия.

Щафетата бе поета от Tensile, което на нас ни бе непознато име. Много добре запознати сме с DnB превъплащението на артиста (в случая, тъй като дуото бе представено наполовина). Counterstrike са гостували редица пъти в София и винаги са се представяли като любимци на публиката, но Techno проекта им Tensile за момента беше неизвестен за слушателите. С мощно присъствие Justin представи своя сет, който беше преход от по-леката част на събитието към по-твърдия завършек на вечерта. Climaxin (Limewax) продължи партито с агресивен и високодинамичен сет, представящ малко по-тежката част на (донякъде) IDM направлението. Последен на сцената бе The Panacea, който въпреки че няма Techno псевдоним, представи смазващ Industrial Techno сет, с който закри вечерта подобаващо. Силното представяне на артистите бе допълнено от Underground обстановката на B-Side на Mixtape. Мощният бас се разливаше прекрасно в перфектно изолираното помещение, а мнималистичните светлини и редките блиц-ефекти допълваха по страхотен начин настроението, което артистите създаваха с музиката си.

Ден по-късно в по-голямата зала бе и черешката на тортата за уикенда. Position Chrome Label Night събра любителите на тежкия Bass в голямата зала на Mixtape 5. Локацията изненада доста хора, които не са свикнали любимата им муизка да бъде представяна в клуб. Отърсени от шока, огромната армада от Hard Bass любители запълниха подлеза пред заведението и тръпнеха в очакване да чуят своите любимци. Вечерта, по традиция, бе открита с по-лек сет. Първите две издания на Position Chrome бяха започнати със сетове на Mocks (vol 1) и L 33 (vol 2). За да бъде продължена стилистиката, и за да не се получава ударен старт още в 23:00, с тежката задача да открие партито бе натоварен отново L 33. За второ поредно издание Даян се справи повече от добре с възложената мисия. Участието му в Position Chrome през 2014 г. доведе до колаборациите му с Gencher & Ruin, които излязоха за немския Hard Bass лейбъл и Eatbrain. С тях, а и с други свои изяви (студийни и сценични), L 33 показа, че въпреки своята Neurofunk насоченост, се адаптира доста добре и към по-твърдото DnB звучене. Откриващият сет на изпълнителя показа неговата най-силна страна. С издания за най-актуалните Neuro лейбъли в момента, L 33 се превърна в уважавано име на сцената в световен мащаб. Въпреки че не изневери на стила си и представи доста "нервна" селекция, артистът сякаш направи малко по-агресивен сет, с който откри вечерта подобаващо.

Българското присъствие зад пулта бе продължено от следващите два акта. Иконите на българския Hard Bass Ogonek и COOH представиха своите индивидуални сетове, с които стартира същинската част на тежкозвуковото събитие. Верен на своя Ogostep, Ogonek представи смазващ Technoid & Hard Bass сет, изпълнен с някои от емблематичните парчета от най-тежкия репертоар на изпълнителя. В последните години в сетовете на Валери личат само авторски тракове, както и такива, издадени от собствения му Metafiziq Recordings, както и от други лейбъли, с които изпълнителят работи. На няколко пъти сме казвали, че след като Ogonek стартира в полунощ, събитието ще бъде с деструктивен характер. Това се получи и в събота в MIXTAPE 5 и, за щастие, клубът оцеля. След Ogonek дойде ред на COOH - главният виновник за организирането на мероприятието. Основен повод за събитието бе и издаването на неговия чисто нов релийз за Position Chrome. "Moth Scream EP" излезе именно вчера, паралелно с партито. В иданието има 6 парчета, 4 от които са ремикси на емблематични тракове, издадени от лейбъла. Fragz е част от тракът "Vitamin", а Limewax - от "Kislota". COOH представи всичките парчета, като допълни сета си с любими на публиката тракове от огромната му селекция с високоинтензивен Hard Bass.BUY LINK:
https://positionchrome.bandcamp.com/album/moth-scream-ep

Fragz беше първият специален гост на сцената. Изпълнителят дълги години беше сред най-желаните хедлайнери, които Hard Bass публиката искаше да чуе в България. За щастие, португалецът беше част от Position Chrome vol 4. Fragz тотално взриви публиката с безпогрешния си стил зад пулта и интензивната селекция, която беше подбрал. Никой от феновете не стоеше на едно място, а движенията на тълпата бяха в ритъм с тежките кикове и снеъри, които саундсистемата на MIXTAPE 5 разпръскваше върху тълпата. С доста авторски парчета, множество double drop влизания и високоинтензивна смяна на траковете, португалският изпълнител почти изцеди силите на събралата се публика. А вечерта тепърва имаше накъде да се развива, тъй като до края оставаха цели три смазващи сета. От 3 сета на Fragz, преминахме към представянето на Counterstrike, който бе решил да миксира от конзола. Въпреки своя избор (към който сме изкуствено обучени да сме ненужно критични), артистът представи мощна селекция, изпълнена с множество смазващи тракове, голяма част от които са от личното творчество на дуото. Като че ли обаче се получи лек спад в динамиката, подсилен от факта, че Counterstrike беше между Fragz и The Panacea. Което като цяло може би е за добро, понеже не сме сигурни доколко е здавословно музика с подобен заряд да се представя на 100-процентов пик от началото до края.

С масивно присъствие се отчете и The Panacea. Масивен с физика, масивен и със селекция. С подбор на силни тракове от личното му творчество, както и с такива, излезли от собствения му Position Chrome, немецът беше безапелационен към публиката. Смазващи Hard Bass мелачки, подкрепени с доста Hardcore, Breakcore и Neurofunk включвания. В сетът на The Panacea се чу почти всякакъв род тежка музика, като дори ритъмът на места се изправи прекалено много или пък се начупи прекалено много. Динамичен, интензивен и с много промени в настроението, изпълнението на лейбъл-мениджъра на Position Chrome показа една уникална артистична биполярност, която е запазена марка за The Panacea вече близо две десетилетия.

Последен зад пулта застана Limewax. Мрачен и тъмен, сякаш излезнал от света на сенките, Максим започна сета си леко експериментално. Той беше последният артист в лайнъпа, от когото се очакваше да се закрие събитието. Част от хората вече бяха напуснали клуба, но публиката все още продължаваше да е плътна пред сцената. След малко по-нединамичното начало, Limewax показа своята мощ малко преди средата на сета си. Тежко изпълнение, изпълнено с огромна доза авторски парчета и типичния за украинеца dark характер сложи края на Position Chrome vol. 4 в София. 

В заключение ще кажем, че въпреки многото негативни изказвания към локацията преди партито, недоволни след края на събитието нямаше. Звукът беше на високо ниво, като саундсистемата на MIXTAPE 5 бе допълнена с голямо количество бас. Помещението вибрираше в унисон с музиката, а вибрациите в пода подтикваха всички да си движат краката и да не стоят статични. Въпреки че много хора се оплакаха от "по-малкия капацитет" на A-Side в сравнение с други не-клубни локации, публиката се побра в заведението, даже имаше и малко място за танци. Усети се и наличието на вентилация, която поддържаше нивото на свеж въздух от началото до края, въпреки стотиците хора, които бяха в непрестанно движение. Клубът определено се справи добре! А след като и за това, в подкрепа на организацията и музикалните изпълнения, пишем (въображаема) шестица, партито получава отлична оценка! Суперлативите летят към всички замесени! Събитието се получи на високо ниво!

Очакваме с нетърпение следващото събитие с подобен характер и се надяваме, че няма да се наложи да тръпнем в нетърпение до есента на 2017 г. :) 
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар