MIXTAPE 5 канят Reggae титана Alborosie


Reggae пионерът ще изнесе Live сесия в клуба заедно с групата си Shengen Clan


Reggae музиката може да се възприеме като един от първообразите на модерната електроника. Въпреки че стилът се е развивал в епоха, десетилетия преди бумът на дигиталните стилове, ямайската музика изиграва ключова роля във формирането на модерния британски (и впоследствие европейски) underground. През 60-те и 70-те години на миналия век Reggae музиката е в своя абсолютен пик и има запазено място в топа на музикалната сцена непосредствено до титанични стилове като Rock и Jazz. Пионерите в стила са сред най-уважаваните артисти в световен мащаб, а посланието и борбата на раста културата докосват все повече и повече меломани от всички краища на земното кълбо. Именно инженерите, занимаващи се със създаването и продуцирането на Reggae музика, са сред първите пионери в изграждането на Remix културата. King Tubby, Lee Perry, Errol Thompson, The Scientist и други са сред новаторите в преправянето на известни парчета, създавайки първите Dub версии (version - термин, използван в Ямайка, описващ Dub вариация на популярна песен) на Reggae хитове. Впоследствие артисти като Prince Jammy и други вкарват електроника в своите студиа, което заражда Ragga движението. Впоследствие популярните вариации на Reggae в лицето на Dub и Ragga прерастват в продължение на над 3 десетилетия в огромната палитра от Bass Music стилове, които през Острова заливат тотално целия свят.

Именно за това в нашия сайт не спираме на обръшаме внимание на "доброто старо" Reggae. Въпреки, че от стила са произлезли редица други музикални направления, силата в посланието на ямайската музика не е избледняла с годините. Вечните хитове на Bob Marley, Johnny Nash, Jimmy Clif и редица други все още звучат актуално, десетки години след като са покорили чартовете. Reggae музиката отдавна е превзела света. Доказателство за това е сицилианецът Alborosie, който, въпреки своите италиански корени, е сред най-силните имена на сцената вече десетилетия. Живеещ и творящ в Кингстън, Ямайка, изпълнителят е създал огромен брой хитове, които служат за емблема на Reggae музиката в цял свят. През тази година артистът издава поредния си солов албум, озаглавен Freedom & Fayah. Заедно с групата си Shengen Clan, италианецът тръгва на световно турне в подкрепа на изданието си. Благодарение на MIXTAPE 5, София ще е спирка в обиколката на Alborosie, като визитата му е насрочена за 6-и ноември.

От българска страна ще видим силните подгряващи артисти в лицето на Zafayah и неговата банда Friddim Steppaz, както и неуморния селектор и реге активист Lazy Face. Вечерта се очаква да бъде изпълнена както с много Roots Reggae, така и с течението Rub a Dub, които са силно застъпени в творчеството на Alborosie. Началото на събитието ще бъде дадено в 21:00 часа, а в момента в продажба са пуснати първите 100 ранни билета на стойност 35 лв. След изчерпването им цената им се покачва на 40 лв и ще достигне до 50 лв на хода на клуба в деня на събитието (при останала наличност, разбира се). 

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар