Dub в квАРТала с JFF и High Duty Soundsystems


Както неведнъж сме казвали, Dub музиката е първообразът на модерната Bass и Dance палитра. През 60-те години на 20-и век в Кингстън (Ямайка) редица пионери като King Tubby, Sylvan Morris, Lee Perry и др. започват да експериментират със звученето на Reggae музиката и създават дълбокия Dub. Чрез създаване на версии (директен превод от 'versions') на познати парчета, с добавяне на echo, reverb, delay и фрагментация на вокала, тези артисти дават началото на революция в музикалния бизнес и показват на света, че с работата си в евтини 4-лентови домашни студиа могат да променят коренно модерната музика. Това е факт пет десетилетия по-късно, когато Dub се разклонавя на всичките видове познат в момента... да го кажем, за да ни разберат читателите, "rave".

По това време дълбокото звучене на Dub музиката спира разпространението му по радиата в Ямайка и свързаните с нея САЩ и Великобритания. Станциите по това време разполагат с техника за представяне на доста по-високочестотни песни, което оставя Dub експериментите в дълбокия Underground на ямайските гета. Стилът се представя на така наречените "dancehall" събирания (в случая dancehall означава буквално място за танци, като този термин се използва доста преди въвеждането на думата за стил в карибската музика), озвучени от Саундсистеми, пускащи Dub Plate (редки и създадени специално за конкретната саундсистема) версии на някои парчета или ридими (ридим е наименованието на Dub парче, освободено от вокал, което се използва от редица артисти като подложка за римови включвания).

В наши дни Soundsystem културата все още е жива. По цял свят се организират Soundsystem фестивали, а редица системи представят своите виждания за разпространението на музиката на разнообразни по характер форуми. Въпреки че страната ни е навлязла в модерната музика сравнително късно и е пропуснала Dub периода (стартирайки директно с "рейв" в края на ХХ век), ние можем да се похвалим с наличието на няколко Саундсистеми, които се стремят да поддържат Dub пламъка. Да, тези системи не са нито толкова големи, нито толкова мощни, като своите 'събратя' от чужбина, но все пак са отдадени на същата идея - разпространение на музика, близка до корените на модерната Bass & Dance култура.

Две от тези системи са създадената от Don D JFF Soundsystem, както и най-новият представител на сцената в страната - High Duty Soundsystem от Шумен. Двата озучителни комплекса ще се срещнат в своеобразен 'clash' (битка между саундсистеми) на 18-и септември в самия център на София (ул. Мария Луиза 11). Събитието ще е с начален час 10:00 и ще продължи до около 22:00. Входът ще е свободен, а мероприятието ще е част от инициативата квАРТал / kvARTal.

По време на Soundsystem Clash събитието ще се проведе и Sofia Grafitti Battle в непосредствена близост до Dub представлението. Ня паркинга "Chupa Chups" срещу ЦУМ, няколко родни Street Art пърформъри ще се впуснат в представянето на символи на София под формата на графити пред погледа на всички желаещи да видят спектакъла. Повече информация за събитието можете да видите тук.


Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!