Let it Roll Open Air 2016 Review

25 000 drum and bass фенове от цял свят

разтърсиха летището в Milovice 

  

Let it Roll е най-голямото drum and bass събитие в света и за девета поредна година събра хиляди фенове на този стил електронна музика от цял свят. Тази година фестивалът достигна рекорден брой посетители - 25 000 "bass heads" от цял свят танцуваха три дни под откритото небе на летището до с. Миловице в околностите на гр. Прага, Чехия.  Без съмнение преживяването не би могло да бъде описано в целия си блясък от никой от посетителите, но в следващите няколко абзаца ще се опитаме максимално да предадем видяното по чешките земи. 

За събитие с подобни мащаби е нужна много сериозна организация и усилия за постигането на нещо сполучливо, а както става ясно с всяка изминала година, Let it Roll е фестивал, развит на изключително високо професионално ниво. Организаторите бяха помислили за комфорта на всеки един посетител - от артистите до публиката и несъмнено нямаше нищо, което да бе пропуснато. Още навлизайки в паркинг зоната, музиката от фестивала разтрисаше земята и веднага се забелязваха щастливите усмивки на всички, които вече са вътре. Преминавайки входа, внимание правеше и цялостната обстановка - предразполагаща те да останеш там не три дни, а цял месец. Започвайки с отделената къмпингова зона, разделена на Camp zone, VIP camp, Car camp и Tour bus camp, фестивалът разполагаше и с палаткова зона със специално изградени палатки за хора, които не разполагат със собствена такава. По-навътре в дебрите на фестивала се забелязваха и други удобства. В къмпинг зоните бяха изградени две отделни бани, безброй много еко-тоалетни, почиствани по няколко пъти на ден, няколко бара само в преддверието на фестивала, два POS-терминала и отделно място за съхранение на багаж и зареждане на различни мобилни и други устройства. Що се отнася до храна, организаторите се бяха погрижили за вкуса на всеки посетител. Фестивалът изхранваше присъстващите чрез няколко фууд-зони, в които предлагаха палачинки, нудъли, пица, сандвичи и бургери, гироси и дюнери, ориз, китайски храни, фрешове, скрежини, сладолед, плодове, мюсли, салати и още много други, задоволяващи вкуса и на най-капризния веган. Адмирации за разнообразието от храна и напитки, които предлагаха фууд зоните и баровете. 

Поради терористичните атаки в Европа, всяка една кола беше проверявана от полиция преди да бъде допусната до паркинга на фестивала. Проверяваха се както личните карти на всеки един посетител, така и шофьорските книжки на всеки навлизащ с колата си шофьор, а на някои хора дори и багажа, който носят със себе си. Сигурността на артистите и публиката беше предвидена също, като на границите на фестивала не се допускаха абсолютно никакви предмети от стъклен материал, ножове, остриета и подобни, а при влизането през входа багажът на всяки беше проверяван обстойно. За здравословното състояние на всеки бяха предвидени няколко линейки, както и екипи на спешна помощ, в случай на необходимост. При излизане с кола от фестивала шофьорите бяха посрещани с дрегер с цел сигурност по пътищата и спасяване на неопределен брой човешки животи. Накратко казано - сигурността на всички присъстващи беше в ръцете на професионалисти, които се справяха перфектно с възложената им работа, а точно така трябва да се процедира на всеки един евент с подобни мащаби.

  
Нека преминем към по-интересната част от нашето ревю, а именно самият фестивал. Организаторите се бяха погрижили да покрият вкусовете на абсолютно всички посетители с голямо ранообразие от стилове и подстилове. Фестивалната зона беше разделена на девет различни сцени, за които всяка вечер беше отредено присъствието на различни музикални организации. Сцените бяха: Main Stage, Madhouse Stage, Factory Stage, Underworld Stage, Port Stage, BassDrop Stage, Techno Stage, Live Stage и Camp Stage. Освен отделните сцени, фестивалната зона разполагаше и с Merchandise shop, който беше препълнен от хора по всяко време, Meet & Greet зона, където можеше да видиш, поздравиш и да се снимаш с любимите си артисти, Platinum Terrace, на която закупилите VIP билети можеха да се качат и налюдават фестивала от високо, както и Day Zone, където бяха разположени различни fun activities, като човешки катапулт /тип бънджи/, степ контест, стена за катерене, воден скейтборд, стреляне с водни пистолети, графити арт и други. Впечатление при влизането на обхвата със сцените прави техно сцената, която през цялото време беше пълна с танцуващи хора, въпреки намерението им да слушат drum and bass.  Освен тази сцена, Camp Stage-ът също не спираше да свири, като старта е даден още в сряда. Адмирации за обгрижването на хората започващи от рано-рано. 

Първата вечер от Let it Roll започна на 28-и юли в 18:00 часа, като на всяка сцена се бяха разположили различни лейбъли от различни стилове, както следва: Адмирации за L 33, който представи България на изключително високо ниво още в началото на вечерта и бе силно подкрепен от присъстващите там българи. Eatbrain без съмнение се представиха добре, като създадоха силна конкуренция на Hospitality, които тази година бяха заели по-голямата сцена - Factory stage. Въпреки малкото пространство отредено на лейбъл като Eatbrain, представителите му успяха да изравнят присъстващите пред сцената с тези на Hospitality и създадоха две по-големи и масови сцени в сравнение с останалите. Макар и изключително горещо, поради струпването на всички на две от деветте сцени, да ви кажем честно... Ами, добре се получи. 

Напускайки първата вечер от фестивала, всеки виждаше приветствието на Main stage, който след 12 часа щеше да отведе всички до центъра на роботения град от легендата.


Втората вечер беше откриването и на Main Stage. Преди това обаче през деня бяха организирани различни конкурси и дневни занимания. Поздрави на The Kick Snare Crew, които отново се представиха страхотно и показа на всички как се танцува DnB. Освен DnB Step Contest, посетителите можеха да участват в състезания по воден скейтборд, да се катерят по стена, да се стрелят с водни пистолети, да се наслаждават на шоуто за фризьори или просто да си починат в Chill зоната. Освен това през дневната част имаше и парти бус, който се движеше постоянно в пределите на фестивала. Там возещите се можеха да чуят повторно някои от артистите, само че... на колела. Измежду всички сцени имаше и шатри с най-различни неща, като интересни маски, дрехи, аксесоари за пушене и т.н. Сред тях беше и Merchandise shop, който не само беше препълнен от хора постоянно, но и именно затова беше опразнен изключително бързо. Традицията повелява малко след залез слънце с грандиозно шоу да бъде даден официалният старт на най-големия дръм и бас фестивал в света. Както всяка година, еуфорията от светлинното шоу и зарята остави без думи всички присъстващи. Трудно е да се опише с думи видяното, но без съмнение съветваме всеки, който има възможност, да посети събитието поне веднъж в живота си. 

През втората вечер на фестивала програмата за сцените беше различна от първата, а именно: 


За съжаление, няма как да ви представим всеки от артистите поотделно, тъй като са изключително много, но всеки един от тях успя да представи собствен стил и въздействие върху слушащата го аудитория. Освен страхотната и огромна заря и лазерите, които разтърсиха главната сцена, на останалите сцени също се вихреше хармония от визуализации, впечетляваща всеки един от посетителите. 


Присъстващите на втората вечер на фестивала бяха безкрайно много хора, пръснати навсякъде в зоните на фестивала, всички с огромни усмивки и греещи от щастие очи. Всичко беше организирано с много старание, носещо единствено успех. Виждаше се, че всички се забавляват без притеснение, виждаше се, че всичко е перфектно. 

The Factory Stage


Всяка една вечер бе изпълнена с много енергия,  усещаша се от всеки един ъгъл на фестивала. След грандиозното светлинно и музикално шоу, което сполетя всички през втората вечер от фестивала, дойде ред и на третия, последен ден от тридневния бас маратон. Сцените отново бяха разпределени за различни лейбъли: Макар тази година да нямаше светлинно шоу за третата вечер, тя с нищо не беше по-слаба от останалите две. Дори напротив - присъстващите сякаш бяха тройно повече, отколкото бяха през предните два дни от фестивала. Без съмнение трите големи сцени бяха изкарали всички от палатките и бяха събрали цялото 25-хилядно множество пред сцените на най-големия дръм енд бейс фестивал в света. Светлините, музиката и емоциите от цялото преживяване бяха пленили всички до изгрев слънце, когато никой не искаше тази музикална приказка да свърши. Дори изгревът бе в зелено, а впечатление на всички фотографи успя да направи човек, танцуващ върху скала, която наблюдава целия фестивал. 


Цялата картинка на края на фестивала донесе на всички прекрасни спомени и носталгия по изминалите три дни. В 6:00 часа сутринта на 31-и юли от фестивала се чу и последния звук дръм и бас. Фестивалът бе приключил.
В момента, в който музиката утихна, всички крещяха и искаха тя да продължи и през деня. За жалост това не се случи и всички се запътиха към палатките си, готови за кратка почивка и прибиране към дома. 

От цялото преживяване можем да изведем няколко неща:

Без съмнение, фестивалът представя най-доброто на световната дръм и бас сцена всяка година. 
Без съмнение, фестивалът е най-мащабното мероприятие в света за дръм и бас музика.
Без съмнение фестивалът донесе на нас, артистите, публиката и всички свързани с организацията на събитието безброй прекрасни моменти, за които ще си спомняме до следващата година. 
Без съмнение фестивалът доказа, че с всяка година става вся по-голям и по-голям.
Без съмнение фестивалът е най-доброто място, което всеки "bass-head" трябва да посети поне веднъж. 
Без съмнение :

THANK YOU LET IT ROLL AND SEE YOU AGAIN IN 2017!
Share on Google Plus

About Stefani St

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар