Как започна HippieLandia и какви са впечатленията ни от първия ден на събитието?


В две последователни вечери (1-ви и 2-ри юли) EventEase предложиха на феновете на електронната музика едно уникално преживяване, носещо интригуващото име HippieLandia. Организаторите се бяха съсредоточили върху Drum and Bass и Techno стиловете и бяха поканили голяма палитра от силни международни хедлайнери. За място на мероприятието бе определен Парка на Летище София, където преди година се проведе гостуването на Dub FX, Dub Phizix & Strategy (Bass Romance vol. 2). Освен силна музикална програма, събитието предложи разнообразен избор от фестивални активности като зорбинг, халфбайк, голяма chill зона, въртележка и други интересни атракциони. А ето и какви са нашите впечатления от събитието, събрани в няколко абзаца:


В нощта на 1-ви юли водещ стил на събитието беше Drum and Bass. По-голямата сцена на феста бе арена за изява на басс-артистите, които представиха тонове нова музика и зарадваха огромния брой фенове на начупения електронен ритъм. Забавата в малкия амфитеатър започна малко по-късно от програмата на малката сцена, но предложи доста силни емоции. Пръв зад пулта излезе Funkware. Liquid & Liquid Funk изпълнителят излезе на сцената с чисто нов албум, озаглавен Impossible Winner. В рамките на два часа и половина Кирил представи огромна част от своето творчество, реализирана от неговия собствен лейбъл Funkstuff Recordings. Смеем да кажем, че Funkware беше най-правилният човек за подгряване на Netsky, но все пак си мислим, че можеше да има още един изпълнител в началото на програмата. Кирил притежава огромна и интересна селекция, но все пак се е съсредоточил изцяло върху своите любими подстилове, което се стори малко монотонно на феновете. Въпреки всичко, оплакванията бързо утихваха и след кратки разходки до съседната сцена, всички се връщаха за да се насладят на танцувалната селекция на българският артист.


Веднага след него на сцената изскочи първият хедлайнер, който също представи нов албум. Белгиецът Netsky бе въоръжен с III, който (както показва името му) е третият му пълен студиен проект. Темпото се запази, но динамиката се увеличи. Liquid-ът на Netsky винаги е предлагал малко по-агресивен вайб на слушателите, а селекцията му се разпростря и върху други Bass Music и Drum and Bass стилове. В типичен Hospital стил белгиецът предложи своята разчупена селекция, която бе стабилно разнообразена с Trap, Grime и Dubstep, Reggae, Dancehall, RnB, Garage и много Complextro. В своето интервю за нашия сайт, артистът сподели, че в албумът му ще има доста не-DnB тракове, което, разбира се, не изненада следящите тенденциите в Bass музиката фенове. Може би die hard Drum and Bass почитателите бяха разочаровани, но за щастие те се бяха съсредоточили върху други мероприятия и мрънканията им не бяха чак толкова масови.


Програмата продължи с колаборацията между COOH & Авигея, които вече излязоха заедно на сцена по време на One Man Party vol. 3. Този път смеем да кажем, че експериментът им беше още по-успешен от предишната им обща изява. Сетът им беше доста по-разчупен и си личеше, че съвместните репетиции са били много повече. Магията на българските гласове и музикалният гении на Иван Шопов за пореден път пренесоха феновете в друго измерение, а десетките чужденци, присъстващи на фестивала, останаха безмълвни. Последващият сет също донесе магия. Магията на Black Sun Empire. Холандският проект дойде в страната само с един от артистите си и едно от МС-тата в състава на Blackout - Multiplex.


Динамиката скочи до небето! BSE представиха тонове неиздаван материал от техния собствен лейбъл Blackout. 140 bpm включванията липсваха, сетът имаше доста добра подредба и беше доста далеч (в положителна насока) от последните изяви на проекта, които бяхме чули в чужбина. Донякъде бяхме притеснени, че капризният български DnB фен може да остане разочарован от поредните си големи любимци, но представителят на холандците остави това наше съмнение настрани. Това беше най-силният BSE сет, който чуваме от много време насам и се радваме, че го чухме именно в България. Огромен фактор за силното представяне на шефовете на Blackout бе и присъствието на MC Multiplex, който показа уникално за стандартите в страната ни представяне. Тук сме свикнали на противоречивите изяви на някакви псевдо-рапъри, които по някакъв начин се обявяват в последния момент и уж идват с препоръки от самите гости, но не показват нищо съществено. Но от екипа на EventEase изглежда имат нюх към правилните емсита (съдейки по това и предишните им събития).


BSE разтуптяха сърцата на стотиците DnB фенове на фестивала, но артистът им трябваше да предостави сцената на Phirah. Евгени трябваше да закрие първата част на феста на тази сцена, а представянето му бе подсилено от... MC Multiplex. Артистът на Blackout отказа да остави микрофона настрана. Холандският  изпълнител и българският му колега имат история на своите съвместни сценични прояви. През 2014 г., когато Phirah, Robustus & Ralee представиха България на Outlook Festival, Multiplex беше хост на сцената. Изглежда освен добро сработване в движение, двамата са изградили и силно приятелство. Очаквано беше холандецът да поостане малко на сцената заедно с "дъ уан ен онли Файра", но никой не очакваше, че МС-то ще подкрепи цялата разнообразна селекция на Евгени. Слънцето изгря над Парка на Летище София, а дизелът в генератора рязко свърши... Трябваше да се преместим на съседната сцена или да си тръгнем. Избрахме първата опция.


Колкото до MC-тата, на HippieLandia видяхме две абсолютни крайности. Netsky беше довел свой човек, който да му помага да повдигне хайпа на публиката, но Script MC влезе в топ 10 на най-слабите микрофонисти, които сме виждали. Не му се получи с хайпа, не му се получи с флоуа. Опита се да е "адреналинка", но и в танците беше доста зле. Съвсем от друга планета беше Multiplex, който показа, че неслучайно е MC на Blackout вечерите. Страхотно присъствие и уникален усет към сета. Проблемите със звука от началото на шоуто му не му попречиха да покаже доста добри качества с микрофона. Римите му летяха, контролираше публиката и... най-важното... не досаждаше! Страхотен MC-инг и то в цели два сета. А самия факт, че слезе да пее сред публиката без грам притеснения и звездно поведение го издигнаха много високо в иначе критичните ни очи.


Techno сценаta също представи много емоции, въпреки, че в първата нощ, изправеният ритъм беше на по-малката парти-конструкция. Събитията там (както и на целия фестивал) започнаха със селекцията на живеещия в България холандец Jan van den Boogard (JVDB). След леко монотонно начало артистът премина на доста интензивна селекция, която все пак отговаряше на ранния час на фестивала. Веднага след него ръководенето на пулта пое Riddimbox, който определено вдигна динамиката и представи доста мелодична селекция. Именно Христо трябваше да подгрее публиката преди чуждестранните гости. В танцувален ритъм и зареден с позитивизъм, Riddimbox разчупи звученето и показа страхотно и рядко срещано в страната ни отношение към своето музикално представяне.


По времето на сета на Jonas Kopp се получи един парадокс в екипа ни. Големият ни DnB колектив реши да избяга за кратко от прекаления експеримент в селекцията на Netsky и отиде на Techno сцената, докато специалистът ни в тази сфера Zarko избухваше на басерския Main Stage. Но такива сме в нашия екип - музикално отворени (за щастие).

Включване от Zarko:

Въпреки това ще дадем кратки впечатления и от аржентинеца Kopp. Диджеят представи много интелигентна и елегантна селекция, за която сред публиката се чуваха реплики от сорта на "Не сме чували такова техно в България". Не съм сигурен доколко това е точно така, но определено Kopp остави добри впечатления със стила си, напомнящ едновременно на жанровата диверсификация в сетовете на Levon Vincent и на изразителните ритми на Marcel Dettmann. Лично за мен аржентинецът остави приятен привкус с мини-хедлайнърския си сет, а краят му беше отличен за преход към сета на Dax J.

Британецът Dax J е роден в Лондон, но е базиран в Берлин. И веднага си пролича защо. Kopp бе слязъл от пулта преди няма и 2 минути и лондончанинът започна да изстрелва бомба след бомба - все тежко, но мелодично, берлинско техно. Не е случайно, че Dax J е любимец на Ben Klock и Dave Clark, както и че е редовен гост на култовия берлински клуб Berghain. Въпреки че имаше само два часа (а той е пускал и маратонни сетове от по 12 часа), Dax J показа защо е хедлайнър на техно сцената в първия ден на фестивала. Танците бяха безспирни и дори силният сет на Black Sun Empire на Main Stage не успя да разколебае събралата се публика, която поглъщаше траковете с неспирна енергия. Британецът имаше много интелигентен подход към миксирането, като се стремеше да поднесе техното си по динамичен начин, вкарвайки и изкарвайки в сета си отделни ефекти, звуци и loop-ове нон стоп. С изгряването на слънцето се преместихме на главната сцена, където Black Sun Empire имаха още около 40 минути от сета си, поради забавянията. След това останахме за селекцията на Phirah, вече в ранните часове след изгрева.

Липсата на дневна част ни изстреля целокупно към метрото. На излизане, минахме през малката сцена, където Birben беше във вихъра си. Тежък и агресинен звук, динамична и леко сатанистична селекция. Birben беше безкомпромисен. След около половин час пред сцената, силите съвсем ни напуснаха. Време беше да се прибираме, което ни попречи да съберем впечатления за закриващото сутрешно изпълнение, дело на Stefan Panev.През целия съботен ден Facebook се стараеше да ни напомни, че ние сме на HippieLandia, но всъщност всички си бяхме вкъщи и обменяхме впечатления от вечерта. А те бяха позитивни. Почти изцяло. Е, не може без някакви дребни мрънкания, но те бяха доста несъществени и дори не си направихме труда да ги запомним. Естествено, пошегувахме се, че "масичките" на малката сцена всъщност бяха стари печки с 4 котлона (страхотна идея) и жетонната система (стилизирани капачки от бира) придаваха лек привкус на вторични суровини на събитието, но все пак това подсили Hippie-настроението. Вечерта се завърнахме на Парка на Летище София за Втория Ден на фестивала, за който ще представим ревю съвсем скоро.

До нови срещи!

Bass Blog Bulgaria
Photos: Contemporary Bohemians
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!