Broken Balkanz / Поглед през нашите очи и уши

Най-големият DnB фестивал в България и региона с поредно успешно издание


Ето че дългоочаквания фест вече мина. Като за начало ще кажем, че всеки си беше изградил представа, какво може да се очаква от фестивала. Организаторите дадоха всичко от себе си всички тези очаквания да бъдат покрити по един или друг начин. Естествено, че не може да се угоди на всички, но според нас всичко беше точно така, както трябваше да бъде.

Първият ден беше открит само от чуждестранни артисти. Изключение беше само сетът на acidtrip. Феста започна благоприятно с 19 годишната сръбкиня Alexus, която е представител на новисадската организация Ruinheadz. Сетът й предпоставяше за ударната доза басс музика, която предстоеше да бъде чута по-късно вечерта, а според нас комбинацията от Neurofunk и Minimalfunk е перфектен за това начинание. До полунощ вечерта се развиваше много мелодично като освен обичайния от известно време поджанр Neurofunk имаше известна доза разнообразие с други стилове като например jungle. Изглежда организаторите са си взели поука от миналогодишното издание, което беше съсредоточено главно върху Neurofunk и смеем да кажем, че беше малко еднотипно. Нищо подобно не се случи тази година. Да, имаше Neurofunk в изобилие, но разнообразието беше на лице и се чуха много интересни и разнообразни сетове.

Дори феновете на Hard Bass поджанра имаха своето щастие, след като бяха леко позабравени през 2015-та. Всички бяха на ясно, че след 00:00 вечерта ще стане доста по-динамична, защото от 2 часа, се очакваше да се качи може би един от най-дългоочакваните headliner-и за целия фестивал, а именно Hallucinator. Маскираните италианци по традиция пътуват заедно и винаги излизат в пълен състав на сцената. Nk & Sygo определено зарадваха феновете на по-тежкия Drum and Bass и сбъднаха една от мечтите на своите многобройни почитатели в страната, излизайки пред българска публика. За да се стигне до Hallucinator, програмата мина през няколко доста силни артиста. Bobo представи Косово, Dagg - Словакия. Високоуважаваният македонец Hypertech също показа умения със Serato-то. Веднага след него видяхме споменатият acidtrip (който беше единствения представител на HMSU за астрономическата част на 22-ри юли). Leol бе единственият представител на големите ни сръбски приятели от DROP SENSEI. Той поведе началото на една силна Neurofunk поредица, която премина през селекцията на друг наш познайник - Kodin. L33 подготви хората за предстоящата смяна на стиловете като примесваше Modern Funk с малко „по-ударни“ тракове.


Иван Шопов a.k.a. COOH представи обичайния за него Hard Bass, на места граничещ (че и дори припокриващ) изискванията за crossbreed с лек привкус на hardcore мотиви. Сета му завърши с трак, който се вписа много добре със „Счупените Балкани“, защото вокалите бяха от квартета Авигея, с които той има съвместен проект. Какво по-хубаво от представянето на малко народна музика примесена с drum and bass. Излизането на дуото Hallucinator беше на страхотно ниво, а присъствието им се усещаше чак в другия край на поляната. Те не просто направиха впечатляващ сет, какъвто очакваха всички посетители фестивала главно заради тях, но направиха и страхотно шоу,което надхвърли лично нашите очаквания. След тях за поддържане на бързото темпо следваше Ogonek, за който всички знаем, колко за пореден път заложи на запазената си марка, наречена от него и от феновете му „OgoStep“.

Останалата част от вече сутринта продължи с още гости като Evro от Словакия, замесеният със съставки от подножието на Врачанския Балкан Vasquez (от Нова Зеландия), както винаги силната Tekitoka и един силен b2b, състоящ се от Gjeni и Labinot Sponca. По-голямата част от феновете реши да се оттегли от сцената след края на по-тежките изпълнения, но все пак достатъчно хора чуха разнообразната сутрешна селекция, която мина през много Neurofunk от страна на гостите и бе разнообразена с Liquid и Deep DnB от Vasquez NZ. За едно приятно събуждане и излизане с подскок от палатките се погрижиха момчетата от Underground Warfare и те са добре познатите ни Funk Astetitics, като по време на техния сет забелязахме, че пространството пред сцената отново започна да се пълни. И имаше защо!

Следващите изпълнители в програмата отново "изпразниха" сцената, тъй като темпото бе свалено до 140 bpm (а както знаем, тези стилове не са много популярни в страната ... за съжаление). Famalam представи изцяло винилова селекция от силни Dubstep парчета. След последвалата профилактика на сцената излезе експериментаторът Sofia Dub Club, който представи доста Reggae насочена музика с много бас и дълбочина, или иначе казано - Dub. Впечатляващ беше проекта Tonstudio 2 (EXo, Max барабани и Harry китара), чието представяне беше дебютно за Broken Balkanz. Правенето на дръм и басс музика реално от барабани и китари live се получи неочаквано добре и се хареса на всички отпочиващи, изполягали по Айляк хамаците или по поляната. Междувременно пред хижата имаше дневен бар, който освен напитки предлагаше и още дръм и басс, както и уроци по DnB Step от страна на Kick Snare Crew.

Програмата за деня и късния следобед по-стара традиция беше изпълнена с разнообрасни стилове, излизащи от сферата на дръм и басса , като например dubstep. Втората вечер имаше няколко headliner-а, които се чакаха с нетърпения от преобладаващата част от хората. Преди тях обаче чухме много интересни сетове от други интересни артисти като сред тях бяха хърватите Funk Guru и Phillipe, които представиха силни и разнообразни сетове с повече дълбочина и по-слаба динамика. Много хора сметнаха, че сетът на македонката D-Lite е бил един от най-добрите за деня. Вечерта Targy поднесе типичната за него Techstep селекция, чухме за първи път на живо с това име проекта Salmon Flow (или иначе казано старите ни познайници EXo b2b Bzzzt). Dako Stepic представи силна селекция, в която се откроиха двете му нови парчета за Warfare Recordings, a Funkware и MsDoS раздвижиха звученето чрез изпълнен с Jazz Liquid Funk.

Основен хедлайнер за втората вечер беше Smooth, който съчета в сета си много и различни тракове, които определено много вдигнаха енергията на хората. Това беше необходимо, тъй като на сцената се очакваше да излезе Broken Balkanz резидентът Костас от Disphonia, който отново излязоха с много силно присъствие и завладяха вниманието на посетителите без никакви затруднения. Въпреки участието им на феста и миналата година той отново показа висока класа и ниво на миксиране и затвърди позицията си на един от големите любимци на DnB феновете в България. Freqax пък представи новия си албум, който със сигурност се хареса на всички ни, Останалата част от сутринта беше запълнена ссъс мощния сет на High Roll, изпълнението на другия румънец - Brusten, винаги смазващите Creeping Ruin, Slimy и четвъртият представител на Сърбия - Zola.

Фестивалът беше закрит със сета на победителя от Contest Mix-а и той ни показа на 100%, че победата му беше заслужена. D-Mental закри програмата на феста подобаващо, а след него се проведе финален mash up, в който можеха да се включат всички желаещи dj-и.

Нашето лично мнение е, че организаторите наистина бяха направили всичко по силите си желанията на всички да бъдат изпълнени. Голямо впечатление правеше разнообразието от храна като суши, паста и чушколед и различни сладкиши, които се предлагаха. Интересна беше и идеята за дневен бар с още басс музика пред хижата. Единствената забележка поднесена от нас би била липсата на душове. И може би недостатък е безплатния кемп. Да, хубаво е да е безплатен, но ако хората все пак си доплащат за него (което може да се следи с отделна гривна), всеки ще може да си вкарва каквото реши в кемп зоната и няма да я има "падарската" емоция на наблюдение по палатките.

Ако разделим феста по държави, най-силни бяха хърватите. Страната бе представена от четирите си най-силни проекта, които не разочароваха дори и критичния ни екип. На много високо ниво бяха и сърбите, отново с четири смазващи представяния. Нещо като бронз за македонците, където женското присъствие се представи доста добре, подобно на компанията от познати изпълнители от западните ни съседи. От Румъния чухме нов албум, а дори и словаците и косоварите поднесоха запомнящи се сетове. Хедлайнерите доказаха защо са хедлайнери и смазаха всичко пред тях, а голямата порция български артисти показа необходимата за домакин на подобно събитие висока класа.

Да, определено 16-тото издание на фестивала беше повече от успешно. Нямаше ги посредствените изпълнения, нямаше го и еднотипния Neurofunk. Всичко беше на високо международно ниво. Дали това е "най-добрият фестивал", не бихме казали. Когато нещо достигне степента "най", то губи развитието си. А определено HMSU показват, че винаги имат идеи да поднесат нещо още по-добро от предходното!

Остана само да бъде обявен и следващият Broken Balkanz, а до тогава HMSU ще ни предоставят възможността да се насладим на още много събития и фестове като най-близкия е Bass Sea Fest, за който можете да прочетете повече информация както в нашия сайт, така и в страницата на събитието във фейсбук.
Share on Google Plus

About Stefani St

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар