Свежо... от планината


Възможни прилики с лица и места са напълно умишлени и на места напълно неподправени цел придаване на допълнителна автентичност и домашен уют...Планина, прошарена сянка, висока трева, пътека, прохлада и разни неща лятат, ама не са мухи. Кипи трескава дейност. Група младолики граждани въртят оръдия на труда насред вековния лес. Да не би да са се върнали Ленинските съботници? Тия тийнейджъри кой ги докара тук? Ама те май даже и не са тийнейджъри. Скандал - басери в гората само с една малка USB колонка. Викове, смях, лопати, гребло, брадвичка и едно такову, дето маха кората на дървото. Бай Златко, златни му ръце, разказва мръсни вицове и се подхилква премятайки две моторни резачки, изпод които излизат нарязани трупи. Минувачите, макар и не много, спират, гледат, чудят се, някои плахо изплюват по едно одобрение, а други сигурно си казват 'нека работят маймуните'.


Малко басери - ама от сърце. Малко, бе, не малки. Плюс Басблог-точка-беге представен от само от самия Антонио, който се смее повече от колкото дговори докато прещраква с 24 кадъра в скунда като същински комикс-герой. Не се чуват тъпи лафове за малки басерки, не се върти чадел. Малко са басерите, ама е мноооого подозрително. Да не да е това случайна група изпусната от психодиспансера, която нахапана с гъби не знае какво прави?


Знае и още как! Вика му се доброволна акция преди навярно най-социалното събитие за басс музика. Преди единствения фестивал изработен от фенове за фенове. Един фестивал, в който отговорните лица са известни с малките си имена… от години. Един фестивал, на който доброволците се повтарят през година и се връщат отново без покана. Спри сега, чакай малко, този фест дори не е почнал! Излиза, че две седмици преди BrokenBalkanz#2016, след някакъв вял анонс в социалната мрежа, без GIF-че и без шокаритетна картинка, две дузини, както ги нарече една баба, “природозащитници” извършват трескава дейност по пътеките край дендрариума. И не само.

За четвърта поредна... или пета май година се организира по най-апокрифен начин най-неорганизираното и все пак супер-ефективно доброволно събитие от вида "Ф планината с лопата". Миналата година от парка даже били изработени и грамоти за участвалите, ама те забравили да си ги вземат. Забравили да извикат медиите, забравили да кажат на спонсорите, изобщо всичко забравили освен доброто настроение характерно за проявите на ХМЩУ. Някакъв мираж или мечта - избери си.Почистват се канавки от тук до където ти стига погледа. Лакират се мостчета. Коват се маси с дървени столчета, за които “Дирекция Архитектура и Градоустройство” навярно не само, че не знае, а и никога няма и да разбере. Няма сертификат за мотиките, нито кадарстърна карта с маркировка за дупките на табелите. И БТВ няма да разбере и вестник Труд и всички останали популярни звена за пропаганда и обслужване на комерсиалните интереси. Разбират само участниците, а в последствие и техните не-чак-толкова-природолюбиви приятели. Две дузини бассери, които макар и не чак толкова малки, действат организирано и сплотено все едно са минали през дваЕсе тимбилдинга и триЕсе подобни акции. А всъщност някои са за първи път.


Трескаво работят и Сава и Мария от ДПП Витоша, които возят лопати, торби с пясък, ръкавици, гребла и всякакъв друг инвентар между трите местоположения, на които се действа в съботната прохлада. Някой домъква торби с бира, бисквити и ‘къцки’ работата НЕ спира. Единият екип едно начело с Димо (да бе, тоя ди джея, сешсе) и Нина (тази с фотоапарата и очевидното ADHD) работи край Дендрариума.


Друг един с ЕХо, Илиатора и още трима трескаво копае нерегламентирани дупки, в които сипва смес с подозрително съдържание, после кове дъски и възстановява изкъртените от вандали горски табели. На тях ще има предупреждение за по-невнимателните туристунгели да се пазят от опасни маршрути.

Все познати лица.

Не липсват и изненади. За пръв път от седмица Гелето разблокирва напълно и енергично изрива миазми от задръстена канавка. Антонио не изпива всичката бира на света, а вместо това се е овалял от главата до петите с дървесина. Противно на очакванията Гембата не се скатава, а въпреки доказаните медицинските проблеми се мята безстрашно в боя с терена, размята четката с лак и разнася галони с вода. Фиат и дърт Опел “комби” се състезават кой ще мине през още по-абсурден терен с по-големи камънаци.


WP_20160709_14_13_16_Pro.jpg


Няма го Добри, за да отрази, но за щастие се появява дърт журналист провокатор и те ти - текст. Няма го Джонката да дава ъкъл, но все пак работата върви. Е, табелите са малко на обратно, новите пейки и маси малки на криво, но нали са такива от ХъМъСъУ - "криви и щастливи" (tm). И Марто е някъде другаде, ама то пък не може да се строим всички в равнис и да козируваме.

Нина и Антонио се надпреварват с огромните си фотоапарати и двайсеичетири-каратови усмивки. Спомените разбира се са по-силни от всичко, но как да обясниш с думи топлото чувство, което те обзема при вида на Мануела с лопата в ръка - една картина е хиляда думи. Не е изненада, че SD-картата преляла след гигабайт-и-нещо комични снимки. Групата изпитва затруднения да свали усмивките от лицата. Сигурно в бирата има добавки!


"Ало, Марто, ние приключваме... Какво? Да, чак сега. Четири-пет часа. Да. Еми да, защото вместо в 10 почнахме в 11:30, те после дойдоха и други. Ама все още е яко. Към шест ще слизаме. Ами да, тези, които не ги познавам, ги пишем в списъка с гости, другите ще дойдат така или иначе, те са горе от вторник още. Поздрави!"


WP_20160709_15_59_04_Pro.jpg

Още малко смях, истории от АГ-то, където е работил бай Златко, обяснения в любов, лепенки на табелата в/у знака с 28-те звезди. Аха-аха да стане прекалено трогателно и "аре чао". До след две седмици.Автор: Кореспондент на мястото на събитието, Георги Пенков. Снимките са от: Нина Стоичкова, Георги Пенков.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!