С какво ще запомним 'A Night To Remember 2'?


В нощта между 18-и и 19-и юни се проведе едно дългоочаквано Drum and Bass събитие. Второто издание на A night to Remember доведе в България мощните артисти Chase & Status, Sigma и Sub Focus. Подкрепени от родните Bass Mafia и High Roll, както и от силна порция MC-та, трите гостуващи проекта направиха така, че двете хиляди човека в Inter Expo Center никога да не забравят вечерта.

Благодарение на Key Events & Communications, платформата ни имаше шанса да изпрати екип, който да стане свидетел на събитието. Преценихме, че би било хубаво да избегнем цялото неудобство с евентуално чакане на опашка и отидохме на събитието възможно най-рано. С влизането ни се озовахме в една от огромните зали на Inter Expo Center, която беше подобаващо озвучена и осветена. Климатичната инсталация работеше с пълна сила, което не оказа отражение в началото, когато бяхме стотина човека, но със сигурност изигра позитивна роля, когато пространството беше почти напълно изпълнено. Имаше отделена зона за пушене, три заредени бара и всички предпоставки за силно парти бяха на лице. Особено най-важната - артистите.

Още от входа на залата бяхме посрещнати от селекцията на Emil Prize, който все още беше сам на сцената. Някъде към 23:00 към него се присъедини и MC HEMA и пълният състав на Bass Mafia показа възможностите си. Проектът хем започна партито, хем трябваше да подгрява преди хедлайнерите. Веднага след Боро и Любо на сцената щеше да излезе Sub Focus, така че задачата пред "мафиотите" беше наистина тежка. И те се справиха подобаващо. Да, не смятам, че бързият флоу е най-правилното поведение на фона на високоинтензивен DnB, понеже се получава претрупване на звука и думите на МС-то се губят. Но все пак Bass Mafia показаха класа и сценично присъствие и откриха събитието по мощен и вдигащ публиката начин.

Sub Focus даде началото на силната хедлайнерска част още в 23:30. Сетът му беше подсилен от MC I.D., който направи истинско показно за поведение на "микрофонист" по време на мултистилов сет. Докато изпълнителят зад пулта стартира с половин часов експериментален сет, сякаш за да открие правилната емоция на публиката, I.D. влизаше подобаващо във всеки един момент. По-слабо интензивната на места селекция на Sub Focus позволи на МС-то да "вкара" по-агресивни речетативи, докато в по-забързаните части гласът на hype-изпълнителят или не се чуваше, или пък подсилваше точните моменти. Перфектният синхрон между двамата продължи до края на изпълнението им, което остави без дъх голяма част от публиката.

Може да се каже, че същинската част на сета на Sub Focus започна около полунощ, когато изпълнителят влезе в ритъм и стартира представянето на високоскоростна селекция със сериозен заряд. I.D. показваше умения, когато е необходимо, като направи впечатление, че флоуловете му никога не започваха от първия дроп. Някъде към полунощ публиката вече започна да изпълва залата. Да, капацитетът все още беше далеч от покриване и като изключим пространството пред сцената, тълпата все още беше рехава, но това не попречи на повече от 1 000 човека да пеят 'Afterglow' с пълно гърло. В сетът на Sub Focus се забелязаха и няколко кратки 140 bpm момента, които подсказаха, че в момента това звучене се търси и е предпочитан от повечето артисти, които търсят продажби. А вчера в IEC, всички гости бяха подобни артисти. Но за Trap-a и любовта ни към него - след малко.


Sigma бяха представени от Joe Lenzie, подкрепен подобаващо от Justyce. Сетът на дуото (или половината от дуото) започна с резки смени на парчетата, високоскоростен микс и достатъчно количество по-тихи части, които МС-то покриваше с адекватни включвания. След тази част дойде едно малко по-дълго Trap / Grime отклонение. Очаквахме го, бяхме подготвени и бяхме сигурни, че ще го изтърпим, но все пак вметката беше доста дълга. Почти се бяхме запътили към зоната за пушене, когато Justyce помоли светлините да бъдат изгасени и да се подготви втори микрофон. На сцената се качи вокалистката Zoe Kypri и сетът на Sigma влезе в друго измерение. Дамата прикова вниманието върху себе си, показа силен и дълбок глас и разчупи звученето на партито и доближи сета на Joe до Live изпълнение. Самият DJ пускаше парчетата едно след друго, без да ги смесва рязко, за да може изпълнителката да покаже подобаващо гласовия си потенциал.

Zoe Kypri се появи два пъти на сцената, като втората ѝ изява беше малко по-кратка (или така ни се стори). По време на изпълнението на парчето на DJ Fresh и Sigala 'Say You Do' публиката пригласяше на вокалистката и показа, че познава парчето по перфектен начин. Но тази заигравка с тълпата беше пометена от 'Nobody to Love', когато всички близо 2 000 човека изпяха парчето с високо вдигнати ръце. Доста красив момент, който със сигурност се е запечатал в съзнанието на Sigma, Justyce и Zoe!


Донякъде най-очаквано за мен беше изпълнението на Chase & Status. Въпреки, че са сред пионерите в стила и са направили много за развитието на DnB музиката, в последно време дуото се е съсредоточило върху други стилове, които бих казал, че не са ми по вкуса. Именно за това очаквах по-стабилно Grime присъствие в сета им. Е, не чак повече от половината, но очаквах. Да, имаше и Drum and Bass изпълнения и то на високо ниво. Може да се каже, че цялостният им сет показа това, което очаквах да чуя, но все пак се страхувах да чуя. Може би, подобно на още няколко човека, тайно се надявах на някакви "Old School" изпълнения, въпреки че съм наясно, че модерните артисти не пускат "Old School". Но "надеждата умира последна", както са казали навремето. В този случай надеждата се изпари тотално след първата половина от изпълнението на Chase & Status.

Сетът на Chase & Status & Rage беше посрещнат с повече от 4 хиляди ръце, вдигнати във въздуха. Определено проектът беше гвоздеят на програмата. Въпреки рязката промяна в стила им, публиката определено не беше разочарована от изпълнението им. Или поне двете хиляди човека, които пяха и танцуваха заедно с тях. Е, разбира се, имаше и неприятно изненадано от промяната в творческите им предпочитания, но все пак, на общия фон, това бяха доста малка бройка хора. Chase & Status & Rage показаха нужната класа. Е, повече Chase & Status (или по-скоро половината от проекта), докато Rage беше някак посредствен. Но все пак изпълнителите поднесоха желан подарък на няколкохилядната публика, която беше дошла на събитието главно заради тях.


Събитието бе закрито от родното дуо High Roll, които някак бяха в контраст с изпълненията през останалата вечер. С агресивен микс, който ми се стори, че е на ръба на pitch-контролера (може би заради лежерното предходно изпълнение) и почти без никакви паузи, Мартин и Димо възнаградиха 50-ината останали фенове за техния сет. Веднага след приключването на частта на Chase & Status залата рязко се изпразни. Това по никакъв начин не демотивира High Roll и те за пореден път се изявиха на ниво. Да, сетът им контрастираше с предишните изпълнения, но все пак това е стила на проекта.

4:40. Лампите в IEC са светнати. Музиката е спряна. Сетът на High Roll е свършил. Охраната сякаш е повече от публиката. Пред сцената сме малко повече от 20-ина човека, които сме стояли до последната минута. Партито е приключило, закрито и останало в съзнанието ни. В главата ми се повтаря въпрос "Какво ли ще чуем на 'A Night to Remember 3'?". Изключвам телефона си, където съм си водил записки за събитието и заедно с екипа ми се отправяме към изхода.

Страхотна вечер, определено ще се запомни!

***

Може да се каже, че анализът ни за събитието е приключил. Но както винаги, ще споделя някои лични впечатления от вечерта. По правилото, че трябва да се завърши с нещо позитивно, започвам да изказвам негативните си емоции:

1. Trap! Леле, толкова Trap не бях слушал никога. Честно казано, в повечето случаи може да се каже, че беше Grime, но пак не ми беше от най-приятните. Не, всъщност, като запален по Bass музиката човек, слушам Trap и харесвам Grime. Но определено предпочитанията ми са по-дълбоки от лесните за възприемане парчета, които чух. Обаче, както споменах, трапът е търсена музика. А търсенето носи продажби. Продажбите носят печалби. А артистите, които чухме, отдавна са превърнали музиката си в бизнес (и в това няма НИЩО лошо, разбира се). Нормално е да обърнат внимание на Trap-a и та близкия по звучене Grime, и то лесния им за възприемане от публиката вариант. Все пак това се търси. А и както написах по-нагоре, публиката нямаше проблем с този музикален подбор. На мен обаче ми дойде в повече.

2. Да, наистина, не пия алкохол вече 2 години, но дори и на мен ми направи впечатление, че няма бира на бара. Оказа се, че на събития на Keen Acts не се предлага подобен алкохол. Което ни върна малко назад в спомените, по-конкретно към 'A night to Remember' с Rudimental, където голяма част от екипа ни твърдяха, че са пили бира. Признавам, тогава не ми е направило впечатление. Но доста хора бяха  недоволни. Е, все пак на бара имаше и други напитки, така че всичко беше ОК с лек първоначален шок :) "Бассери" без бира. Забавна гледка. Не знам защо съм сложил този момент сред негативните :D

3. Май някои парчета ги чухме 4 пъти. Не че това е предпоставка за оплакване, все пак на големите фестивали в чужбина някои парчета се чуват двойно повече пъти и то само на една сцена. Пък и всеки пуска каквото е подготвил. На дали артистите ще хванат да си сравняват траклиста преди парти. Самата мисъл звучи абсудрно :D Пък и като цяло селекциите не страдаха от разнообразие. Пък и никой не се оплака от няколкото повторени и още по-малкото потретени парчета. 

Край на мрънканията! Поне за мен, беше само това. Не че бяха кой знае какви недостатъци за събитието, просто ми направиха впечатление. Далеч по-значими са плюсовете на мероприятието, с които започвам веднага:

Организация, осветление, озвучаване - всичко беше на високо ниво. Охраната беше доста (както трябва да бъде), но по никакъв начин не беше натрапчива и показна, подобно на други скорошни събития в тази зала. Хареса ми достъпът на хора между 16 и 18 години. Така и така всяко DnB събитие е 16+. Това обаче беше официално такова. Щеше да е много смешно да видим тъплата от тийнейджъри, чакащи за лична карта пред входа на "Експото". Тук идва един въпрос. Защо на някои събития може да се влезе с декларации, а на други това е огромен проблем (и все пак преливат от 18- посетители)? 

Реално, в Bass Blog имаме своята гледна точка към влизането на партита с декларации. За никого не е тайна, че сме дали шанс на няколко човека под 18 години да се развиват като част от екипа ни. Защо сме направили тази стъпка? Защото сме забелязали новите си колеги на десетки партита до момента и сме преценили, че имат поглед върху сцената, който не отговаря на годините им. И когато автори с огромен брой публикации, подкрепящи дадени събития, не могат да влязат легално на тези събития (за сметка на доста тийнейджъри в гестлиста с, да кажем... други заслуги), се чувстваме малко засегнати като медия. Все пак сме се запознали с тези наши колеги в сайта преди около 2 години на различни партита, където те влизат по безумни начини, вместо да го направят легално, с декларация и без каквито и да било спънки или драми.

Най-позитивно впечатление ми направи публиката. Това събитие бе с таг 'Drum and Bass'. Не казвам, че всички DnB партита са такива, били сме свидетели на много изключения, но тълпата на 'A Night to Remember 2' се отличаваше коренно от познатата "бассерщина". Културни, усмихнати, позитивни. Събитието миришеше на чисто, не на пот, трева и... други. Виковете "Айдеееее!" и подобни изцепки бяха заменени с доста по-адекватни и масови откликвания към артистите. Цялата тълпа пееше парчетата, които знаеше. Всички подкрепяха изпълнителите и се раздаваха от сърце. Получи се добър контакт между хората зад и пред пулта, което е показателно за успеха на партито. 

И винаги преди събития с подобен характер, нашите читатели и приятели влизат в дискусията "дали мейнстрийм музиката помага на Bass културата в страната". А това винаги се превръща в дълга дискусия, напомняща на приказката за двете козлета и моста. С дотук изброените позитиви от събитието, явно можем да заявим:
"Да, такива партита помагат на развитието на Bass културата у нас. Все пак, говорим за култура"


-DTZ-
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!