[Q&A] Birben: През годините Техното имаше много лица в България


EventEase ще се постараят да обединят феновете на разнообразната електронна музика на едно място. В началото на месец юли, в парка на Летище София, ще се проведе фестивалът HippieLandia, който има за цел да събере в едно събитие всичките популярни сред младежите в България музикални стилове. Както вече обявихме, в събитието ще вземат участие Drum and Bass изпълнителите Netsky, Black Sun Empire и Enei. Сред Techno & House хедлайнери личат имената на Gus GusGorgon City и HVOB и други.


Не по-малко интересни са българските артисти, които ще вземат участие в мероприятието. Нови албуми ще представят DnB изпълнителите L 33 и Funkware. Някои участници в рубриката Bass Blog Mix (Phirah & Riddimbox) също ще покажат своите музикални възгледи. Ivan Shopov за пореден път ще излезе на една сцена с ансамбъл Авигея. Бройката на "подгряващите артисти" изобщо не спира дотук. Един от най-уважаваните Techno специалисти в страната - Birben, също ще демонстрира своите умения пред публиката. EventEase направиха кратко интервю с пионера в този музикален стил, в което той обяснява за своята любов към музиката и разкрива информация за своя сценичен set up. Интервюто може да бъде прочетено в следващите няколко реда.

Не забравяйте, че HippieLandia ще се състои едва следващата седмица. Ако не сте се сдобили с билети, време е да го направите! Събитието не е за пропускане!

****


ИНТЕРВЮТО


Как се запали по техното и какви бяха първите ти стъпки като DJ?

Преди повече от 17 години за първи път разбрах какво е Rave. Веднага си спомням, колко оскъдна беше сцената и колко малко се знаеше за техното, това определено запали голям интерес в мен, който продължава и до днес. Първи стъпки като диджеи направих през далечната 2001 г. По това време беше доста трудно да набавиш музика, а интернет беше още ТАБУ. Въпреки всичко, любовта към целите ни винаги ни доближава до тях и винаги намирахме начин да се сдобием с любимата си музика.

Как би описал своята музика на някого, който не я е чувал никога?

Тежко анархично техно, комбинирано с красиви мелодии, които определено те карат да танцуваш.

Извън техното, какви други музикални стилове те вълнуват?

Когато не говорим за техно, определено съм зъл металист! Все още слушам Fear Factory, Napalm Death, Dimmu Burger, Cradle of Field, Blood и още много други.

Основател си на първият български лейбъл, специализиран в modern-wave и industrial techno- Space Research Records, можеш ли да ни разкажеш малко повече за него и за това, как се роди идеята за проекта?

Идеята за лейбъла се роди съвсем случайно. Винаги съм си предствял пътуване из вселената, когато слушам техно. От там идва и името на лейбъла. Основната идея е да се издават само БГ артисти, без чуждо участие. За момента Drum Kit и DeepImpulser са част от лейбъла. Надявам се скоро да добавя нови и стойностни имена, които ще помогнат за развиването на техното в България.

Какви са най-честите трудности, с които се сблъскваш при продуцирането на музика?

Най-големият проблем при мен е липсата на време. Както за повечето от нас, фул тайм eмплоимента краде цялото ми време и креативност. Все пак, още намирам време и в момента работя по доста проекти за чуждестранни лейбъли, които много скоро ще видят бял свят или както се казва- stay tuned.

Имаш дълъг опит пред публиката в България, променя ли се тя, расте ли заедно с вас?

През годините техното имаше много лица в БГ. В началото беше доста масивно, по-късно доста от феновете се преориентираха. Някои спряха въобще да слушат, други напуснаха България, но има и такива, които останаха верни на културата и продължиха да я съпортват, дори през най-мрачните периоди (искам да благодаря на тези хора). В момента определено има възраждане, има нови фенове, които се интересуват и търсят новите имена.

Благодарение на  EventEase наскоро чухме бащата на техното Dave Clarkе, скоро очакваме и небезизвестните и актуални артисти DAX J и Jonas Kopp! За себе си мога да кажа че съм крайно щастлив, а и наблюдавам това и в очите на дългогодишните фенове.

Какво си подготвил за участието си на първото издание на Hippielandia Music Festival?

Специално за първото издание на Hippielandia съм подготвил хибриден сет, който е нов за мен. Сетъпа ми ще включва 2 плеъра, грамофон и дръм машина. Част от музиката ще бъде авторска комбинирана с най-актуалното в сегмента.

https://www.facebook.com/djbirben.net/
https://soundcloud.com/djbirben
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар