Solar Easter Festival Guide: Floor 1

Както вече писахме, само след три дни, на пети май, в Интер Експо Център ще станем свидетели на петото издание на техно фестивала Solar Easter. Този път поканените от YALTA CLUB актове са шест, разделени по три във всяка зала. Букингът отново е страхотен, диджеите за пореден път са от най-високо ниво на световната техно и тек хаус сцена. Започваме представянето им с всички изпълнители на Floor 1.


Pan-Pot


Кой: Pan-Pot
Кога: 01:30 – 03:30
Къде: Floor 1

Pan-Pot e техно дуо от Берлин, съставено от немските диджеи и продуценти Tassilo Ippenberger and Thomas Benedix. Ако сте следили какво става с YALTA CLUB в последните две-три години ще знаете, че за това време те наистина следят фийдбека на страницата си във Фейсбук и се опитват да докарат артистите, които най-често биват споменавани. За миналата година това бяха Tale of Us, Jamie Jones и Luciano – всеки от които бе поканен (за съжаление участието на Luciano на миналогодишния Solar Easter пропадна в последния момент). Тази година най-исканите техно имена определено бяха две – легендата Ricardo Villalobos и немците Pan-Pot. И YALTA CLUB за пореден път успя да удовлетвори колективното желание на публиката – дуото ще пристигне за общия си дебют на българска земя.  Pan-Pot не са вчерашни и не са „тепърва изгряващи“. Те изграждат присъствието си на модерната техно сцена в тупкащото сърце на техното - Берлин, където се запознават, срещат и пускат с други нашумели артисти, като Dixon, Ame, Tale of Us, Ben Klock, Marcel Dettmann, Stephan Bodzin и още, и още. Като част от този елит те правят и пускат интелигентно, нюансирано техно с много арт елементи, но някак си без да жертват чистата сурова сила на тежкия и бърз ритъм. В последно време италианците от Tale of Us са се насочили по същия път, по който Pan-Pot вече се водят пионери. Сетовете им на живо са плавни и мелодични, комбинирани с вокали и силни експериментални елементи. През 2014 г., дуото създава лейбъла „Second State“, през който за последните две години видяхме да бъдат издавани някои от най-големите хитове на сцената. Дуото впечатли с изявите си на Time Warp и сетовете си за култовата поредица Boiler Room и две от най-големите списания за денс музика – DJ Mag и THUMP. Въобще, аз лично няма да пропусна нито минутка от двата часа сет, с който ще ни дарят мощните немци.


Nicole Moudaber


Кой: Nicole Moudaber
Кога: 03:30 – 05:30
Къде: Floor 1

Другите два act-а в първата зала са страшно познати на българската техно публика. И не просто познати, а сериозни любимци. Nicole Moudaber, своеобразната кралица на тъмната техно музика (титла, която руската невероятно талантлива Nina Kraviz ѝ оспорва, а според някои и печели) пристига от Лагос, Нигерия, през Ливан. След дълги години като промоутър и организатор на партита (тя е основен виновник за развитието на електронната сцена в Ливан), кариерата на красавицата започва през 2009-а година, когато е забелязана за големия Carl Cox и спомената от него в DJ Mag. Музиката на Никол е изключително вдъхновена от древните хипнотични трайбъл звуци на африканските тъпани и барабани. Усещането за обединение между човек, общество и природа, залегнало във вековните звуци на тези най-ранни инструменти, остава основа на музиката на Moudaber. Но чистите електронни бас ритми не остават назад – така тя успява да направи бленд от модерно техно с трайбъл звучене, като не пропуска да добави звуци от другите култури, през които е минала и от които е част – хаус звученето на Лондон, където живее години наред, и традиционните звуци на Бейрут, Ливан. Не е случайно и че веднъж след като е започнала да пуска се изстрелва толкова бързо на върха – след десетилетие на промоутър, тя познава елита на техно и хаус сцената - включително е и известна като първата, която е букнала Paco Osuna в Лондон. Същият също ще бъде на Solar Easter по покана на YALTA CLUB, но в другата зала.

Chris Liebing


Кой: Chris Liebing
Кога: 05:30 – 07:30
Къде: Floor 1


А какво да кажем за закриващия, тежкия, големия Chris Liebing? Мощният немец с многото татуировки и голямата усмивка е сред любимците на българската публика - идвал е много пъти, първо по покана на Metropolis, а в последните години - все работи с YALTA CLUB. Сред целия лайнъп на тазгодишния фестивал вероятно неговото име е най-привлекателно за нашите бас-ориентирани читатели, тъй като той дълги, дълги години въртеше shranz и hardtechno. В последно време обаче е започнал доста повече да импровизира, особено в последните часове на сетовете си. Така ни изненада с третия час от тричасовия си сет в Ushuaia, Ibiza, през лятото, който бе пълен с много по-мелодични тек хаус тракове, след два часа ударна доза техно. В интерес на истината точно тогава слънцето залязваше и моментът бе прекрасен за точно такава музика – и Liebing, като истински диджей, който се адаптира към ситуацията, реагира по възможно най-добрия начин. На Solar-а обаче слънце няма да има, въпреки че ухиленият немец ще пуска до рано сутрин. Затова очаквайте тежък бас и подгответе краката си за танцуване на мощна музика и бързи ритми. А ако бъдем много послушни, може би ще пуска и малко по-дълго от обявеното. 

Подгряващ на Floor 1 ще бъде нашият Philip Chernikov, който всеки път доказва, че е може би най-добрият диджей за подгряване на сериозна техно публика. Първият път, когато го слушах на живо, заедно с хиляди други хора, беше през лятото на 2014 година, когато подгряваше Marco Carola на Solar Summer на Cacao Beach. Още оттогава имам голяма доза респект и въпреки че съм го слушал още поне десетина пъти, винаги успява да ме накара да танцувам. Филип ще бъде зад пулта от отварянето на вратите в 22:30 до излизането на първият гост - Pan-Pot.

Билетите за фестивала са вече почти изчерпани, а бройки има само в сайта на Eventim на цена от 60 лв.
Share on Google Plus

About Tzvetozar Cherkezov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар