NRG Riddim Video Promo & Concert @ Fabrica 126 - 12.05, 21:30


'Riddim' е понятие, което не е чак толкова добре познато на музикалните фенове у нас. Накратко, терминът Riddim навлиза някъде през 60-те години в Лондон и представлява Dub инструментал, който е използван от различни MC-та (или иначе казано 'riddim riders'), като подложка за разнообразни фрийстайли. Това довело до един феномен на използване на една и съща плоча от множество артисти, които най-често провеждали улични батъли помежду си и измервали своите римови способности по различни критерии. Е, няколко десетилетия по-късно, подобно нещо направили и американците и започнали да се възхваляват като "създатели" на хип-хопа, но както личи, корените на тази музика са дълбоко в ямайските гета на Великобритания.

В модерната клубна музика (била тя Bass, Dance, Rave или каквито там различни термини се налагат) riddim-ите все още се използват, но под друга форма. Много MC-та се изявяват върху сетове и инструментали, както на живо, така и зад студийния микрофон. Въпреки това обаче, малко хора знаят смисъла и значението на думата (описвали сме го няколко пъти в няколко други статии). За да възродят старата традиция на riddim ridin', група български Reggae изпълнители се обединяват в проект, наречен NRG Riddim. Идеята е да се създаде поредица от инструментални тракове, върху които да се изявяват силните родни 'rhasta' изпълнители (образно казано).

Както подобава, поредицата ще започне с парти, на което да бъде представена идеята и концепцията на начинанието. Събитието ще се проведе на 12-ти май във Fabrica 126 и ще представи модерен riddim ridin' от страна на уважаваните родни MC-та NRG_D, Kappa Irie, Upliftah, Irrie Bear, както и редица техни колеги и приятели. За музикалното оформление и подбора на инструменталите ще отговарят Don D и Samity. Освен концертна част, мероприятието ще започне като видео промоция с прожекция на нов видеоклип на NRG_D и ще продължи с редица интересни начинания и положителни емоции.

Видеото е дело на Beardfrost Productions, докато музикалната част от инструментала е дело на NRG_D, Даниел Киров и Румен Спасов. Зад микрофона в проекта застават самият NRG_D, Kappa Irie, Irie Bear и Upliftah, а с живи инструменти помагат редица родни Reggae музиканти.

Началото на събитието ще бъде дадено в 21:30, а входът ще се заплаща на място и ще е на стойност 5 лева.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар