Да поговорим за... наркотици!


Нека да поговорим малко за наркотици! Много гадна тема, но все пак те са част от клубната култура по света вече повече от 2 десетилетия. Редица младежи си докарват проблеми, и то не само на нервната система, защото са свикнали да прекаляват с дадени субстанции в по-дълъг период от време. Да, наркотиците са неизбежни и всеки е взимал. Това се смята за нещо нормално, дори можем да кажем и наложително. Почти задължително е да употребяваш забранени вещества, за да си част от дадена клубна култура или сцена. Колкото и да са различни музикалните стилове по света, които се харесват или са се харесвали от младежите, единственото нещо, което ги обединява са наркотиците.

"Пияни или неадекватни лица няма да бъдат допускани до заведението!". Подобни думи стоят в описанието на почти всяко събитие. Аз обаче се чудя, след като "прекалилите" толкова много пречат на заведението, защо не биват изкарвани след като се напият и надрусат в самото заведение? Това, че си се надрусал в клуба, по-малко надрусан ли те прави? Или те прави по-адекватен? Защо когато хората се друсат в клуба на никого не му прави впечатление как изглежда това, а в същото време охраната не те пуска да влезеш, ако си неадекватен? Защо охраната не изкарва хората от заведението, когато изгубят адекватност в самото заведение? Отговорът е ясен. Защото до средата на партито артистите ще пускат пред празна зала. Хората излизат на парти, за да се надрусат. Това ги кара да се чувстват свободни, да усещат партито по-добре, да са "по-висши" в обществото и прочее. Или иначе казано, повечето младежи имат физическа или психическа наркотична зависимост.

Винаги съм се забавлявал на младежи, които едвам влизат на парти, понеже "имат проблеми с охраната". Единствените проблеми, които имат всъщност, са липсата на пълнолетие и  качеството и количеството на дрогата, която употребяват. Веднага след като успеят да пробият през гардовете, тези хлапета се нареждат на кръгче на терасата или на опашка в кенефа. Ама веднага! Не е важно кой пуска и какво пуска! Важно е да се вземе първата доза за вечерта. До края на събитието кръгчетата на терасата и курсовете до кенефа са безброй, а в ранните часове тези младежи изглеждат гротескно. Изцъклени, потни и неадекватни, или заспали, мудни и отпуснати. И в двата случая са прекалили. Прекаляват не само непълнолетните. Явно като си свикнал да се друсаш от малък, това ти се изгражда като навик и в бъдеще. Няма пускане! Абстиненцията е прекалено силна, а да не говорим колко са вредни наркотиците за незавършената младежка нервна система и развитие. Това е друг въпрос, който оставям на страна.

По презумпция, на парти се ходи заради музиката. Всеки отива в даден клуб, за да чуе определени изпълнители и техните концепции. Но ако музиката е водеща и е задвижващата сила на това, че младежите посещават клубове, логично е да зададем въпроса "Защо са им необходими толкова много наркотици?". "Не мога да се забавлявам без наркотици" е най-често използваното клише. "Наркотиците ми помагат да се чувствам по-добре" е едно от другите клишета. Да, наистина, на парти е скучно. Едни и същи хора пускат едни и същи неща (редовно го казваме), но все пак това не е предпоставка, за да употребяваш до откат. Да, ОК, вземи нещо след като толкова "не можеш". Но защо трябва да взимаш постоянно и непрекъснато през цялата вечер? Водещата сила на дадено парти не е участниците в него, били те гости или не. Повечето хора отиват, за да се надрусат. Кофти е да се надрусаш вкъщи пред мама и тате. Затова трябва да смениш обстановката. Партитата отдавна се превърнаха в място за взимане на наркотици и вече не са място за обмен на музика или изграждане на култура. "Какво ще вземем?", "Кога ще го вземем?", "Кои ще дадем пари?", "По колко пари ще дадем?". Тези и подобни въпроси са най-нормалната комуникация между отделните групи на дадено събитие. Важното е да се вземе "на партия", за да се спести някой лев. Не е важно какво ще се чуе, важното е как да се намери повече материал при възможност на по-минимална цена.

Взимането на наркотици е задвижващата сила, която кара повечето младежи да посещават партита. Не са малко хората, които никога не са били трезви на парти и не познават обстановката на "чисто" събитие. Да, някои се оправдават, че "не могат", но реално дори и не са ходили на парти без да вземат нещо. Основният проблем обаче не идва от самата употреба на наркотици. Да, те са забранени от закона по някаква си там ясна причина. Но не консумацията е най-страшното нещо. Далеч по-страшни са свръх-консумацията и незаинтересованата консумация. Повечето употребяващи младежи са с ограничен доход. Те взимат дадени вещества, защото са достъпни или най-често защото и другите са си взели същото. А то е "МНОГО ДОБРО, БРАТ!" Рядко нещо се купува, защото е качествено, а качествената дрога е доста по-безопасна (но все пак достатъчно опасна!). Безотговорната консумация кара младежите да взимат изключително вредни за тях препарати под претекст, че взимат безопасно разредени неща. Не, напротив. Евтината дрога е пълна с примеси и нежелателни съставки, които свалят цената й. Никой не продава амфет на по-ниска цена от добра воля. Амфетът на промоция просто има доста малко истински амфетаминови съставки и огромно количество добавки с неясно действие върху организма. Това не го прави разреден, а го прави още по-вреден за организма. Освен това винаги има риск от неочаквани последици за организма след като те пусне.

Да, консумацията на непроверена дрога е опасна и безотговорна. Редица клубове в чужбина предлагат на клиентите си проба на техните медикаменти, за да ги предпазят от поглъщане на опасни за тях съставки. Подобен експеримент бе проведен наскоро и в България и резултатите бяха плачевни. Оказа се, че един "бонбон" има повече кетамин, отколкото необходимите активни съставки, а кетаминът дори не е предназначен за употреба от хора... Не само опасните и неясни съставки в даден препарат повишават риска от консумация. Прекомерната и продължителна употреба довежда до изменение във функциите на мозъчната кора, които са породени от продължителния дисбаланс между рецептори и медиатори, а всяка дрога действа на рецепторно ниво. Т.е. действията са различни, но всичко се случва на едно място. А мозъчната тъкан е прекалено чувствителна на изменения на средата.

Не са малко младежите, които си докарват тежки заболявания, само защото не са знаели какво взимат и са компенсирали своето незнание с редовна свръх-консумация. Примерите за това са колкото искате и стават все по-явни и все по-чести. Друг проблем е, че повечето консуматори не познават нито ефектите, нито времето на активация на нещата, които си мислят, че взимат. Това довежда до търсене на ефект, който няма как да се постигне. А когато ефектът не се постига, младежите вдигат консумацията. Далеч по-правилна стъпка е просто да се прекрати употребата. Но все пак за това един ефект е търсен, защото младежите искат да го достигнат , независимо от цената.

А да поговорим ли за дехидратацията? Повечето препарати (особено "вдигащите") увеличават потоотделянето. Когато водният баланс в организма е нарушен, той трябва да се възстанови. А най-правилният метод за това е да се консумира вода. Бирата е силен диуретик, което увеличава дехидратацията, а повечето алкохолни напитки също действат на този принцип. Дехидратираният организъм е доста по-податлив към тежките последствия на свръх-консумацията. Доста младежи неглижират правилната хидратация заради високите цени в някои барове. Понякога сме попадали на заведения, в които или няма течаща вода, или тя е само топла. В подобен вид локации цената за вода е доста по-висока от нормалното, а понякога и количеството е по-малко. Все пак даден клуб и организатор имат отговорност към своите посетители не само към печалбата си. Не казвам, че водата трябва да е безплатна (въпреки, че това е практика в някои чуждестранни заведения), но поне трябва да има течаща вода и лесен достъп до нея (който често е възпрепятстван от опашки за линия в тоалетните).

И все пак се чудя, защо след като дадена сцена се смята за наркоманска, не се прави нищо по въпроса за нейното изчистване? Толкова ли е важно за организаторите и артистите публиката пред тях да е неадекватна? Толкова ли е важно половината седящи на сепаретата да се борят с тахикардия, докато другата половина да са заспали в странни пози? Толкова ли е важно публиката да е наркоманска? Ми сигурно е важно след като този факт е известен на всички, но явно на никого не му дреме. От друга страна, публиката е свободна да прави каквото си иска със себе си, стига да не нарушава реда в заведението. Да, никой не се е самозапалил все още (и слава Богу), но агресивното и неадекватното поведение явно не са достатъчни, за да се сметне един човек за неадекватен. Явно и рискът за живота, и здравето на посетителите не са чак толкова важни, когато се гони печалба или минимална загуба. Всеки фен е от значение, независимо дали е с отключена от наркотиците шизофрения или е решил да погълне половината Менделеева таблица в името на по-доброто прекарване на вечерта.

"Когато хората не разбират музиката, те взимат наркотици", каза Mark Irriation по време на SoundSystem Culture Conference по време на Outlook. Ако изходим от тази максима, то цялата рейв култура се крепи на хора, които не знаят какво слушат или какво представят. А това не е хубаво. Дано Mark Irriation не е прав, но съм склонен да му вярвам. Музиката е достатъчно силна предпоставка за повдигане на серотонина и допамина като за целта трябва да я възприемаш правилно. Трябва да мислиш на нейните честоти. Петър Дънов също е наблягал на възприемането на музиката в своето учение. Според него (и според невропсихологията и неврологията), музикалните честоти и честотите на мисълта протичат по еднакви канали в мозъка. Ако успееш да "хванеш" музиката, то ти ставаш част от нея чрез мислите си. Ако не успееш, взимаш наркотици. Явно наистина музиката прави хората наркомани или по-точно казано - нейното неразбиране.

Е, с това май (никак не) изчерпахме темата за наркотиците. Всеки е свободен да прави това, което си иска, стига да не нарушава закона. Е, то наркотиците са малко забранени, но шшшшшшшт, тихо! На никого няма да казваме. Всеки решава дали да е наркоман или не, но от избора на слушателите си личи и облика на музикалната сцена. Това, че сме част от "наркоманската музика" не ни кара да сме "за" или "против" наркотиците. Всеки има своя личен избор. Ние се надяваме, че след време масовото предрусване няма да е основният ритуал на почти всяко клубно събитие. Надяваме се, че музиката ще се възприема по-ясно и че предрусалите младежи ще са по-малко. Дано! Надеждата умира последна!

С мир,
DTZ
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар