Всичките контрасти около участието на Pendulum & Verse в София

Club Terminal 1 с първо изцяло Drum and Bass събитиеВ последно време свикнахме да ставаме свидетели на абсолютно контрастни събития. Всъщност, от край време в България всичките опити и старания на организаторите посрещат абсолютен непукизъм от страна на феновете, но наскоро този негативен феномен започна доста да се забелязва. Вчера (23.04) се проведе поредното мероприятие, което не кореспондираше адекватно между артисти, организация и фенове. В нашите очи, визитата на Pendulum DJ Set в София беше абсолютно показно за развитието на Drum and Bass сцената у нас. Да, тази музика стига до все по-голям диапазон от хора, но за сметка на това публиката си остава някак незаинтересована към събитията в страната. В тази публикация ще опишем нашите впечатление от събитието, които също ще бъдат контрастни помежду си. От крайно позитивни емоции, станахме свидетели на доста негативни моменти, които ще се опитаме да споделим по максимално акурантен начин.

Самото гостуване на двамата британци (El Hornet & MC Verse) започна с фалстарт. Здравословни проблеми не позволиха на артистите да дойдат в София през януари. За щастие, Club Terminal 1 подходиха адекватно и професионално и договориха нова дата за именитото дуо. Събитието премина успешно и този път нищо не попречи на хедлайнерите да покажат защо са част от един от най-великите Drum and Bass проекти за всички времена. Няколко члена на екипа на Bass Blog Bulgaria имахме щастието да бъдем част от събитието. В следващите редове ще опишем нещата, които ни харесаха и които ни отвратиха във вчерашната вечер.


Събитието подчерта факта, че българският Drum and Bass фен е фен до 15-20 лева. Всички цифри над тези стойности го правят не чак толкова фанатизиран за DnB ритми. От цялата публика познавахме 20-тина човека (изключваме артистите и персонала на заведението). За платформа, която се стреми да е на всяко Drum and Bass парти, това е малка доста малка бройка. Останалите "бассери" бяха предпочели да си останат вкъщи. Но както казахме в тази статия, по-скъпите събития преминават под етикета "комерс", което спира родният "ъндърграунд фен" да покаже своята мотивация за подкрепа към мероприятието. Всеки си има оправдания.

За щастие обаче, Pendulum са достатъчно голямо име, за да могат да привлекат аудитория. Въпреки, че нямаше "бассери", имаше достатъчно фенове. Е, да бъдем честни, пак бяха малко, но все пак ги имаше. Публиката беше наистина пъстроцветна, което показа, че Drum and Bass музиката има достатъчно сила и мощ, за да привлече неутралния меломан към себе си, дори и за 2-3 събития в годината. От страна на развитието на любимата ни музика и излизането й от "подземните канали", това е позитивен факт. DnB е разнообразен и поливалентен стил, който трябва да се слуша от широката маса.

Друг факт, показващ развитието на DnB сцената у нас е този, че Club Terminal 1 за първи път проведе и организира изцяло 175-bpm събитие. Да, дори и нашата специализирано насочена платформа е имала доста статии за различни партита и концерти в заведението, но за първи път можем да говорим за Drum and Bass мероприятие от началото до края. Също така, това беше едно от малкото съботни събития с хедлайнер в заведението, тъй като от локацията предпочитат да канят своите гости през седмицата (виж тази статия).


Е, въпреки, че 40-те лева бутнаха фанатизма на родния бассер, публика имаше. Да, тази публика за пореден път доказа, че у нас си се кефим само и единствено на големите имена. Дреме му на българския фен за родните изпълнители и за техните умения и възможности. Важното е да се тагнем в социалната мрежа, че сме видели международния хедлайнера. Останалите - не заслужават внимание. А дали е така? Bruhu откри събитието по доста добър начин, със страхотна селекция и умения. След откриващия му сет, към него се присъединиха и дамите от Paraplanner. Aleksandrina Aleksandrova (вокал) и Yana Doncheva (флейта), които се включиха доста адекватно към селекцията на DJ-я и показаха пълната красота на Liquidizer Live проекта. За съжаление обаче страхотното им изпълнение бе чуто от 20-тина души.

Александрина показа страхотни гласови умения и интересни funky & Hip-hop речетативи, докато Яна допълваше Liquid траковете с красиви и мелодични включвания с флейта. Изглежда и в България знаем как се прави Live Drum and Bass на високо ниво, но това остана като лична информация за малцината, престрашили се да идат на партито от рано (тази статия). Емоцията от Live изпълнението продължи и в следващия сет. Селекцията на Emil Prize вдигна градуса на настроението, а за добрата атмосфера спомогна и MC Hema, Към двамата представители на Bass Mafia се присъедини и барабанистът Ollie G от Piranha. Интензивното изпълнение се прие добре от публиката, която и по времето на този сет беше обидно малко. Но, каквото и да направят българските артисти, те никога няма да получат нужното за усилията им уважение. За съжаление.


Може да се каже, че заведението се понапълни към 1:00, когато на сцената трябваше да излязат гостите от Pendulum. Е, поне първият етаж стана малко по-интимен и хората лекичко започнаха да се побутват. Но пак не беше познатият "фраш" ... Това обаче не спря El Hornet и Verse и двамата представиха един разнообразен сет, изпълнен с много Jump Up, разнороден Drum and Bass и дори малко 140-ки в различни форми. El Hornet, като DJ с огромен трудов стаж, показа, че е абсолютен класик на сцената. Доста рядко се забелязва DJ да използва crossfader-a, похват, по-популярен за "старата школа" басс-DJ. Добро впечатление направи, че двамата артисти бяха предпочели да представят ремикси на най-популярните си парчета, вместо да въртят до болка познатите стари класики от преди 10 години. Много добър ход! Адмирации! Музиката се променя с дни. Трябва ли да сме зациклили в отминали епохи?

И типично по български, феновете масово напуснаха заведението веднага след сета на хедлайнерите. Verse още не беше събрал техниката си, когато publikata се редуцира с повече от 50 %. Но все пак, защо да стоят? За да слушат High Roll? Да, Димо и Марто са най-добре развиващото се българско DnB дуо в страната и чужбина и разполагат с огромна селекция от авторски и непознати парчета, но това е напълно недостатъчно за родните "бассер" и "меломан", които са си свикнали да "показват любов" само към големите гости. Както и да е, пред двамата представители на HMSU и Formation Records имаше достатъчно фенове, които да се израдват на сета им. Разнообразен, с много подстилове и СТРАХОТНИ синхрон и умения зад пулта. High Roll за пореден път доказаха своята огромна класа.


Закриващият сет беше дело на Emil Prize, който задържа настроението на високо ниво до края на вечерта. Отливът на феновете обаче беше осезателен. Дори и промоционалният вход от 10 лева след 2:30 не се оказа атрактивен за DnB почитателите в страната. Ние също решихме да се оттеглим от забавлението със смесени чувства. Club Terminal 1 за пореден път показаха, че знаят как се правят събития. Допълнителните звук и осветление подсилиха всичките страхотни сетове, представени по време на събитието. Българският съпорт беше най-правилният възможен и се представи на страхотно ниво. Но абсолютната незаинтересованост на феновете у нас към цялото старание на артистите и организаторите за пореден път ни накара да се замислим върху неприятните неща от партито ... за съжаление.

Е, събитието показа някои закономерности и явления. Представи голяма палитра от контрасти и ще остави траен спомен у нас завинаги. Ние сме насочили своето внимание към следващите събития в претоварения Bass-календар в страната, но винаги ще сещаме за страхотните емоции от участието на Pendulum DJ Set в Club Terminal 1. Негативните неща ще ги оставим настрана и няма да се сещаме за тях, въпреки, че ще ги видим отново в следващото събитие. Независимо кога и къде, родният "бассер" ще се оплаква от високата цена на билета, а родният "меломан" ще слуша само и единствено големия хедлайнер. Няма как да избягаме от това. Свикнали сме. За това оставаме само с положителните моменти от събитието, запечатани в главите ни и споделени с вас в тази публикация.

До нови срещи!

Автори: Добри Андонов и Фани Младенова
Снимки: Фани Младенова (с телефон, не използвахме фотограф)
Редактор: Цветозар Черкезов
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар