Fuck the timetables!


Винаги съм обичал клубните емоции и винаги това е било най-удачният пример за провеждане на събитие. За разлика от големите зали и (в редки случаи) стадионите, клубовете имат своя облик, който ги отличава и ги прави абсолютно различни помежду си. Има по-семпли клубове, има лъскави клубове, има недовършени дупки с етикет "Underground", има и истински Underground заведения. Всеки клуб си има своята таргетна клиентела и определен (по-широк или по-тесен) диапазон от музикални стилове, които представя. Клубовете са люлката на музикалната сцена. Няма как да си мечтаеш да напълниш стадиона, ако не си усетил поне веднъж емоцията от пълния клуб пред теб. Но има едно нещо, което не ми харесва в клубовете. Клубът винаги е грозен, гаден и потискащ, когато е празен.

А в дбешно време се нагледах на празни клубове. Не са малко партитата в последните няколко месеца, които са се пълнели непосредствено преди обявения час на поява на хедлайнера. Доста гадно ми става, когато видя как "българският съпорт" пуска пред 30-40 човека. Никой не съпортва съпорта. Само приятели и познати. Или някакви "медийни представители". Но виж, като излезе голямото име, пред сцената е фул. В повечето случаи и самия клуб е фул. Обстановката става различна. Мероприятието започва да прилича все повече на парти, вместо на малко по-шумно погребение. А трябва ли наистина клубът да се пълни непосредствено преди чуждестранния артист?

Даже понякога се чудя, дали това, че клубът все пак ще се напълни и голяма част от билетите ще са изкупени, не кара организаторите да не им дреме, че пускат пред празна зала. Така и така партито винаги е на минус. Но все пак си мисля, че българският артист заслужава малко повече уважение. Именно за това смятам, че едно парти би било много по-интересно без line up (timetable, за да бъдем точни). Така хем няма да се знае кой кога пуска, хем клубът няма да се пълни 5 минути преди гостите. Някак изненадващо би било. Пък и съм сигурен, че част от тълпата (в последно време DnB стана доста масов, както знаем) не разпознава българските артисти от чуждестранните и, реално, всеки може да е хедлайнер в техните очи.

Толкова ли е важно всички да знаят скапаната програма? Да, парти без програма не може, но все пак, нека си остане само за артистите и за организаторите! Иначе, като Тревър и компания знаят, че DJ Big Name from UK ще пуска от 1:30, няма да влязат в клуба преди 1:20. Бирата навън е по-евтина, денонощни има навсякъде. Защо да се дават пари на скъпия бар? Той Тревър си е тъпо копеле, по-умен няма да стане. Все ще гледа как да изшани. Но като не знае точно от колко ще пуска госта, все ще влезе в клуба към полунощ и все ще си разреди домашната ракия с някоя друга бира от скъпия бар. Кой печели? Ми всички. "Българският съпорт" няма да пуска пред празна зала, барът ще има малко повече оборот и прочее. Началото на партито няма да е като погребение, на което попът е DJ.

"Ма липсата на line up може да отблъсне част от феновете", биха казали някои организатори. "Яки фенове имаш", бих им отговорил аз. То с такива фенове или без такива фенове .... все тая. Фенове винаги има. Bсички ще искат да видят голямото име, което ще ги привлече по някакъв начин в клуба, независимо дали знаят точният час на неговия сет. Според мен, програмата за партито е информация за артистите и организаторите и не трябва да се споделя с феновете. Все едно да се споделя колко е хонорара на госта, колко му струва хотела, колко е наема на клуба, кои са мениджърите на госта и ето такива неща.

Винаги, непосредствено преди самото събитие, Facebook се пълни с въпроси от сорта на "Line up?", "Кога ще пуска госта?" и прочее. Срещал съм дори нагли коментари от сорта на "Ми българите съм ги слушал, не са ми интересни, дал съм си парите за госта!", които са меко казано обидни и изпълнени с неуважение към труда на организаторите. Друг е въпросът, че в повечето случаи, голямото име идва в България и тотално се гаври с феновете тук, пускайки отвратителна селекция. Примери колкото щеш! За сметка на това местният съпорт винаги се е представял и ще се представя на ниво и за разлика от именития си гост-артист, ще успее винаги да представи нещо ново и да изненада публиката. Язък обаче, че никой няма да ги чуе! Така се получава една чалгарска "DnB култура на хедлайнерите" или хипария от сорта на "На пейка е по-евтино", което рязко сваля общото IQ и създава занижени очаквания у феновете. А този "феномен" е леко отвратителен. И според мен, липсата на Timetable / Програма ще реши част от тънките шанаджийски "проблеми" в тази насока.

Колкото до организаторите, те си решават какво ще споделят с феновете и те си знаят пред колко хора им се пуска. Колкото до Bass Blog Bulgaria, ние винаги ще подкрепяме организаторите и ще се опитваме да помогнем за изграждането на малко по-интелигентна клубна Bass култура у нас. Именно затова, в нашите статии Line up (или казано по-правилно "програма") няма да видите. Партито започва в 10 (примерно), така че, заповядайте! А от колко часа пуска госта? Това си е информация, чието разпространяване зависи от хората, които организират събитието.

Пийсец!

И fuckk the timetables!

- DutZie -
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар