Liquidizer парти със заряд на Рожден ден


Странно е как така в България, със своя почти 20-годишен Drum and Bass, нямаме нито медиите, нито клубовете, които да са постоянна част към тази толкова добре развита култура. Музикални сайтове, които да пишат готови прес-съобщения за големите гости имаме в излишък. Някои заведения редовно предлагат DnB събития. Но, специализираните в направлението са единици. Единственият сайт, насочен към тази музика, е блог с безплатен домейн и аматьорски екип, докато единственото барче с редовна Bass програма побира на магия 200 човека (и то след ремонт, включващ разширяване). Но въпреки смешно изглеждащата статистика, нещата в споменатите "медия" и "клуб" се получават повече от добре.

Докато в Bass Blog тече постоянна информация на два езика, както от България, така и от целия свят, в Bar Backyard силните Drum and Bass събития са едно след друго. Миналата седмица в заведението гостуваха белгийците Simkai и Mamoet, които заедно с колегите си от Гръм и Бяс представиха поредното издание на Reality Check с доста подчертано Jump Up звучене. Идната седмица Brigx и Paramether ще са част от drums / mix / visuals колаборацията Tru Thoughts. Но основното събитие, на което ще наблегнем в тази статия, се случи преди няколко дни (в петък).

Liquidizer празнуваха своя първи Рожден ден и направиха голяма стъпка в своето развитие. След няколко повече от успешни събития от местен характер, ликуидистите решиха да поканят международни хедлайнери за своя празни. Това бяха двете силни Drum & Bass дами Emma G & Collette Warren. Уважавани в целия свят, двете изпълнителки пристигнаха в София в страхотно настроение. От профилите им в социалните мрежи постоянно изскачаха снимки и пожелания, като доста по-активна в това отношение бе вокалистката.

Когато влязох в клуба, Kickon се грижеше за музикалния фон. Отново с перфектни умения и добра селкция, резидентът на Liquidizer трябваше да открие подобаващо партито. И държа да отбележа, че се справи добре. Сетът му определено заслужаваше по-голям интерес, но за съжаление в заведението бяхме само аз, колегите на Кико и персоналът. Фенове ... нула! Празно, потискащо и (по мое мнение) обидно. Най-малкото, когато си се смачкал от работа по дадено събитие, е някак мотивиращо да видиш, че на хората им харесва. За съжаление Kickon нямаше това щастие. Сетът му приключи в 00:30, но това изглежда беше прекалено ранен час за феновете. Пък и кой знае, може да са си имали работа. Всички.

Когато Александрина и Bruhu заеха подиума с микрофона и мястото зад пулта, "страхотната българска публиката" все още я нямаше. Пореден перфектен сет, украсен с доста красиви вокални включвания, но нямаше кой да го чуе. Е, хубаво е да се отбележи, че все пак в заведението се появи някакъв поток от хора, но дори и Bar Backyard изглеждаше рехаво изпълнен. Гостенките се забавляваха със селфита и снимки, а хора все още нямаше.

1:30. По план на сцената трябваше да са се качили двете хедлайнерки. И "О, чудо!". Негово величество фенът реши, че е време да види за какво е плащал билет. От рехав, барът бързо стана препълнен. Няколко човека около мен гледаха Александрина и обсъждаха дали това е гостенката-вокал. Случва се. Грешки всякакви. Сигурно Bruhu им е заприличал на Emma G. Кой знае ... Други пък се чудеха защо чужденките закъсняват и не са на сцената. Трети просто се отдадоха на емоцията и чакаха да видят своите любимки на живо. Събитието започна да прилича на предишните Liquidizer партита. Пълно, културно и най-вече, изпълнено с положителни емоции.

Emma G & Collette Warren се качиха на сцената под овациите на присъстващите. Тогава разбрах, че хората ги е нямало, понеже са пестили сили за да наградят гостенките с викове и гора от ръце. А хедлайнерките отговориха подобаващо чрез динамично изпълнение. В селекцията на Emma G присъстваха много свежи Liquid парчета от каталога на нейният Integral Records, Metalheadz, EXITSoul:R, FokuzCIA и други. Мелодичното звучене редовно беше разнообразявано с по-дълбоки парчета с малко по-минималистичен заряд, които също се приемаха добре от присъстващите.

Soulside Sessions вибрациите бяха допълвани от Collette Warren, която показа завидни гласови умения. Когато не изкарваше силни вокални партии, тя се заиграваше с публиката и ги караше да викат и подскачат на всеки неин жест или дума. Градусът на настроението беше доста повдигнат и всички се забавляваха с двучасовото изпълнение на двете дами. На няколко пъти настръхнах от певческите възможности на Collette и силната селекция на Emma. Дамите определено заслужиха всички аплодисменти и направиха едно от най-добрите изпълнения, които съм виждал в България. След мощната им сесия дойде ред на Crash, който беше последният изпълнител в програмата (преди закриващия mashup, разбира се).

Crash също беше на високо ниво. За разлика от колегите си обаче, неговият сет достигна до повече хора в заведението. Явно Collette Warren не беше изморена от двучасовото си изпълнение и реши да се включи и в сета на българският DJ, което (естествено) беше посрещнато с мощен отговор от публиката. Накрая, тримата отговорни за създаването на партито (Kickon, Crash и Bruhu) заставаха в ротации зад пулта и сътвориха страхотен закриващ сет под акомпанимента на гост-вокалистката. Силното парти далеч не беше приключило, когато трябваше да си тръгна, за да поема съботното дежурство в работата. С няколко нови плочи под мишницата и с автограф от самата Collette Warren (върху обложката на Skeptical - Outset EP) се запътих към служебните си задължения.

Докато седях в тролея си мислех за две теми. Първото нещо, което не ме оставяше на мира, беше идеята, че преди партита с гост не трябва да се представя официална програма. Все пак, ако си фен на нещо, прояви уважение и към хората, които работят за неговото осъществяване! Никой няма да загуби, ако отиде по-рано на парти. В последно време феновете редовно влизат в заведенията непосредствено преди сета на госта. Празните клубове са потискащи, а отделянето на внимание само на гостите е неуважително. А двата фактора, събрани заедно, изглеждат малко демотивиращо. Няма нужда от това. Никой не го заслужава. И е гадно. А не трябва да има гадни емоции в подобен род събития, нали? Втората ми мисъл беше, че трябва по-често да се правят подобни партита с подобни гости и се надявам за в бъдеще да има повече поводи за сходни емоции със силни хедлайнери. Все пак, Liquidizer са единствената организация, която се стреми да запази Liquid звученето в страната. А то явно се харесва на хората, въпреки късното им пристигане в клуба ;)
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар