Gentlemans Dub Club помляха Terminal 1


С Мария (Autonomic DnB) нямахме търпение да видим Gentleman's Dub Club на живо отново. Първият път, когато чухме британската банда, те бяха хедлайнери на откриващият концерт на Outlook Festival 2015. Леко скучната програма в амфитеатъра в Пула по никакъв начин не задоволи високите ни музикални изисквания, докато най-накрая 9-мата с вратовръзките не превзеха сцената и не обърнаха настроението ни на 180 градуса. Спомените оттогава все още са пресни, въпреки, че събитието беше преди около половин година. Именно за това вечерта на 15-ти март (вторник), с Мария бързахме да влезем в Club Terminal 1 възможно най-от рано.

По план и по традиция, бяхме в заведението почти от самото начало. Успяхме да се насладим на сета на Lazy Face, който този път не беше "наказан" в ъгъла на бара, ами заемаше централно място на сцената, управлявайки селекцията чрез два грамофона. Чували сме Лазар на плочи. Ако не се лъжа, първият му изцяло винилов сет, беше записан именно за платформата ни. Но за първи път го чухме на живо. И честно казано, не ни изненада. Не ни изненада, понеже знаем какво да очакваме от него. И за щастие, той оправда очакванията ни и типично в негов стил, зареди клуба с атмосфера, посредством страховита Dub / Reggae селекция. Въпреки леките технически проблеми, всички се забавляваха със страхотният подбор на тракове от страна на нашият Jamaica Air Force пилот.


След плочите, дойде ред на живото изпълнение. Естествено, след подобен старт, нямаше как да се излагаме пред чужденците (а те бяха много ...) с лошо подгряване. Именно затова, организаторите бяха избрали най-правилните хора за тази задача. С чисто нов албум под мишницата, на сцената се качи Zafayah. Зад гърба му бяха музикантите от Friddim Steppaz, както и (за кратко) колегата му в Roots Rocket - Jahmmi Youth. Roots Reggae вълненията обляха клуба. Изпълнителите представиха няколко парчета от One in Spirit, както и колаборацията между Зафи и Jahcoustic - The Great Forgetting. Много добро впечатление направи фактът, че всички присъстващи членове на Gentleman's Dub Club изслушаха сесията на българските си колеги от край до край. Внимаваха, слушаха, обсъждаха и смея да кажа, харесваха това, което чуваха.

Тотално бях изненадан от факта, че хедлайнерите обръщат такова внимание на изпълнението на подгряващата банда. Доста рядко срещан феномен. Но както бях написал в една статия, в Club Terminal 1 повечето клишета се счупват на пух и прах. Типично в наш стил, с Мария бяхме застанали по-назад в заведението. Почти непосредствено пред масата на озвучителите, осветителите и прочее. Далеч от бутането и прекаленият екстаз, но на перфектното място спрямо сцената и колоните. Голям шок за нас беше фактът, че седемте представителя на GDC застанаха непосредствено зад нас и не мръднаха от позициите си, докато не дойде време за тяхното изпълнение. Малко беше сдухващо, да си призная. Все пак, заради числеността и музикалната си класа, британците имаха доста тежко присъствие непосредствено зад гърбовете ни. Осезателно някак. С Мария се чудехме дали да си поговорим с тях, но решихме, че е по-добре да преценят звука и акустиката, отколкото да си лафят с фенчета от рода media-wanabe.


Както и да е, джентълмените стъпиха на сцената. В състав седем от девет, британците изнесоха страхотно шоу, вариращо между голяма част от направленията на Reggae музиката. Имаше Ska, доста Dub, много Bass, Dance вибрации и брилянтен синхрон. Чухме няколко силни техни трака от старото им творчество. Чухме и ексклузивни изпълнения от новия им албум. Чухме доста красиви неща, достойни за подобна група с дълбоки Soundsystem корени. Определено най-подвижни в заведението бяха самите изпълнители, но те обичат подобни високоинтензивни изпълнения. Джонатан (вокалът), Мат (тромпет) и Кийрън (Сакс) през по-голямата част от престоя си на сцената подскачаха и се забавляваха. Само множеството тренировки ги предпазваха от нелепи блъскания на сцената. Подобно на танцов състав, тримата имаха страхотен синхрон в стъпките и смяната на позициите си. Дори по едно време потанцуваха заедно в ритъм. Понякога дори раздвижените им изпълнения не кореспондираха с леко заспалото поклащане на публиката. В музикално отношение GDC за пореден път бяха на високо ниво! В тази студена софийска нощ (в която дори прехвърчаха нервни снежинки), отново си спомнихме за лятото, когато чухме групата за пръв път в Хърватска. Определено британците донесоха слънчева емоция със себе си, нищо, че пристигнаха от дъждовния и мрачен Лондон.

След страхотното си представяне, Gentleman's Dub Club се отправиха към Horizon Festival в Банско (не веднага, разбира се). Сцената отново бе окупирана от Lazy Face и силната му колекция от грамофонни плочи. Но, отново беше делничен ден (или нощ) и отново бяхме на работа на следващата сутрин. Затова с Мария изчакахме напливът от напускащи, струпани пред гардероба, да се разсее, за да можем да се доберем до якетата и, в последствие, до "любимите" ни таксита. Емоционално заредени след поредната вечер в Club Terminal 1, се отправихме на кратка разходка по софийските улици, позитивно-критични към случилото се на сцената тази вечер.

Снимки: Съвременни Бохеми
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар