Bass Blog Mix #34: Interview with DJ Zion (ZionLionz Soundsystem, Bulgaria)


Zionlionz Soundsystem е една от основополагащите организации на българската Реге сцена. Създадена е преди близо 13 години и стои зад част от най-значимите събития с Раста-мотив в България. В календара им личат някои силни ежегодни мероприятия, сред които са Bob Marley Earthday, първият Реге фест у нас Bug Big Summer Reggae, както и много силни партита с участието на международни гости. Артистите на Zionlionz Soundsystem са високоуважавани у нас и изявите им на сцената на други организации са чести и запомнящи се.

За да поговорим за Reggae музиката в България, както и за развитието на Zionlionz Soundsystem, поканихме единият от създателите на организацията - DJ Zion. За наше щастие, той откликна както с отговори, така и с микс, който можете да намерите в края на публикацията. В следващите редове можете да научите малко повече за историята на Zionlionz, както и за техните бъдещи и минали проекти, както и да усетите силните вибрации на Reggae посланието. Сетът, който е под номер 34 в нашата Bass Blog Mix поредица, е издържан в Jungle стил и представя влиянието на карибската музика върху един от най-популярните стилове на новия век, а именно Drum and Bass.

Приятно четене и слушане!

***

DJ Zion & General Levy на сцената на MIXTAPE 5

Ти си един от създателите на пионерната реге организация у нас - Zionlionz Soundsystem. Как се разви организацията през всичките години досега?

Истината е, че в началото беше доста по-лесно, от колкото е сега. Ние бяхме млади хора, хванали лудите си мечти под ръка, които правят каквото искат и следват интуициите си. Всичко се получаваше с едно щракване на пръсти, защото и  реге сцената в България беше млада и хората бяха жадни за новата музика. Тогава всичко беше някак по-лесно. Сега сме в една зряла възраст, в която може би мислим повече, а и не действаме така първично, както сме правили преди. Zionlionz е в процес на израстване.


Кои са най-големите трудности, които сте срещали по пътя си? Има ли нещо, което ви е спирало някога?

Най-големите ни трудности винаги са били от финансово естество. Всички знаем, че хората, които слушат реге в България са предимно младежи, които нямат достатъчно възможности да плащат големи входове и да правят скъпи обороти на заведенията. От тук следва, че ние се намираме в една сложна ситуация, в която се опитваме да задоволим нуждите на нашата публика като каним все по-известни и любими изпълнители, но се стремим да им предоставяме този продукт на една разумна цена. Освен всичко това РЕГЕ културата е изключително богата и колоритна, поради тази причина в нея влизат и различни подстилове. Ние се опитваме да предложим на хората едно разнообразие от тази стилова палитра, което не винаги е лесна задача. С една дума, малко трудно е да рекламираш ROOTS REGGAE на човек, който предпочита DANCEHALL парти.
Но, някак успяваме да съчетаем нещата и мисля, че ни се получава добре, а и никога не се предаваме.


Кажи ни, според теб, къде е мястото на българското реге на музикалната сцена в България?

Българското реге е добро реге, правено с вкус и много любов. Напоследък виждаме примери за добри реге изпълнители, които успяват да пробият и на комерсиалната сцена у нас. Реге е музика за любовта, но и музика на народа, на човека, който изживява своите лични борби и иска да говори за това.  В този ред на мисли, мястото на българското реге е задължително. На този въпрос, обаче, се отговаря малко трудно, тъй като не знам дали обществото ни е узряло напълно, за да приеме тази музика. Българинът все още подхожда със страх към регето, както подхожда със страх към всичко, което разчупва стереотипа му на мислене. Ние се борим и за това, да покажем на хората, че реге музиката е качествена и добра, че е музика за сърцето.


Какво успяхте и какво не успяхте да постигнете за всичките тези години?

Успяхме да поканим любими артисти,успяхме да направим единственият ежегоден реге фестивал в България BIG BIG SUMMER REGGAE, успяхме 4 години да имаме саундсистем стайл хендмейд сцена на Spirit of Burgas...в интерес на истината се надяваме, че сме успели да получим доверието на хората, защото това е най-важно. Ние сме на различна възраст и може да се каже, че сме различни генерации, сплотени от любовта към реге музиката.

Това е много интересно, защото сме и коренно различни натури, както чисто емоционално, така и спрямо интереси, занимания и личен живот. Така, че регето събира хората, това сме успяли да направим и с нашите фенове, които преди всичко са наши приятели. Не успяхме да вземем при първото му гостуване, General Levy от Терминал 1, защото го чакахме на Терминал 2 :D
.

Как се разви реге сцената у нас от началото досега? Кои са най-значимите постижения на тази култура у нас?

Реге сцената у нас е на приливи и отливи. В началото (или поне от моя гледна точка - средата на 90-те) реге групи липсваха. Единствено Уикеда и може би Шкода се доближаваха до регето. За стриктли реге диджей еми...май I am the first хаха. Определено тогава беше трудно да правиш реге партита. Сам да си лепиш двадесетте плаката (на мнооого ключови места) отпечатани на принтер и да пускаш на един CD walkman (ляв канал) и касетофон с пич контрол (десен канал) - красота :)

Естествено всички групи в България са постижение, както и първата ръчно изработена реге звукова система на JFF aka Don D (подчертавам реге, защото първите ръчни системи в БГ са по-отдавна). Но най-голямото постижение за мен си остава, когато Mаd Proffesor проведе уоркшоп в Червената къща и баса срути мазилката от тавана …култов момент  :)

Zionlionz Soundsystem

Zionlionz стартира поредицата The Ultimate Party. Пръв гост беше General Levy. Каква е идеята на проекта и какви са бъдещите ви планове?

Идеята на проекта е да бъде преди всичко Ултимативен! Тоест - това е един категоричен и повеляващ проект, който има за цел да запознае българската публика с любимите им изпълнители. Искаме да извикаме на българска сцена всички онези артисти, за които само сме си мислели в най-смелите си мечти. Искаме да направим това, което сме искали още от самото начало на Zionlionz Soundsystem - да накараме хората да се развълнуват, да задвижим машината и да генерираме прекрасни емоции и наистина качествени ивенти. Всичко това е немислимо без силното рамо, което ни подадоха нашите приятели от OCB. Това събитие, както и всички събития след него не биха били мислими без тяхната упора и подкрепа. Тук е мястото да благодарим на OCB за гласуваното доверие и приятелски подадената ръка. Поредицата ULTIMATE събития ще бъдат и разностилови - ще имаме ULTIMATE REGGAE, ULTIMATE DANCEHALL, ULTIMATE RAGGA и тн. Тоест, както споменах по-горе, опитваме се да задоволим вкуса на нашата публика, като й предлагаме качествен и разнообразен продукт.


В България понятието Soundsystem e непознато. Кажи ни, какво всъщност е саундсистема и защо Zionlionz се отъждествява като такава?

Опааа, неудобен въпрос :D . Значи ясно е, че класическа саундсистема е ръчно направена озвучителна система, включваща нейния подържащ персонал: технически инженер, дйджей, емси.

Както и да е, през 90-те години вече за саундсистема се допуска (след проведен общ пленум на водещи саундсистеми в света) да се наричат и само диджей плюс емсита. Това, разбира се, води до множество протести и безредици, но промяната (известна още като "Първата поправка в саундсистем кодекса") е факт. В България, както знаем, сме с 20 години назад за това  и тук напоследък се забелязват спорадични безредици по този тъй наболял проблем, но нещата са необратими  и всяка съпротива е безсмислена. В нашият "Zionlionz" случай се позоваваме на "Първата поправка". Копие от нея притежавам и при поискване може да бъде предоставено пред съответните органи (оригиналът, за съжаление, изгоря в студиото на Lee Perry ...)

Въпреки, че според някои колеги по време на основаването ни през 2004г. е направена огромна манипулация, целяща заблуда на родната реге публика и целяща неясни облаги за нас, Zionlionz беше, е, и ще си остане Zionlionz Soundsystem!...Never mind the bollocks...


Какво да очакваме от организацията в следващите месеци?

Ще се стремим да поканим чуждестранни гости, може би на рождения ни ден (12 години), както и за Big Big Summer Reggae vol.13. В общи линии - залавяме се и сме готови за действие!
Изненадите тепърва предстоят ;)


Има ли нещо, което искаш да добавиш?

Добявям поздрав за всички читатели на Bass Blog:Благодаря за отделеното време! Пожелай нещо на читателите.

...See ya in the pit!!!

****Следващият сет от поредицата ще бъде качен в близките дни и е дело на BzzzT от Mirizma. Очаквайте още миксове, както от гост-артисти, така и от членове на нашето Crew! 
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар