The Freestylers & MC Tenor Fly @ Mixtape 5 (12.03, 22:00)


Още от самото си създаване, Bass Blog Bulgaria е сайт, отворен към всички музикални течения, произлезли от Dub музиката. Да, най-голямата част от съдържанието ни е съсредоточена в Drum and Bass направлението, но с времето сме писали и за други стилове. Винаги сме искали да представим на читателите си малко повече информация за Breakbeat и Garage партита, но за съжаление такива или няма, или са на локално ниво в стил "двама селектори за цялата нощ" с два реда достъпна информация.

Загубили надежда за откриване на подобно събитие в България, попаднахме на Facebook информация за гостуване на една формация, която е дала своя огромен принос в развитието на Garage, Breakbeat и Trip-Hop направленията. На 13-ти март в MIXTAPE 5 ще гостуват The Freestylers. Дуото беше в София преди няколко месеца и изнесе страхотно представление. Този път Мат и Астън ще бъдат подкрепени от друг британец - MC Tenor Fly. Трудно е да си представим Breakbeat събитие у нас без участието на HarryUp. Освен представителят на Breakalicious, зад пулта ще се изяви и друг добре познат роден артист - мултистиловият специалист Emil Prize.

Събитието е с начален час 22:00, а билетите вече са пуснати в продажба в мрежата на Eventim. В момента цената им е 15 лева, като тя ще се повиши с изчерпването на промоционалните бройки.

***

Breakbeat и Garage са тилове, произлезли в края на 80-те години във Великобритания като резултат от усилията на саундинженерите да създадат мелодична и танцувална музика, използвайки за първообраз дълбокия и леко мрачен Dub (прочети повече тук). Двата стила (както и всички останали Dub-производни) бързо се превръщат  основен саундтрак на лондонския клубен живот. С течение на времето тези музикални направления обикалят света и стават неразделна част от международната Bass култура във всичките й вариации. В България двете направления не са достатъчно добре разпространени, което им помага да запазят едно наистина стабилно Underground ниво. Малко са артистите, които смесват Garage и Breakbeat, но за сметка на това почти винаги може да се намери достойно събитие с бутиков характер, което да представя тези разновидности на "начупения" и "не чак толкова начупен" ритъм.

Колкото до гостите, The Freestylers вече 15 години са част от клубния живот във Великобритания. Дуото се създава в самия край на миналия век като колаборация между Астън Харви и Мат Кантър. След няколко години участие в големи и малки лондонски заведения, проекта започва своето стремглаво израстване и участва на всички значими фестивали в Европа и света. Творчеството на двамата изпълнители представя музиката, пречупена през тяхната артистична призма. В траковете на The Freestylers личи характерното за лондонските бийтмейкъри влечение към дълбокия и плътен бас, представено чрез Garage, Trip-Hop, Breakbeat, Big Beat и Electro House. През годините двамата приятели са издали редица запомнящи се тракове и релийзи, а съвсем скоро на бял свят излезе и поредният им албум 'The Coming Storm'. Хитовете им превземат всички класации в Кралството и дори им носят огромна популярност и извън Европа (главно САЩ и Австралия).

Освен като DJ дуо, The Freestylers се изявяват на голямата сцена и като live банда с MC (познатият на българската сцена Sirreal), китарист, басист и барабанист. С времето лицето на групата се е променяло многократно, но основният творчески двигател на проекта в лицето на Мат и Астън е оставал неразделен. С пет пълни студийни албума и огромна дискография от релийзи и тракове, бандата завинаги ще остане част от златната история на Bass музиката по света.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!