Booyaka booyaka! When the general ah pass!


Подкрепени от OCB, Reggae пионерите ZionLionz SoundSystem подхванаха нова "Ultimate" поредица, в която са решили да поканят редица именити изпълнители от всички направления на карибската музика. На 19-ти февруари, Kappa Irie призна от сцената на MIXTAPE 5, че се подготвят "Ultimate Dub" и "Ultimate Dancehall" партита, като поредицата ще продължи в още много музикални течения, повлияни от Reggae и Dub елементите. "Очаквайте подобно парти горе-долу през два месеца", каза именитото MC, участвайки в първото мероприятие от силно започналата активност на организацията.

ZionLionz стартираха поредицата ударно, с висок bpm и Jungle ритми. Специален гост на първото Ultimate парти беше легендата General Levy. Специално за събитието от Македония дойдоха Natty Fiyah SoundSystem, а от България се очакваше сетът на acidtrip от HMSU. Списъкът с артисти допълниха селекторите на DJ Zion, Dancing Lion, Dub Constructor, Astrala и Brmbaras (по обявен line up), както и Jahmmi Youth, Sando Sndov и Kappa Irie. Събитието се очакваше с огромен интерес. Огромно количество хора бяха закупили предварителни билети за събитието, а не бяха малко и хората, които в последния момент заплатиха своя пропуск на входа.

Още от самото начало си пролича, че обявения line up е просто информативен и на дали нещата ще протекат по план. Веднага след работа се насочих към MIXTAPE 5, където (според социалните мрежи) събитието щеше да започне в 22:00. Постепенно пред вратите на заведението се оформи прилична групичка от чакащи да влязат фенове, но входът все още не беше отворен. От дума на дума времето мина и с леко закъснение достъпът на феновете беше осигурен. Когато влязох в голямата зала на клуба, зад пулта беше DJ Zion. Astrala и Brmbaras не излязоха за своята съвместна b2b сесия, което накара ветеранът да открие както партито, така и самата Ultimate поредица.

Изненадващо, клубът започна да се пълни от рано. Рядко отбелязваме събития, които да предизвикват такъв интерес преди полунощ и още повече, преди хедлайнера. Принципът "Да идем да пием преди да отидем да пием" доста често пречи на феновете да се домъкнат до клуба в началото на вечерта, което вече се превърна в запазена марка за иначе "любимата на гост-изпълнителите българска публика". Но тази вечер не беше така. Още DJ Zion не беше приключил със селекцията си, когато помещението беше почти изпълнено. Но все пак си личаха "дупките" в тълпата, които все още можеха да се заемат от прииждащи "регешари".

Мястото на DJ бе заето от друг ветеран: Dancing Lion. Той, заедно със Sando Sandov от Wickeda , представиха страхотен джем сешън, изпълнен с много Dub под акомпанимента на live тромпет. Първият път като чух тази колаборация, тя беше представена в малката зала на заведението. Мачкащият bass там подсили мощта на Dub музиката. Неведнъж сме казвали, че голямата зала на MIXTAPE 5 няма такъв заряд на ниските честоти. А за Dub си трябва Bass. И то много! Ранният час на изпълнението доведе и до друг "проблем", който го нямаше преди няколко седмици - малко по-тихите колони. Въпреки, че беше с намален звук и не чак толкова басово, изпълнението на двамата музиканти беше на високо ниво (за пореден път). Всички присъстващи се движеха в дълбокия ритъм на селекцията на Dancing Lion, докато Sando Sandov допринасяше с разчупени музикални атмосфери. Колоните постепенно започваха да звучат малко по-силно, но все още бяха далеч от своя абсолютен пик.

Лудницата стана пълна, когато на сцената излязоха и Dub Constructor, Kappa Irie и Jahmmi. Вече петима, артистите направо взривиха публиката със силни Reggae рими, малко хип-хоп, много бас и, разбира се, тромпет! Градусът на емоциите се вдигна неимоверно, а тепърва на сцената трябваше да излизат гости. Първи в списъка с чужденци бяха Natty Fiyah SS от съседна Македония, представени от двама селектори и взривоопасното си Rootsman I MC. Джънгъла ни удари в земята и ни накара да танцуваме с по-бързи стъпки, докато интензивните бийтове се сливаха с хайпа и римите на силния вокал. По всичко изглеждаше, че сме близо до кулминацията в програмата.

Малко след като се съгласи да даде интервю за платформата ни (нямаше как, заградих го в бекстейджа), General Levy изскочи на сцената. След кратка заигравка с публиката, британецът показа защо е един от най-добрите в бизнеса. С DJ Zion зад гърба си, "генералът" изпълни някои от своите стари freestyle-и и прарчета, които в момента са Jungle химни. От "намалените колони" нямаше и следа и цялата мощ на саундсистемата в A Side се стовари върху ушите на стотиците фенове, дошли да видят своя любимец на живо.

Заграденото "VIP" пространство в клуба отдавна вече беше пуснато за свободно ползване, тъй като A Side беше близо до пиковото си запълване. Въпреки, че пространството се увеличи с 1/4, скоро свободното място беше просто мираж. Толкова запълнена зала в Mixtapa 5 не съм виждал никога (все пак не ходя на метъл и други стилове и нямам много наблюдения). А да не говорим, че и в В беше "фраш". Определено вечерта за "микса" беше доста силна!

Но, да се върнем на главната тема! Течности и флуиди се пръснаха по пода и полепнаха по дрехите на присъстващите. Пот, вода, бира ... кой каквото има ... всичко влезе в употреба! Феновете бяха на ръба на абсолютното изкукуригване, съдейки по крясъците, погледите и действията им. Публиката показваше емоция към всеки жест и дума на General Levy, а честите му игри с тълпата водеха до масови и организирани викове от страна на феновете. Радко се вижда толкова силен и повсеместен отговор към bass артист от страна на публиката в България, а още по-рядко с тази чест е наградено MC.

Wicked, wicked, всичко беше масив!

Синусоидата, показваща емоцията на публиката вече достигна своя абсолютен пик, но след като "генералът" напусна сцената, кривата започна да пада стремглаво надолу. Acidtrip бе подбрал силна селекция от винили, но не успя да я представи на публиката. След няколко трака, Тома напусна сцената разочарован, че техниката (или по-скоро масата) не му е позволила да довърши изпълнението. Иглата често прескачаше, което доведе до неволни "изтропвания" и acidtrip остави на другите селектори да довършат нещата с по-непретенциозна  към условията апаратура.

Dub Constructor се нагърби със задачата да запълни времето на acidtrip, а малко след това към него се присъедини е Ragga One. MC-то не се беше показвало отдавна на софийската (а доколкото разбрах и на българската) сцена, но все пак показа добри умения в боравенето с микрофон. Претъпканият клуб постепенно започна да се изпразва и ранният ентусиазъм доведе до ранен спад на "вайба". Но май "великата българска публика" толкова си може. Все нещо не й достига, за да остане на партито от край до край. Или идват късно, или си тръгват рано. Това в кръга на шегата, разбира се (май, ама не е сигурно).

Рехавата решетка от изправени хора пред сцената беше "хайпната" от ... да го наречем МС, което се възползва от "свободния микрофон" в края на партито. Хайде като сме на вълна Лично мнение, да си го кажа направо: не ме кефи идеята с "open mic" на не-хип-хоп партита. Всяко кофти изпълнение на wanabe MC сваля и без това малкото доверие на публиката към този вид изпълнители. Момчето имаше хъс и желание, ама имаше и недостиг на рими. 3-4 пъти влезе с едно и също, не си изрегулира баса на микрофона и ... замаза положението. Според мен когато DJ пуска с MC, и двамата трябва да са подготвени за колаборацията. Иначе няма смисъл. За фрийстайлите си има батъли. Все пак се надявам скоро отново да го видя този младеж на сцена, то този път по-подготвен и натрупал теоритични и практични знания. Сцената не е място за обучение, независимо в какъв етап от развитието си е партито.

И така, с малко проблеми в програмата, стартът Ultimate поредицата бе даден със запомнящото се "Ultimate Jungle" парти. Събитието определено беше силно! Имаше какво да се желае, да, ама 'айде стига сме мрънкали за line up-a! Със сигурност в следващите издания на серията ще бъде още по-силна. От ZionLionz обещават да поканят именити гости, близки до калибъра на General Levy. Явно нещата на тази сцена ще се раздвижат в доста интересна посока. Доброто старо Reggae за пореден път показва, че няма да се даде на "малките" стилове и все още има какво да покаже на своите преки и непреки наследници!

Пожелаваме на OCB и ZionLionz успех в съвместното им начинание и очакваме следващата стъпка, с която ще ни зарадват.

Jah Bless!

-DutZie-
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!