За Underground-а, за Commerce-а и за 40-те лева за билет.


Drum and Bass музиката отдавна е пуснала корени на българската музикална сцена. Благодарение на пионерите от HMSU и усилената работа на стари организации като Digital Nightmarez и други, така наречения "Jungle" вече е развил не само огромна фенска база, но и цялостна култура. И това е напълно нормално. Имената на големите международни артисти, които не са били канени в страната ни, са доста малко. Можем да се похвалим с ежегоден фестивал, съсредоточен изцяло върху DnB музиката. В календара (най-вече в столицата) присъстват огромен брой традиционни събития. За повече от 17 години, 175-те удара в минута се превърнаха в начин на живот за много хора.

Логично след пионерите идват и по-младите. Редица по-нови организации се намесиха в играта и показват голямо влияние на локално ниво. Някои от тях дори влязоха в битката за дати и гости и поканиха редица големи изпълнители. Разнообразието е навсякъде, дори и сред феновете. Малко стилове могат да се похвалят с 40-годишни улегнали фенове, решили да се отпуснат в петък вечер след дългата работна седмица, докато около тях подскачат 13-17 годишни тийнейджъри, едвам намерили лична карта, за да влязат в клуба.

Били ли сте на парти на тази организация? 

***

И все пак музиката е бизнес. В общи линии, продуцентите дават много пари, за да създават качествена музика, от която реално не печелят нищо. 2 евро за трак, от който те взимат малък процент не е далаверата, с която да се издържаш като артист. За това основният доход на повечето изпълнители идва от хонорара им за партита. За щастие, Drum and Bass музиката, за разлика от други електронни стилове, успя да се предпази от всеобщата комерсиализация. Някои от продуцентите (доста голям брой) работят нещо, което им носи основния доход. Хонорарите на някои всеизвестни имена са смешно ниски, а дори някои, известни на по-тесен кръг от хора, "пускат" за без пари.

Rudimental Live (не в България, естествено. Live проектите не идват в пълен състав в България. Никога!)

Разбира се, има и такива, които са надраснали идеята на "музиката заради музиката" и след много усилия са се превърнали в доста по-комерсиални имена с доста по-тлъсти хонорари. С добавянето на няколко музиканта около пулта си, редица DJ се превърнаха в Live проекти, с което добавиха няколко нули към цената за сценичната си изява: Pendulum Live, Rudimental Live, Roni Size Live; по-младите Netsky Live и Break Live и кой ли още не. С този свой ход, тези артисти постепенно започват да се забравят и отричат от по-запалените Drum & Bass фенове, но заменят потните клубове с огромните сцени на най-големите фестивали. Публиката, която търсят е различна. 
***

И след като вече много хора се интересуват от Drum and Bass в България, логично е някои промоутъри да искат да се намесят в обстоятелствата. Много не-DnB организации започнаха да канят DnB артисти. Естествено, няма как да имаш повърхностни наблюдения върху сцената и да поканиш Samurai Music за Sofia Label Night. Пък и кой ще го посети това парти? Underground феновете в страната се кефят на RAM, Hospitality и Blackout и за тях това е висша форма на "подземна" музика ... Така е, не можеш да направиш голяма дупка като копаеш в пясъчник. Та, на темата: "новите" промоутъри няма как да се интересуват от достъпни артисти, които могат да бъдат поканени от всички. А и, честно казано, това ще е доста тъпа политика (на фона на добре аранжираната DnB сцена в страната). Следователно, на тях им трябва големия "бум". Концертната тръпка.

Тези организации спокойно могат да си позволят част (но никога всичките артисти) от скъпите Live проекти, да им лепнат етикета "Drum and Bass" (което си е така, де) и да препълнят дадена локация. Те няма да се целят в леко смъкнатите фенове на Bass-музиката. Пък и точно тези фенове едва ли ще обърнат сериозно внимание на именития "Live". Както написах по-нагоре, публиката в случая е различна. С различна идеология и други възгледи за парти. Различни хора, един вид. Някои слушат DnB от британските радиа, други превъртат YouTube, трети са достатъчно на "ти" с DnB, за да разпознаят такова парче по MTV (или пък не). В това няма нищо лошо - всеки с предпочитанията си.

И така например се стига до ситуация, в която Underground DnB организация като 3+ международни артиста срещу 15 лева вход, а след няколко дни музикален промоутър кани един артист от даден проект и му лепва 40 лева за пропуск. Да, нормално. Различни цели. Underground DnB организацията ще се моли феновете й да са достатъчно честни, за да може финалният отчет да е с минимален минус. Музикалният промоутър от своя страна ще си прецени така нещата, че минусът да бъде избегнат дори в най-лошите планове. Ако цената на билета и капацитета на клуба не покриват петцифрения хонорар и съпътстващите разходи, ще се намери спонсор. Или ще се измисли друг трик. Но минус няма да има.

И каква е целевата група на тези несъгласни със загубите промоутъри? Ми не са DnB феновете. Грубо казано, те използват бара за поставка за "чертежи" и се чудят каква "врътка" да извъртят, за да влязат без вход. Няма как да сложиш 40 лева вход и да се надяваш клуба да се напълни с "бассери". Целиш се в други хора. Такива, които не са навлезли дълбоко в стила, не им дреме какво е "комерс" и колко "долна" е тази дума и в общи линии отиват някъде, за да се забавляват. И, най-важното, могат да си го позволят. Могат да дадат 100+ лева на бара. Могат да си платят входа без да се притесняват. Могат да направят така, че организаторите да си покрият разхода само с приходите от партито, а не да работят 2 месеца, за да си избият минуса.


И двата вида организации и планирания на партитата дават резултат. Някои са доволни, когато феновете им са доволни (независимо, че на голям процент от тези фенове им се свидят едни 15 лева за вход), други ще са склонни на компромиси, за да са на чисто от мероприятието. Кой е добрия и кой е лошия в ситуацията? Ами никой, разбира се. Така са решили, така са направИли. Такъв им е начина на работа. А всеки си работи по своя начин, нали? Колко от вас "си пра'ат квот' си искат" на работното мястои не им дреме, че колегите ви критикуват? Друг е въпроса колко от Bass-феновете в страната работят. Все пак, не сме страна, известна с експлоатацията на малолетни. Ама това е друга тема. 

Но в България всички сме критици (някои дори сме блогъри). "40 ле'а за басче ли уе? Нема да ви стъпим" / "Организаторите, вие нормални ли сте? 40 лева за тоя боклук?" / "Вие не познавате музиката и се гаврите с хората!" / "40 лева ли, бе? Правите партита за пари" и прочее, и прочее. Все едно точно тези "оплакващи се" си плащат входа всеки път, като отидат на "истинско" (според тях) парти. Но реално, както този тип фенове няма да искат да отидат на събитието, така и организаторите на събитието няма да искат точно такива фенове. "Хем вълкът сит, хем агнето цяло". Но всеки се прави на "Защитник на правата на Българската Drum and Bass култура" ... все едно ги учат в училище на това. И всеки е обиден от грубите намеси на "комерса".


Поне да ни беше Underground Underground-a. На ниво организации си е такъв, спор няма. Ама на ниво фенове е нещо доста извратено и загубило съдържанието си (както доста неща, преминали през филтъра на българската демокрациализация). Тук в България, Underground музиката трябва да е безплатна, независимо това колко струва, за да се направи и за да се представи. Могат да се дават пари само за наркотици. Билетът винаги е скъп, а траковете на телефона винаги са свалени от YouTube. Съпортът се изчерпва с това да се клатиш в безтегловно състояние пред колоните и да обясняваш колко е велик артиста, но ако може, следващия път да не ти бърка в джоба, когато си пуска музика. В българския Underground изпълнителят е длъжен на фена, а не обратното. Жалко! И извратено.

Още по-жалко и извратено е, когато такъв тип фенове започнат да критикуват работата на организации, които не се интересуват от тях. Какъв е проблема, че в България се кани артист от някой Live и входа е с по-висока цена от нормалното? Знае ли някой от критикуващите какво всъщност определя цената на билетите? И въобще, някой от Underground феновете чувал ли е за тези нашумели "комерсиални" проекти, когато те не са били чак толкова известни. Може би ще изненадам някого, като му кажа, че "Tarantula" не е нито първият, нито единственият трак на Pendulum Live. Или че дори и Rudimental не са се появили на сцената като големите звезди, а са жертвали много, за да стигнат до това, което са в момента. Но, дреме ти! Те сега са "комерс" ... нищо, че когато не са били "комерс", почти никой в България не е знаел за тях. Дупката в пясъчника никога не е дълбока :)

Лилава снимка Roni Size Live от главната сцена на EXIT. 
И все пак, от представените досега теми, идва въпросът на кого му пречи да има "комерсиален" Drum and Bass в България? И какво определя Drum and Bass-ът като комерсиален? И кой го определя като такъв? Понеже като гледам колко е извратена представата за Underground, се чудя каква му е разликата с "комерса"? 

***

Според мен "комерсиалните" партита не пречат на никого. Даже напротив. Помагат за допълването на културата в България. Понеже да, те няма да са атрактивни за DnB феновете, но ще представят тази музика на много повече хора, отколкото Underground партито, проведено зад самолетчето. И какво значение има, че ще представи "DnB комерса", когато феновете и на двата типа партита са си еднакво запознати с DnB музиката, понеже все още са на ниво "Noisia & Black Sun Empire"? Е, да, някои се кефят и на "подземните" Mefjus и Eatbrain, други на Rudimental и Netsky, но като цяло дълбочината на музикалното им познание е малко по-плитка от джобовете на якето им. Така че, кой е по-по-най Underground надпреварата е излишна и безпочвена. Че дори и смешна, в повечето случаи. 

Не пречи и цената на билетите. Какво пък толкова? Ако си такъв фен на музиката, за какъвто се представяш, наистина ли 40 лева са много за теб? Сигурно са много, да. Все пак това е двойно повече от цената на билет за регулярно Drum and Bass парти в страната. Пък тук и вход от 10 лева понякога се смята за твърде висок. Но след като има фенове, които могат да си го позволят, защо ти да не можеш? Или те са по-малко фенове, понеже ще посетят това парти? Ми според мен са доста по-големи фенове, след като не си мерят фенството с пари. Всички сме големите съпортери, ама само като е безплатно, нали? 

Единственият проблем може би е датата, но само ако се дублира с друго събитие. Но както написах по-нагоре, "Underground" и "Commerce" партитата имат различна публика. И различни цели. И различна насоченост. Еднаквото е само това, че подпомагат за развитието на дадена култура по своя си начин. На дали "комерсиалното" парти ще попречи на развитието на "подземното" или обратното. "За всеки влак си има пътници". А за всеки пътник си има билети. Друг е въпроса, дали влакът ще си позволи нова тапицерия на седалките или ще завърши курса на фотосинтеза (ако схващате метафората).

Явно в България не е важно колко си вникнал в Underground-a, а доста по-важно е докъде би ти стигнал Underground-a. Понеже ако не можеш да си позволиш нещо, е прекалено лесно да му лепнеш етикета "Комерс" или "Неправилно", че дори и "Враг". Пък и какво значение има от това кой ще спечели от партито? Далеч по-хубаво би било ако от всяко DnB парти в България се печелеше, но за съжаление реалността е различна. И трагична.

Да живее Mainstream Underground-a! Особено ако е за без пари!

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!