Поредната битка премина, но войната продължава!

Няколкостотин човека се забавляваха с качествен Neurofunk в голямата зала на MIXTAPE 5Вчера хвърлих "хлебец на гълъбите" по повод липсата на всякакво развитие на по-голямата част от българската Drum and Bass сцена (виж тук). Днес ще продължа темата, като ще дам един добър пример за подражание на всички жадни за фенове "локални артисти". Примерът е Underground Warfare. Организацията е създадена преди повече от осем години. И до скоро беше само това. Поредната организация. Поредната подпорна колона в крепостта от кибритени клечки, наречена "DnB в България". Организация, като организация. Да, със своя стил и линия, но все пак организация. Парти тук, парти там, забавление за тълпата и... нищо повече.

През 2014-а обаче тази организация надрасна себе си неколкократно. През месец март бе дадено началото на лейбъла Warfare Recordings, който се превърна в най-бързо развиващия се проект на Underground електронната сцена в България. След няколко месеца непрестанна работа и пълна липса на оправдания, от издателската компания излязоха първите няколко релийза. Момчетата в крюто създадоха доста стабилни връзки с международни артисти и организации и Warfare Recordings събра огромен брой силни партньори около себе си. С постоянство и перманентно гонене на максимално доброто качество, лейбълът и организацията започват да стават разпознаваемо явление на световната DnB сцена.

Поредна маркировка в успешното развитие на Warfare беше последното им (до момента) парти в MIXTAPE 5 вчера. По принцип сме свикнали в началото на парти-годината да има само едно единствено събитие - Рожденият ден на HMSU. Програмата се раздвижваше чак през март, като до тогава се случваха само няколко локални мероприятия. Но по всичко личи, че тази година няма да е като предходните. Едва седмица след грандиозното събитие в Party Center 4km, Underground Warfare предложи на Bass публиката поредна силна емоция. Добре познатото заведение в подлеза на НДК за пореден път стана домакин на мощна DnB експлозия. Този път бе окупирано голямото помещение на клуба (като държа да отбележа, че саундът наистина е оправен и звучи доста по-добре), а на сцената видяхме цели 5 организации (три от които от чужбина) и цели шестима гости.


Neurofunk-ът атакува MIXTAPE 5 от всички страни. Първите бойни маневри във второто издание на Battle of the Labels бяха проведени от Funk Aesthetics. Триото, съставено от артистите на Warfare Recordings (Faith, Techdown и Pandemic), стартира забавлението със солиден двучасов сет, изпълнен с много авторска музика и брутални парчета. Тримата изпълнители отдавна са доказали, че могат да предизвикат вълна от позитивни емоции и без да пускат омръзналите на всички "модерни" тракове. Тотално писналите летни хитчета на Noisia, RAM, Blackout и Mefjus бяха оставени настрана и адекватно заместени от солидни тракове с огромен заряд и звуково разнообразие. Но така е, след като работиш в правилната насока, можеш да се похвалиш с по-разчупена селекция.

Щафетата бе поета от Grand Theft Audio Recordings. Миналата година лейбълът бе за първи път в София, като в Playground гостуваха двамата му създатели - Echidna и Nothing to Lose. Тази година се очакваше към дуото да се присъедини sl8r в тройна b2b сесия. Това, за съжаление, не се случи, тъй като Nothing to Lose беше сериозно възпрепятстван да дойде в страната (и не, не е "болен"). Въпреки неговата липса, двамата артисти на организацията показаха доста завидни умения зад пулта и запазиха безкрайно високите измерения на забавлението.


Средата на програмата беше заета от ветераните Universal Drumz. Sharpy бе в България по време на първия  Battle of the Labels, но бе само зрител на събитието. Този път Ward се качи на сцената в b2b сет със създателя на организацията - Parallel Motion. Двамата ветерани показаха доста класа. Със силни double drop решения и разнообразна селекция изпълнителите напълно взривиха публиката. Neurofunk определено е революционен стил в развитието на Drum and Bass музиката, който в последните години претърпя абсолютна еволюция като звучене и популярност. А артистите на Universal Drumz представиха тази еволюция по страхотен начин.

След британските ветерани на сцената излязоха другите организатори на събитието: Sonik Presha и Vinyl Richie от Druid Records. За пореден път двамата англичани уцелиха точно в десетката предпочитанията на българската публика. Въпреки че времето напредна, w никой от посетителите не личеше умора. Даже напротив! Всички се движеха сякаш заредени с чисто нови батерии. Артистите зад пулта постепенно започнаха да покачват динамиката на траковете и сетът им придоби доста по-твърдо звучене. Това бе породено от факта, че за финал на събитието щяхме да чуем една мощна Techstep и Hardbass колаборация.

Честта да закрият партито имаха представителите на другия български лейбъл за вечерта - Metafiziq Recordings. Ogonek и Kigami вече са се утвърдили като любимци на публиката и бяха посрещнати с множество одобрителни възгласи. Очаквано двамата изпълнители рязко повишиха тежестта на музикалното оформление и представиха динамичен b2b сет, изпълнен с много OgoStep, double drop и висока техника. Дуото продължи своето изпълнение извън обявеното време за край на събитието, но никой не беше недоволен от този факт.

Досега говорихме само за музиката, но да се спрем и на другите компоненти от събитието. Всички сетове бяха подплатени с перфектно осветление, манипулирано от осветителя на MIXTAPE 5 Иво. Цветовете се сменяха постоянно, а прожекторите се заиграваха по страхотен начин с пушека и танцуващите хора. Без излишни простотии като блицове и други нежелани ефекти, светлинното шоу съответстваше както на представените музикални сетове, така и на световните тенденции, които са съсредоточени върху минимализиране на осветителните елементи, за сметка на качественото им поднасяне. Визуализациите също бяха на ниво, като в духа на партито често представяха военни действия от ПСВ. И, да, животните бяха брутални! Доста добра компилация. Много се забавлявахме!

Как да не съпортваш хората, отговорни за цялото това събитие? В организацията на партито бяха хвърлени доста усилия и средства и дори плямпало като мен не може да намери някакви негативи. Страхотно мероприятие със страхотен заряд! Именно такива събития помагат за растежа на една сцена и култура! Истинско показно за професионализъм и правилно развитие!

Какво следва в програмата на Metafiziq RecordingsUnderground Warfare и MIXTAPE 5:

Щракнете върху картинките, за да бъдете прехвърлени към нашата статия или към събитието във Facebook!

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар