Казват 'Съпортвайте!'. 'Какво да съпортваме?', питам аз.

От самото си създаване Bass Blog Bulgaria е съпортърска платформа. Цялата работа в сайта и прилежащите страници е съсредоточена към подкрепа на дадени артисти. И както показва името ни, повечето от тези артисти са наши сънародници, българи. В началото сам, но вече с екип, не спирам да информирам читателите си за събития и издания на или с участието на развиващи се местни изпълнители. За разлика от други сайтове ние не се бутаме да отразяваме големите и да публикуваме статии само когато има гости. Не! Целим да обхванем цялата сцена в избраните от нас стилове. Без значение дали организациите са големи или малки или артистите са ни познати или непознати.

Въпреки че "работата" в сайта е хоби, ние я вършим съвестно и старателно. Не ни интересува дали ще имаме собствен гестлист или дали логото ни ще е на плаката на събитието. Ние пишем. Дори прекаляваме - признавам си. Редовно създаваме публикации за събития, които по една или друга причина не посещаваме. Понеже за нас не е важно да сме някъде и да сме част от нещо. За нас е важно да помогнем, по нашия начин, за рекламата на дадено събитие или развитието на дадена организация.

Или накратко, вече година и няколко месеца предлагаме нашия съпорт! Някои го оценяват, някои - не. Но ние продължаваме мисията си, понеже това ни е интересно и по някакъв начин ни радва. Ние съпортваме, понеже сме... съпортери. По своя си начин. 


Освен като блогър, дълги години съм част от DnB сцената в България като фен. Познавам се с доста артисти, а бройката на тези, които съм слушал, е огромна. Естествено, като фен, тази картинка (която обикаля социалните мрежи) ме зачовърка отвътре. Да, разбира се! Локалните артисти трябва да се подкрепят. Друга популярна картинка показваше чичо Carl Cox, който апелираше към това, че големите звезди на сцената някога са били локални нюкъмъри. Това е еволюция, естествено. Никой не се е родил звезда и никой не е пробил без групата приятели, които са повярвали в него. Би трябвало с всички изпълнители да е така.

Но "медалът има две страни", са казали спортистите. Има изпълнители и "изпълнители". Някои хора заслужават подкрепа. Заслужават съпорт (то т'ва същото, като предишното, ама като е на английски звучи по-яко... уж). Заслужават уважение за труда, който хвърлят. За това, че не спят по цели нощи, за да създадат нещо, с което да пробият. За да създадат име и оригиналност. Някои български артисти са успели в това. COOH е световен Hard Bass феномен. Ogonek също е достатъчно популярен навсякъде. Цялото HMSU Crew са абсолютен доминатор на българската сцена. Да не забравяме L 33 и постоянните му издания за огромни лейбъли.

Към успелите се нареждат и тези, които тепърва тръгват по пътя на успеха. С качествената си продукция и неспирната работа Warfare Recordings работят усърдно за своята марка. И да, тази марка вече се забелязва. Забелязват се и Future Sounds of Sofia. С техния стил и цели. С участието им на Outlook и с авторските тракове на артистите в организацията. Chronic Vibez също показват мощ, но някак нямат постоянство. Напълно независимият Funkware продължава работата по своите лейбъл и тракове. И той също се забелязва. Има още много и много артисти в страната, които трябва да се споменат, но все пак нека се ограничим в някакъв обем.

И да, тези растящите и порасналите заслужават респект и съпорт (две красиви български думи), защото са тръгнали от нищото и вече са надраснали градинката пред блока и локалната сцена. Вече са разпознаваеми. Понеже някой е повярвал в тях и те са си скъсали задниците, за да стигнат това ниво. Но винаги покрай цветята растат бурени, които също искат да се порадват на слънцето и да смучат от почвата. Всеки втори "артист" в България е повярвало си "wannabe", което е жадно за съпорт и фенове. Всеки се изявява като бурен, който иска бърз растеж и своето място в градината. Изявяват се като "млади DJ-и или продуценти, на които трябва да им се обърне внимание и трябва да получат подкрепа". Но именно на тези бурени, изискващи подкрепа, се чудя какво точно да им подкрепя.

Да им подкрепя траковете? Ами те нямат тракове. Незавършен проект на пиратски софтуер не е трак. Поне така са ме учили. Да им подкрепям сетовете? Ами не. "Едни и същи хора пускат едни и същи неща", както бях казал в една друга статия. Как да подкрепя сет, който на 80% припокрива това, което пускат всички. Няма как да подкрепя нещо, което го има в Soundcloud и Mixcloud в над 100 различни вариации. "Хайде да пуснем всичко ново на Noisia и Mefjus и да се правим на DJ-и!". Ами не става така, брат! Вече всеки има контролер и може да пусне същото. Пусни нещо ново! Заслужи си уважението! Покажи, че освен да миксираш 2 трака (къде с тропане, къде без), знаеш как да подредиш сет, да интерпретираш изкуство. Покажи своя собствен усет! Как да имам уважение към някой зад пулта, като той няма уважение към мен като фен и дори не се е постарал да вкара някаква концепция в изпълнението си, ами копира стойки и миксове на "големите". Ами няма как. "Който не показва уважение, не заслужава уважение".

Или може би да подкрепя партито? "Еееее, знаеш ли колко сме вложили?". Ами недостатъчно, ако питаш мен. Локациите са куци, звукът не е съобразен (а всички са "саунд-инженери"), публиката е утайка, а осветителят, освен блицове, друго не знае. Всеки гледа да е част от сцената. И сцената е претоварена. Датите са заети от хора, които просто правят парти, от което няма смисъл. Как да го подкрепя това? Не мога да съпортвам отбиване на номера, понеже отбиващият номера е "големият артист". Но виж, ако нещата стават като хората, да, бих подкрепил. С две ръце.

"Ма направи го по-добре, като можеш". Ами не е това идеята. Аз не съм артист, промоутър, DJ, MC, лейбъл, организация. Аз съм фен. От фена се изисква подкрепа. Ако няма какво да подкрепи, е свободен да критикува. Дай му на тоя фен нещо в замяна за тая подкрепа! Да, достатъчно наркомани да напълнят дадена дупка винаги ще има, ама целите не са ли малко по-високи? Нали "развиваме култура"? Хайде малко по-културно, моля! Друг е въпросът, покрай тези "wannabe"-та колко кадърни млади артисти не могат да пробият. Но това е друга тема.

Като цяло Bass Blog Bulgaria винаги ще има статии за всичко, за което имаме информация. Такава е целта на платформата. Но платформата и хората в нея са съвсем различни неща. Ако искате моето уважение към вас като артисти, и вие трябва да проявете уважение. Преди всичко, уважавайте се като артисти! Завършвайте проектите си, гонете качеството! Покажете изкуство, не просто копиране и заучени елементарни умения. След това проявете уважение към феновете си. Дайте им нещо, което да съпортват! Не изисквайте сляп фанатизъм! Изкуство ли правите или секта?

"Съпортвайте ме! Аз съм артист. Трябва да пробия и да стана като еди-кой-си". ОК, брат. Какво те прави артист? Не знаеш? Повечето локални артисти са толкова артисти, колкото аз съм писател. Какво остава от теб като "артист", когато малките бассерки пораснат и наркотиците спрат да хващат? Нищо! Забравен си, като портмоне в тролей. Къде ти е изкуството тогава? Нали за това беше целия този шум, в повечето случаи подплатен с тропане и лоша акустика. Уважавайте себе си, уважавайте и изкуството! И след това парадирайте за "артистизъм" и за чуждото уважение!

За финал ще се обърна към всички вас, драги wannabe-артисти! Вместо да се чудите "кого съм хейтнал и кого - не", вложете малко повече старание. Както казах няколко пъти, аз съм фен, почитател, съпортер. Не тая омраза към никого. Приемете го като градивна критика и вложете потенциала си в нещо градивно. И тогава се окичете както с моя съпорт, така и със съпорта на своите приятели и (дай Боже!) съпорта на голямата публика! "Артист" е титла, която не се изисква, а се заслужава!

Peace!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!