Bass Blog Mix #31: Интервю с D!MONO


Е, вече сме Bass Blog Bulgaria. Името донякъде ни задължава да обръщаме внимание към развитието на сцената в цялата страна. Да, у нас основните Drum and Bass мероприятия са ситуирани в столицата, но и другите големи градове редовно показват интересни активности. Статиите за партита в Пловдив и Варна стават все по-чести. Един от първите ни миксмейкъри е Sechnia, който раздвижва нещата в Смолян и Пампорово. В последните няколко месеца представихме и Snakefisher от Русе, а в поредицата има доста представители на други големи и малки градове (Плевен, Бяла ...). Bass Blog Mix #31 пък идва от Бургас и е дело на един от най-мощните Bass-активисти в региона.

D!MONO е един от малкото посланици на Bass музиката на южното ни черноморие. Доскоро артистът имаше собствено предаване в ефира на Радио Шумен, но в момента води ежеседмичното шоу RADIO BULLDOZER по Радио Бургас. Освен тази своя активност, артистът е редовен организатор на разчупени DnB и Bass вечери в редица заведения в региона, които регулярно събират десетки почитатели на този вид музика. Да, популярността на нашия сънародник е далеч от тази на пионерите-водещи в британския Underground, но смея да твърдя, че усилията, които полага за разпространението на любимите ритми в Бургас и региона, са също толкова значими, колкото на големите имена от средата на 90-те в Англия. Ако не вярвате, проследете някое от изданията на RADIO BULLDOZER всеки петъчен следобед.

С този сет отбелязваме както заветните 1 000 харесвания в нашата Facebook страница, така и Рожденият ден на D!MONO (23-ти януари)!

***

ИНТЕРВЮТО
Здравей, D!MONO! В момента „оперираш” в Бургас. Разкажи малко повече за DnB и Bass сцените там. Колко са развити? Кои са водещите имена?

Сценaта в региона е рехава и на път да изчезне съвсем, затова през изминалата 2015-та заедно с Daft Dub се захванахме да я реанимираме. Преди години имаше Undergroud Fest в Поморие където можеха да се чуят интересни имена от цялата страна, добре че го има Спирита и традиционната бас вечер на HMSU. Иначе по клубовете сме само аз и Daft Dub. Той се грижи и за подбора на артистите за първата вечер на тукашния Sun Tribe Free Open Air. ГЛАГОЛ е местен днб продуцент на когото сме готови да помогнем да се развие, момчето има потенциал.В момента работиш в Радио „Бургас” в ефира на БНР. Твоето предаване RadioBulldozer е специализирано изцяло в DnB и близките стилове. Кога се излъчва предаването и къде може да се чуе?

Всеки божи петък от 19 до 21ч. уикенда в югоизтока започва с бас, направо си е ефирен 'басстарт/д' на почивните дни. Някои си подскачат, други си спират радиото – обаче ако пътувате с градския транспорт из Бургас можете случайно да попаднете на предаването, иначе ще трябва да си настроите приемниците на 92.5ФМ или пък да си пуснете стрийм през интернет. Намирате страницата във ФБ, там всичко е описано кога, къде и как: facebook.com/RadioBulldozer/Редовно организираш партита в различни заведения в Бургас. Какъв DnB се слуша в района? Колко човека посещават събитията?

Покрай предаването и партитата напоследък предлагаме на слушателите и публиката разнообразна музика, един вид 'образователна програма', винаги е смесица от реге, дъб, днб, дъбстеп, трап. Слуша се всичко, все пак сме алтернатива на скуката в региона. През 2016 замисляме още интересни неща, така че се надяваме добрата откъм качество публика да се увеличи и като количество.

Какви тракове си подбрал за сета? Сета е направо 3в1, защото е различен в началото, в средата и в края. Една клубна вечер разказана набързо ''sit back and watch it all slide by, it's a view from a train'' (Underworld), но вместо да стоите (освен ако не шофирате) може да си потанцувате или да се поклатите, кой каквото може. Началото е dubby, джази, хипхоп бийтове докато се 'завъртите' и си изясните какво е Jah за вас, малко приказки от манчестърските емсита Chimpo, Fox, Redders, после влизат Hyroglifics, Foreign Concept и Dub Phizix, за да подскажат, какво ще се случва по-късно. Металните глави Goldie и Jubei с една арабска молитва, апокалиптичните видения на Foreign Beggars, история за страшния съд и до тук с геополитиката и преселението на народите. Задават се типичните трап звуци, прехода е с Get Low на Enei и още един хибриден трак на Noisestorm - следващите 15мин са за поклащане на задни части, ако не си падате ви пускаме да продължите нататък, но тук са се развихрили Bassnectar, Dope D.O.D. и Armanni Reign (наскоро гледах Straight Outta Compton да вметна, явно има влияние в подбора на траковете, почти в целия сет са с емсита). От тук до края следва трета част. Целта й е да изцеди всички сили от вас, помагат пак Jubei, Silent Frequencies, Noisia, DRS, Command Strange, Cern и накрая можете да си потанцувате със затворени очи и вглъбени в себе си – Ask Yourself на Foreign Concept слага точката, такси и go home (или на афтър). Общо взето неща каквито пускам всеки петък в DOZER-a.
Благодаря за отделеното време! Пожелай нещо на читателите! Ами нека са щастливи и да не спират да мечтаят.


***

СЕТЪТ

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!