Mirizma, Overload и Bass Box поднесоха незабравима доза музикално разнообразие!

Поредно доказателство, че съвместните партита са по-успешни от самостоятелните!Голяма рядкост е да се получи парти между няколко организации в България. По принцип всеки си е хванал своя кокал и не го споделя с останалите и всеки се развива (или стои на едно ниво) самостоятелно. Въпреки многото успешни едностилови и разностилови съвместни колаборации, подобни мероприятия остават единични на фона на общия календар. Примерите са много. Helloweed, Joy's Birthday, Drum and Jazz (където организаторът е един, но музикалното разнообразие е налице) и няколко (но не много) други.

В навечерието на Никулден се получи едно такова събитие. Рамо до рамо застанаха цели три различни организации, които са поели по абсолютно разнопосочни музикални пътеки. Техничарите от Overload намериха общ език с Хард-басърите от Bass Box, а в последствие към забавлението се присъединиха и далеч по-олекотените Mirizma. Всяко крю показа своите предпочитания, но и всяко крю награди публиката с гост.Гостите, както и организаторите, бяха напълно различни един от друг. Overload бяха поканили Live Hardcore артистa Suburbass. От страна на Bass Box и Mirizma бяха по-младите DnB изпълнители YmB и Hyroglifics. Въпреки, че последните двама пускат "басс", стилът им е коренно различен. Холандецът залага на тежки изпълнения и разнообразява сетовете си с Hardcore, докато британецът е доста по-минималистичен и смеси доста Breakbeat и Hip-Hop по време на своята проява.


Тримата гости далеч не бяха единствените изпълнители на сцената. Заедно с тях, в трите зали на Party Center 4km, видяхме близо 30 родни изпълнители. Горе-долу толкова (шегувам се, доста по-малко, но достатъчно) бяха и музикалните стилове. Голямата зала (както и самото парти) беше открита от един от малкото български Dubstep изпълнители - daffonso. Той даже направи b2b сесия с Hydrashock, базирана върху 140 bpm Bass музиката. Нещата бавно и постепенно започнаха да се забързват и засилват. Hydrashock продължи с Half-Step селекция, която беше продължена от много дълбок и тежък b2b между рожденикът EXo и BzzzT.

Типично в британски стил, Hyroglifics поднесе интересна селекция, съставена от доста авторски DnB тракове с множество включвания на Hip-Hop, Breakbeat и дори малко Trap. Младежът представи някои от множеството силни парчета на Critical, Flexout и Proximity, след което отстъпи пулта на Mocks. Димо, верен на своя стил, забърза нещата с неопетнен от множество слушатели Techstep и Neurofunk, изровен някъде от дълбините на музикалните океани. Веднага след него нещата загрубяха, тъй като YmB поднесе тотално Hardcore и Crossbreed изтрещяване.


Не минахме и без Skullblenders селекция, когато и Ogonek застана до холандския си приятел. Самостоятелната селекция на Валери изненада доста от феновете, които са свикнали на негови доста по-тежки изпълнения. С репертоар от каталозите на лейбълите, с които е работил наскоро, любимецът на феновете направи нужният преход от Hardcore-a на YmB до Neurofunk-a на Faith, което беше последното изпълнение за вечерта в това помещение.

***

Второто по големина помещение беше отредено за Overload и техният широк Line Up. На сцената бяха представени множество стилове, подстилове и музикални предпочитания. Чуха се Hard Techno, Hardcore, Frenchcore, Schranz, Industrial изпълнения. Някои от феновете, които типично по български, бяха пренебрегнали всички описания на залата, присъстваха на партито, за да чуят Hardcore и само Hardcore. Естествено, те останаха напълно разочаровани, тъй като подобните сетове започнаха доста по-късно, а Overload, както винаги, представиха "за всекиго по нещо" и засегнаха МНОЖЕСТВО течения, свързани с Techno-то и неговото развитие. Но все пак музикалното образование, водещо до музикално разнообразие, не е силна черта на българския фен ... май всичко е заради "назалните" изпълнения, но това е тема за друга публикация.


Залата бе открита с Hard Techno от Rorschach, продължено от изпълнението на Grozdanoff. Дойде ред на Nobody, който заложи повече на любимия си Schranz. Mokushi от своя страна, представи доста твърда селекция, подплатена с доста Hardcore, Industrial и множество авторски тракове. Dreadkick пък поднесе нужната порция чист Hardcore. Joy, както винаги, се разходиха в света на Hard Techno-то, вмятайки и някой друг Hardcore ритъм.


Малко след своя сет, Suburbass спомена, че за него не е важно да пусне най-тежките и най-бързите тракове, за да направи своя сет. Според него е важно в изпълнението да има Groove, което може би остана неразбрано от другата страна на пулта. Както споменах малко по-нагоре, хората си искаха хардаж. От своя страна, Suburbass спомена в интервюто си за нашия сайт, че селекцията му се подрежда спрямо неговите предпочитания, не спрямо вкуса на публиката. Той разказа, че доста често има недоволни Techno фенове, когато представя повече Hardcore изпълнения, като и обратния вариант е се среща почти постоянно. Джоел си призна, че е трудно да угоди на всички фенове и затова предпочита да представя това, което отговаря на неговото настроение. Доста хора приеха сета му по подобаващ начин и за пореден път останаха доволни от представянето на Suburbass в страната. 

***


Най-малката зала също предложи страхотни изпълнения. В нея се включиха над 10 български артисти, като стиловете гравитираха между Hard Bass, Industrial, начупени ритми, Neurofunk и други. Зад пулта видяхме ветерани като Kigami и скорошни дебютанти като Omen. Добре познатите артисти Izsteria, D-Mental, Boogieman, Javi, Harsher и Insult забавляваха публиката заедно с по-нови имена на сцената като Psy-Entys и Kraen. Настроението в малкото помещение беше приповдигнато през цялото време, а гъстият въздух вибрираше под натиска на звуковите вълни, излизащи от колоните.

***

Партито беше уникално по своя характер и организация. Подобни събития са нужни и задължителни за развитието на българската Underground сцена. Никой не е успял, като е работил само и единствено със себе си, своето крю и своите хора! Да, наистина, залите вчера не бяха пълни. Но представяте ли си колко по-празно щеше да изглежда, ако трите организации бяха направили 3 отделни партита на 3 различни места в една и съща дата? Никой нямаше да спечели от това, а и без това малкото публика, трябваше да се пръсне на три локации или да снове между клубовете по улиците на София. А далеч по-лесно е да смениш залата, нали :)


Подобни събития са задължителни, понеже разнообразната музика увеличава музикалната култура на феновете. А повишената музикална култура на феновете е един от факторите развита култура на цялата сцена и публика. Нещо, което в България вече не е (или е частичен) факт вече две десетилетия. Да, в голямата зала хората си искаха Hard Bass, в другата зала - повече Hardcore. Но, вече не сме 2006-та. Стиловете се променят, музикалните течения също. Раждат се нови изпълнители и се появяват нови звучения, към които трябва съвсем малко внимание, за да привикнеш. Да, "динозаврите са измрели, защото не са се приспособили", а българският фен си е динозавър, който не признава нищо друго, освен добре познатото. А именно подобни мероприятия биха му отворили очите към малко по-различната музика, която да обогати както неговата, така и общата музикална култура.

Разнообразието е един от фундаментите на музикалното развитие. Със зацикляне в една посока, нищо няма да се постигне. Последното парти в Paty Center 4km беше доказателство за това.
***

Екипът на Bass Blog Bulgaria благодари на организаторите за възможността да заснемем видео-интервю с всеки един от гостите! Благодарим за предоставената стая и за техническия съпорт. За нас беше чест да заснемем отговорите на тези трима изпълнители. Пълните интервюта идват скоро, обещаваме!

Alexander Angelov (Bass Blog) в разговор със Suburbass

Камерите вече са две, а разпиляните флаери по масата премахнаха "кафене" атмосферата (поне малко)
Втори пред обективите ни беше YmB

#3 за вечерта и #4 в каталога ни: Hyroglifics

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар