Mirizma & Artmospheric pres. Ate Date @ Маймунарника (08.01, 20:00)

2016-та година започва с Deep Underground парти в Маймунарника


В началото на 2015-та Mirizma и Artmospheric обединиха сили в няколко съвместни партита в зимната хижа на Маймунарника. Успешният експеримент ще продължи и през 2016-та. По етикет, в Bass Blog пишем за Underground музика. Всичките стилове и организации, с които се занимаваме не са част от поп-културата в страната и не се радват на огромен фенски интерес (в сравнение с по-популярните жанрове). Но Mirizma и Artmospheric са представители на най-дълбоката част от отразявания от сайта ни Underground.


DnB и Techno феновете смятат репрезентираната от Artmospheric и Mirizma музика за "експериментална", "нова" и "невъзможна за налагане", въпреки, че стиловете, представяни от двете крюта са част от сцената вече над 20 години. Въпреки това двете организации не търсят популярност. На тях не им трябват надрусани роботи, които да парадират колко "Underground" музика предпочитат. Напротив. Те представят доста по-интелигентни стилове, за които се изисква истинско познаване и разбиране на електронната музика, за да бъдат възприети.


На 8-ми януари двете организации ще представят една нощ на i/d/a теченията. Това е комбинация от IDM, Dub и Autonomic, която ще привлече феновете на Downtempo измеренията в Techno и Bass направленията. И за да не говорим на неразбираеми езици, ще направим леко представяне на трите музикални стила:

- Dub музиката и нейното развитие бяха представени в тази статия. Тя се заражда през 1960-та година като дигитална преработка на Reggae парчета. По това време Reggae-то се издава на плочи, но се записва само на едната страна (тъй като запис на 2 страни бил прекалено нов и скъп метод за музикантите в това течение). За да не стоят плочите им наполовина празни, саундинжинери обработвали Reggae траковете, като премахвали вокалите, влагали малко повече echo и reverb и добавяли барабанни и басс партии. Така се разжали Dub-инструменталите, наречени по-късно 'ридими', които имали доста повече дълбочина от оригиналните Reggae песни и в последствие били използвани като първообраз на доста популярни стилове.

- IDM е абревиатура, значеща 'Intelligent Dance Music'. Понятието се появява в края на 80-те години във Великобритания (разбира се). Реално направлението се появява като Underground отговор на набиращите популярност EDM (Electronic Dance Music) стилове. Някои автори наричат IDM течението "post-techno", тъй като повечето подстилове в това сборно понятие се появяват като Downtempo вариации на популярната Techno музика. В IDM се забелязва огромно влияние на Ambient. В Щатите (където музикалните понятия съвсем се затриват ... по традиция) IDM се нарича Downtempo Non-Dance Music. Донякъде са прави, тъй като е трудно да се танцува на "art techno", "deep techno", "electronica" и другите IDM стилове, но все пак понякога се изисква внимание да вникнеш в музиката, а небрежното ръкомахане на крайници и пръскане на пот около теб размива възприятията.

- Autonomic DnB се появява като експеримент в началото на новия век във ... Великобритания (естествено). Това е стилова разновидност на Drum and Bass, в която се набляга на автономията на Sub-елементите в музиката (или иначе казано - на Bass-a), откъдето идва името на направлението. Докато Drum секциите са редки, прекалено начупени или разпръснати, водеща е дълбочината и разпиляването на Bass-a. По този начин траковете звучат доста нединамично и нестандартно, което (естествено) им лепва определението "експериментални".

***

След като разбрахте какво ще слушате, идва време да представим кого ще слушаме. От страна на Mirizma на предна линия излизат EXo в b2b сесия с BzzzT, както и Dubstep специалиста daffonso. От Artmospheric crew ще чуем idmt (общият проект на Kliment и Cinnamint), заедно с Neytral, scav и famalam. Началният час на събитието е 20:00, а входът ще бъде на стойност 8 лева (6 лв преди 22:00). Мястото е известно: Маймунарника.Още статии за Mirizma.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!