Какво се случи на Hardcore, Dubstep и Reggae сцените в страната през 2015-та?

Или иначе казано: "Плах опит за обзор"


2015-та година реално беше първата пълна година за Bass Blog Bulgaria. Докато се изграждахме като сайт, стил и колектив, написахме над 300 статии за 12 месеца. Това, според нас е добро число, което само по себе си казва, че бихме могли да имаме поглед върху сцените. Естествено, най-широко бе застъпена Drum and Bass музиката, но и за останалите стилове имаше какво да опишем. Тъй като за Dubstep, Reggae и Hardcore през годината съм писал само аз (DutZie), ще направя един кратък анализ на случилото се през трите сезона (2 закрити и един фестивален). Това ще ви подготви за същинските части от целогодишното ни ревю, които ще са за DnB и ще бъдат написани от повече членове на екипа ни. 


DUBSTEP


Започвам обзора с Dubstep събитията. Те за съжаление не бяха много. По всичко личи, че Skrillex и компания си свършиха работата да създадат грешна представа за музиката у феновете и те от своя страна почти намразиха този стил. Друг е фактът, че в България феновете са назално-насочени, което ги кара да харесват по-бързи и по-тежки неща, а бавният Dubstep им пречи на наркотиците. Или накратко казано: почти никой в България не се кефи на 140 bpm течението. А още по-жалкото е, че някои фенове мразят стила, без дори да имат представа как всъщност звучи той.

Както и да е. Факт е, че България е слаба на Dubstep. Но все пак малката публика на ози стил имаше на какво да се зарадва. В началото на годината Mirizma организираха няколко събития с афинитет към "бавния" DnB и Dubstep. Platform Music от своя страна закриха календара си рано, едва през април. Последното им парти бе Get Darker Sofia, което доведе в столицата 4-ма топ артисти в стила. Но рехаво напълнената голяма зала на 4km категорично доказа, че Underground музиката не е добре застъпена в България (въпреки парадирането ни). Все пак Platform продължават да са силни като лейбъл и каталогът им порастна с няколко силни релийза на международни изпълнители (207, Rufus, DyAD ...), съвместна компилация с FatKidOnFire, няколко успешни радиопредавания на Basscatz по Sub.FM и един страхотен клип на Basscatz & Zafayah. Но като цяло отливът на този стил в страната е осезаем.

През есенния сезон, все пак се появи лъч надежда, когато независими организатори поканиха Commodo и Angry Youth, но това парти демонстрира за пореден път анемията на българската Dubstep публика. Явно през 2016-та ще си слушаме този стил по британските радиа, "облаците" и "тубата", а единствената емоция с бавнозвучащи 140 bpm ритми ще дойде от британския фестивал Horizon. Не съм аз човекът, който ще тръгне да погребва Dubstep музиката с гръмки изказвания, но последните 12 месеца показаха, че този стил е прекалено Underground за българските "бассери".

DUBSTEP статии.

HARDCORE

Доста по-добре изглеждаше Hardcore сцената. Със силно парти в началото на годината (с гост Noisekick) и мега-мащабното събитие в Зала "Христо Ботев", феновете на тежките ритми имаха поводи за положителни емоции. Да, годината не беше като 2014-та, когато в страната се изсипаха всички дами в Masters of Hardcore, но определено беше доста динамична в твърдите музикални течения. Морската дестинация "Mania" се превърна в чалга-клуб, което попречи през 2015-та да има голямо крайбрежно събитие, но за сметка на това варненската сцена се разбуди и подготвя доста силни неща.

И ако по-комерсиалните партита бяха малко, то на Underground ниво организациите показаха истинска мощ. Създадоха се поредица от партита в Grindhouse (която залезе бързо) и The Fridge (в дълъг интервал от време). Издаде се 8-мото издание на компилацията Gabbanarchy и на сцената се появиха някои нови продуценти. Като към това добавим и множеството Hardcore сетове, които предоставиха стилово-смесените партита на Overload, то Hard феновете почти няма от какво да се оплакват. Казвам "почти", защото все пак сме в България, а тук почти всеки фен е критик и мрънкало (в кръга на шегата, разбира се ... май).

HARDCORE статии.

REGGAE


Е, "регешарите" определено няма от какво да се оплачат. Пък и те са позитивни хора и не мрънкят. "Бащата на Bass музиката" (виж тази статия) беше абсолютният хегемон в "алтернативните" стилове в Bass Blog. Партитата бяха едно след друго. Дори имаше колаборация между ZionLionz и HMSU. Проведе се 12-тото ежегодно издание на Big Big Summer Reggae. Зародиха се две саундсистеми и дори бяхме свидетели на истински Soundsystem партита. А какво по-хубаво от това? 

Дойдоха и гости - Assassin, Deadly Hunter, Ward 21, Jahcoustix ... Оргаизациите на сцената бяха повече от задружни и работиха заедно във всяко начинание. През 2015 се появиха и много колаборации на Reggae изпълнители с артисти от други стилове, а добрата ямайска музика беше част от почти всеки смислен фестивал. А ако говорим за релийзи, да имаше! Имаше няколко клипа, няколко албума и компилации. Имаше всичко! Силни партита се организираха и извън София: в Търново, Варна, Пловдив и други градове. А по всичко личи, че "вайбът" на 2015-та ще се предаде и през следващата година. Доброто старо Reggae показа доста младежки дух и не "сдухА постата" за разлика от някои свои по-млади стилове.

REGGAE статии.

***

Ми, това беше. Кратко, като за начало. Следващите ревюта ще са далеч по-обстойни. В идните седмици ще направим своеобразен обзор на партитата през трите сезона (два закрити и един летен) и ще дадем оценка за работата на някои DnB организации.

Нека Bass-ът бъде с вас! 
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!