Bass Blog Mix #29: Интервю със Snakefisher

Рубриката ни Bass Blog Mix се завръща към най-популярния стил, представян в нея. 30-тият ни сет е разноцветна Drum and Bass разходка, предоставена от едно неизвестно за по-голямата част от страната име - Snakefisher. Сред артистите, които представяме, посредством техните сетове за нашата платформа, личат имената на добре познати изпълнители от България, нарастващ брой чужденци и млади таланти, за които тепърва ще се говори (надяваме се).

Подобен талант е Snakefisher. Траян е роден в Русе, но от известно време живее в Румъния. Той, заедно с група приятели, е организирал няколко партита, както в родния град, така и от другата страна на границата. Занимава се с Drum and Bass от 6-7 години, като в този период е изкарал няколко интересни сета. Тях можете да намерите в личния му Mixcloud профил.

Освен сета, Snakefisher ни даде и интервю, като отговори на нашите няколко въпроса. В следващите редове той говори за сцената в Русе и Румъния и за своите музикални предпочитания. Сетът можете да намерите в края на публикацията.

***


ИНТЕРВЮ


Здравей, Траян! Представи се с няколко думи!

Българин, живеещ в Румъния, с манталитет на Японец и лайфстайл на Италианец, който винаги е искал да бъде Руснак... (if that makes any sens :D ) Сериозно: казвам се Траян, родом съм от Русе, но за момента съм се установил в Букурещ, където уча графичен дизайн. От около 6-7 годни насам доста активно слушам dnb, като се опитвам да изразя любовта си към тази музика и с някой друг сет от време на време.


Ти си от Русе. Доколко е развита DNB сцената там?

Пфф... сцената като че ли е в застой в последно време. Но в Русе винаги е имало култура на тема дръм, може да е малка, но поне я има. За мeн лично, последното истинско парти беше когато преди 2 години аз и моето "крю" организирахме един скромен евент, който се зарадва на по-силен, от очакваното интерес. Според мен, така трябва да бъде една дръм енд бейс сцена в малък град - ъндърграунд. Задимени мазета, пълни с хора със суичъри, държащи бири и кимащи се на всеки снеър.


Разкажи малко повече за твоето Crew. Какво ви събра заедно? Кога сте основани? Какви са целите ви?

Ние сме просто група от приятели. С повечето се познавам от гимназията. Винаги са ни събирали общите интереси и това, че сме си били добра компания :) Не сме сериозна организация, просто направихме две партита в Русе с идеята да съберем малко хора и да им пуснем свястна музика. Това е.

И разбира се, тук е мястото за неизбежният БигЪп:

Марио (DeMOBILIZER),
другия Марио (METASTASYS)
и Стефан (KVAZER)


Участвал си на няколко събития в Румъния. Разкажи малко повече за тях.

Отново, нищо сериозно... :D На първото парти пусках фънк, защото мястото не позволяваше дръм, така че избрах най-близката по усещане акустична музика. А другото събитие, на което представи си, даже бях поканен да пускам (!), беше един тридневен фест в една ловджийска хижа, близо до брега на Дунава. Т'ва последното, като цяло, си беше доста ектремно преживяване, но поне успях да зарибя румънците с малко качествен руски дръм.


Доколко е развита DNB сцената в Румъния?

Както стотици пъти съм казвал и на самите румънци - "Сцената ви е прекалено софт-кор." Поне в Букурещ де, за други градове, например Клуж или Тимишоара мога да дам по-добри отзиви. В столицата големите събития са обикновено на вече добре известни продуценти, с по-леко звучене, което мен лично не ме тегли. Преди време открих едно крю, което уж лансираше и по-авангардни подстилове от сорта на autonomic и half-step. Правеха събитие всяка седмица на тавана в една къща в моя квартал. Малко, сплотено, ъндърграунд, яко... ама не съвсем. Загубиха ме за тяхната кауза, след като последния път не можах да изтърпя цяла вечер half-step и просто си тръгнах разочарован (сериозно, имах чувството, че пича зад пулта просто клатеше кросфейда между два едни и същи, мега-монотонни трака в продължение на час и половина).


Поглед върху MixCloud страницата ти показва, че ти имаш разнообразни предпочитания откъм DnB. Кои са любимите ти артисти и лейбъли? Какъв DnB най-много предпочиташ да слушаш и да миксираш?

Любимците ми са прекалено много, но някои от тях са: BSE, Telemetrik, ReceptorNeonlight, Sunchase, MefjusBillain, Spor, Rregula, Telekinesis, ConsequenceKroneа в последно време и Machine CodeОтносно лейбъли - Blackout, Citrus, Melting Pot, Lifted (включително Breed12Inch), Ammunition, TAMrecords, etc. Дръмът за мен винаги е бил краля на "денс" музиката. Самата му структура и темпо предполагат и по-голямо разнообразие в траковете. За това не мисля, че е редно човек да се ограничава в подстиловете, които слуша. За това какъв точно дръм обичам аз самият да слушам... не съм се замислял? :D Всъщност почти всякакъв. От най-абстрактният аутономик, през тупалки тип "бързия влак", до мега-зверския руски нюрофънк с режещите бас-линии. Трябва да има груув, трябва да има снеър, трябва да има запомняща се мелодия - това за мен е добър dnb трак.


Продуцираш ли?

За сега - не, в бъдеще - може би.


Какви тракове си подбрал за сета? Какво искаш да "кажеш" чрез него?


Разнообразни. Почти всеки мой сет е базиран на идеята за градация, постепенна смяна на настроението. Когато бях малък баща ми ме открехна за понятието "концептуален албум". "The Wall" на Pink Floyd е може би най-добрият пример за такъв. През тийнейджърските си години слушах адски много Mike Oldfield, който има сходен подход за изграждането на албумите си, а именно цялостно музикално произведение с една главна тема, разделено условно на логически части. Към това се стремя и аз чрез сетовете си - да преведа слушателя през различни пейзажи, които заедно съставят един абстрактен музикален трип. (Поотплеснах се май...? :D)


Ако беше супергерой, какви щяха да бъдат специалните ти умения?

Не ме блазни мисълта да съм супер герой. По-скоро бих избрал да съм странстващ самурай, тоест ронин. И така като гледам, май на там съм се запътил... :D


Благодаря за отговорите и сета! Пожелай нещо на читателите!

И аз благодаря за възможността! Не обичам пожеланията, не виждам смисъл в тях. Бих казал на читателите просто да продължават в същия дух! Да се интересуват истински от музиката, която обичат, да продължават да слушат и търсят!

***
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар