Bass Blog Mix #28: Интервю с Lazy Face Selector


Рубриката ни Bass Blog Mix стана на една година. На 1-ви декември 2014-та качихме първият микс, предоставен ни от PK8000. За 12 месеца успяхме да качим цели 28 изпълнения (плюс №0). Доминиращ стил беше Drum and Bass. Представихме няколко изявени български артиста, получихме сет от изпълнител, пускан по BBC 1Xtra (Skycrazy), имахме и "гости" от Сърбия (Creeping Ruin). Участие в рубриката взеха и няколко Hardcore артисти. Получихме и два Dubstep сета от чужбина: Monkixx (Великобритания) и Greywan (Косово). Въпреки развитието на този раздел от сайта ни, досега все още не бяхме качвали Reggae микс.

Photo by: Ales Jazbec/Masa Gojic
Е, дойде време и музиката-майка на стиловете, които засягаме, да дебютира. Първият Reggae сет в нашия сайт е дело на Lazy Face Selector. Лазар е един от сънародниците ни, който е абсолютно отдаден на реге музиката. Той притежава огромна селекция от тракове, както и голяма колекция от плочи с любимите му карибски ритми. Lazy Face редовно представя своите познания в областта на Reggae музиката на редица партита, фестивали и събития в България и Европа. През лятото сънародникът ни представи селекцията си на EXIT Festival, което беше само една от множеството дестинации, които Лазар посети.

Освен множеството събития, на които можете да се насладите на изпълненията на Lazy Face, изпълнителят е водещ на ежеседмичното предаване. Jamaica Air Force вече повече от четири години върви в ефира на Радио "Реакция" и се излъчва на живо всяка сряда от 14:00 часа. Гости в предаването са били огромен брой международни артисти, с повечето от които Lazy Face е направил и интересни Dubplate изпълнения.***

ИНТЕРВЮ
Photo by: Theodora Urdev

Здравей, Лазар! Ти си известен като Reggae активист. Откъде се появи у теб тази любов към регето? Какво ти харесва в този стил?

Здрасти! Да ти кажа годините вече си казват думата и спомените се губят :) Майтапът настрана, но прослушах ямайска музика когато бях на 14-15. Още си пазя първата касетка на Боб Марли която баща ми ми беше записал когато бях на 8. След това чух разни ска неща, но не бях наистина зарибен, докато не чух една компилация, в която присъстваха няколко 60-тарски нещ: старо ска, росктеди и 60-тарско реге. Изведнъж осъзнах, че това е моята музика и нещата не са се променили вече 15 години. Якото с ямайската музика е, че тя наистина е неизчерпаем кладенец, всяка седмица покрай предаването ми откривам нови и яки неща.


Ти си водещ на предаването Jamaica Air Force по радио „Реакция”. Какви са трудностите за радиоводещите в подобни стилове музика в България?

Трудности е силна дума, по-скоро постоянството за мен е много важно нещо. Както каза с близо 250 издания (224 за да бъдем точни) и пилотно издание през август 2011-та, сами можете да сметнете че нямам пропусната седмица. Това е нещо на което много държа – иначе хората ще те забравят. Когато пътувам ми се налага да записвам предварително, случвало ми се е да трябва да запиша три издания за два дни :) Колкото до трудностите – предполагам, че така е с всеки не толкова мейнстрийм стил, да стигнеш до хората и да ги зарибиш с това което правиш и до което те иначе не биха стигнали. Въпреки че водя на български, имам позитивни отзиви от чужбина което е факт който много ме радва.


Предаването вече има близо 250 издания. Кое от тях ще помниш най-много?

Ето тук вече ме накара да се замисля. С толкова издания и толкова гости е трудно да определиш някое като най-якото. С удоволствие си спомням едно предаване преди няколко години, което беше посветено на Деня на Детето, два часа пусках реге музика за деца :) Иначе интервюто  ми с Ману Чао беше нещо което никога не си представях, че някога би могло да ми се случи, направихме го в 3 сутринта в един тъмен коридор на зала „Фестивална“. Гостуването на SunSay от 5`nizza в студиото с цялата негова банда и двете песни които той изпя на живо (и от които има и видео в нета) беше магически момент. Мога да продължавам така още доста, та ще спра дотук :)


Ти си участвал на много събития, както в България, така и в цяла Европа. Разкажи ни някоя интересна случка, която е станала с теб,  докато си бил на сцената.

Това лято ме бяха сложили да закрия един много як румънски фест (Electric Castle) със сет от 5 до 7 сутринта. Вече беше светло и въпреки това имаше доста останали хора които се кефеха като за последно. Тогава реших да ги поканя с мен на сцената, и въпреки че охраната не искаше да ги пусне, завършихме феста с незабравим спомен и 50-60 души около мен докато пусках.  Беше велико!Какви тракове си подбрал за сета? Има ли твои Dubplate-и?

Преди няколко дни се прибрах от Англия с доста нови плочи и реших да направя нещо което още не съм правил досега, а именно да запиша микс само на плочи. Селекцията е най-вече ямайски дръм енд бейс от 70-те (или с други думи дъб) и можете да чуете класически диджеи имена като Big Youth, Dillinger, Prince Jazzbo, Prince Far I, както и Augustus Pablo, Lee Perry и още други. Има и един трак от може би най-якия винил който намерих, а именно pre-release издание на Lots of Loving на Ranking Dread
Дъбплейтове няма тък като те са ми само в дигитален формат а и нямаше да паснат на това което исках да запиша.


Благодаря за отделеното време! Пожелай нещо на читателите!

Подкрепяйте местната сцена, защото без вас сме за никъде! И разбира се слушайте Jamaica Air Force radio show всяка сряда следобед по радио „Реакция“ :)

***

МИКСЪТ

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар