Drum and Jazz - Различното събитие

Hospitality бяха специалните гости в 11-тото поредно издание на Drum and Jazz


В събота, 21-ви ноември, се проведе единадесетото поредно издание на еднодневния фестивал на закрито Drum and Jazz. Организаторите от HMSU предприеха интересна стъпка, като съчетаха събитието с гостуването на Hospitality в България. В двете най-големи зали на Party Center 4km се проведоха две паралелни, но коренно различни програми, които бяха в пълен контраст една с друга.


Започвам обзора с Hospitality вечерта. Лондонският лейбъл дойде в София с цели четирима артисти, трима от които бяха сред DJ таланти на организацията, подкрепени от MC Carasel. Най-добро впечатление от именитите британци ми направи музикално образованият Keeno. Младежът, освен DnB артист, е и пианист, което се отразява на неговото лично творчество. Траковете на Уил се отличават с типичните за Hospital Records басс-линии, подплатени с множество клавишни семпли, които са дело на самия продуцент. 

Logistics и Metrik от своя страна показаха едно явление, което бих нарекъл "Hype DJ". Двамата, за едва три часа, успяха да пуснат половината "горещи" UKF хитове от миналата зима насам, като не пропуснаха да вмъкнат и част от своето иначе интересно творчество. Разбира се, публиката реагира подобаващо. Хората харесват и приемат добре подобен стил на миксиране, въпреки, че вече всеки показва именно това, и то дори със същите тракове. 


Хубавото е, че двамата успяха да "уцелят" вайба на хората и поднесоха едно наистина добре възприето шоу, с като за пореден път показаха, че познават добре желанията на тълпата. Но честно казано, покрай този стил на представяне на DnB музиката, който именно Hospital (заедно с Blackout, RAM и други лейбъли) въведоха, публиката стана далеч по-малко критична и лесно възприемаща това, което им се представи, а не това, което им се слуша. Друга е идеята, дали хората знаят какво им се слуша, но това е тема за различен тип публикация ...

По принцип уважавам Targy като изпълнител и винаги съм харесвал селекцията му. Но никога не съм му се радвал толкова, колкото му се израдвах вчера. Присъствието му на сцената показа, че изпълнението на Metrik е към своя край. Няколко човека споделиха мнението ми, че "този сет сме го слушали няколко пъти", визирайки факта, че в селекцията на британеца имаше само до болка познати хитови парчета, които вече могат да се чуят на всеки ъгъл и от всеки линк.


Но, да! Targy закри партито по страхотен начин. Чуха се множество забравени тракове, както и няколко познати, но далеч не-комерсиални (доколкото в DnB може да се говори за "комерс") тракове. Стилово, сета му беше издържан в Techstep гамата, като имаше и много други под-жанрови включвания и различна по степен тежест на парчетата. Динамичен сет! Изпипан. И, поне за мен, дълго чакан. Нормално, запалените светлини в залата не бяха достатъчна индикация за публиката, че трябва да си ходи и няколкостотин човека накараха партито да продължи с почти половин час повече.

И типично в "издържан публицистичен стил" от закриването на партито скачам на откриването на залата. Има логика (може би). Първият сет на Hopsitality вечерта беше дело на High Roll. Стегнато и технично, двамата артисти представиха своя стил на интерпретиране на DnB музиката, като вложиха в сета си и много техни творби за Formation Records, както от "Acid Chain EP", така и новата им колаборация със SkilleR - "The Light".

Говорейки за HMSU и техни партита, с нетърпение чакам следващата Локалка, когато ще се насладя на страхотните сетове на нашите момчета, без да трябва да се чудя какво да правя, докато "големите гости" миксират Drum and Pop.

***

Все пак, да поговорим малко и за Drum and Jazz залата. Тя беше коренно различна от съседната. Вместо drop-ове на хитове, в залата се чу истинска импровизация. Вместо DnB, се представиха доста други заслужаващи внимание стилове (като не казвам, че нямаше DnB в тази зала). Музикалното оформление на тази част от вечерта беше абсолютно издържано в духа на ежегодния есенен фестивал: различна музика, DnB вметки, тонове импровизация и различно настроение. Да, точно това е духът на DnB - различният фестивал с разнообразното звучене.


И вечерта започна с импровизация. Unkle Billy показа интересна Funk, Jazzy & Hip-Hop селекция, като Julydrummer му партнираше на барабани. Двамата показаха страхотен синхрон и заредиха публиката с добро настроение. Врачанската линия беше продължена с талантите от Bassein, които представиха своето лично творчество, вариращо между Latino, Jazz, Hip-Hop и много, много други стилове и елементи от стилове, които по интересен начин се преплитаха в стегната мулти-жанрова плитка.

Като хедлайнер в залата (съдейки по това, че имаха половин час повече и бяха в средата на програмата) бяха Balkan Khans. Ethno-Jazz, подплатен с DnB (Drum от бързите ръце и тъпана на Кольо Иванов и Bass от устата на Beatbox машината SkilleR), поднесен по интригуващ начин, с малко рок елементи ... Красиво! И различно. Доста различно от леко еднотипният старт на Hospitality изпълненията в съседната зала. Странното беше, че (ако мога така да се изразя) групата "миксираше". Следващото изпълнение се преливаше с предходното и публиката имаше чувството, че е свидетел на пълна импровизация без предварителна програма и готови тракове.

Темпото рязко бе променено от проекта Surbahar. Live бандата ни премести от високоскоростната импровизация на "Хановете" в света на Ambient и Trance музиката. Изпълненията им бяха с особен псайкеделик характер. Някои от парчетата в репертоара им бяха високоскоростни и отнасящи, докато други бяха доста по-бавно ... но пак отнасящи. Силната импровизация беше продължена, докато в съседство вече се представяше плейлистата на UKF

Закриването на Drum and Jazz програмата беше в ръцете и инструментите на EXo, Max и Harry, които вече се превърнаха в добре сработено трио. Към тях трябваше да се присъедини и MD Beddah, но това не се получи. Все пак тримата артисти показаха страхотна интерпретация на Bass музиката, подплатена с много Drum (барабаните на Max и "тарамбуката" на ЕХо) и включвания от страна на Harry и неговите умения с електрическата китара. 

Лошото беше, че различната част от вечерта приключи. Но хубавото е, че поне останаха интересни спомени. Въпреки множеството музика, стилове, групи, инструменти и т.н., най-голямо впечатление в тази зала направи Сашо "Стиха". В антрактите между групите, когато следващата банда подготвяше своите инструменти, нощният поет на София представяше своето творчество, преплитащо социални теми с анималистично олицетворение, хипербола и реални ситуации от панелната действителност на Люлин. Да, Люлин!!! Кълвачът-хакер, стоножката-електротехник, неизтрезняващия съсед (от Люлин 6), бизоните-тревомани с пеликанът-дилър, лъвовете от Слънцето и Венера и още множество лирически герои, се изправяха пред нас, представени от стиховете на "Стиха".

***

В общи линии, 11-тото издание на Drum and Jazz представи нетипичен сблъсък на култури. Импровизацията и музикалната пъстрота срещу лекото еднообразие и нетипичният Underground Pop (два взаимно изключващи се термина). И двете страни имаха своите силни и слаби моменти, но крайният резултат е общ: стотици доволни хора, преживели поредната порция емоции, сервирана от Drum and Jazz.

Догодина - пак!

- DutZie -
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!