Една година Bass Blog! Развитие и недостатъци


Началото на октомври, 2014-та година. Вече няколко месеца половин дузина мои приятели ми "пилеха" на главата, че трябва да си направя блог. Е, платформата беше избрана - Blogger, беше избрана и темата (една от няколкото стартови теми на Blogger). Всичко беше готово за "големия старт". Трябваше и име. И то беше избрано - Bass Blog /by DutZie/. 4-ти октомври (събота). FSS бяха представили своя първи албум. Чудех се какво точно да правя след партито, понеже имах няколко свободни часа. Отворих си лаптопа, стартирах темата в Blogger и започнах първата си публикация като Bass Blog-ър.

Е, тя се получи. Даже ми хареса. Описание на партито с няколко детайли около артистите. След натискането на бутона "Публикуване" през главата ми минаха няколко мисли, които стилизирано, биха изглеждали така: "Е, направих си блог! Дано са доволни и ме оставят на мира! Нищо няма да излезе от тази работа, както си знаех! След 2 седмици ще го изтрия и всички ще го забравят".

Да, такава беше идеята - 2 седмици "блогърстване". За това името е тривиално и за това платформата е безплатна. Идеята беше краткосрочна. Трябваше само да се стартира и после да се закрие (по план). И след стартирането фейсбука ми се "счупи". Получих близо 20 съобщения, които гласяха: "Ееее, време беше!"; "Имахме нужда от такъв сайт" и тем подобни. Шах с пешката, брааат! Явно наистина е имало смисъл от подобен сайт. Е, на всеки е отредена някаква роля в живота и или я приема, или я отхвърля. Реших да приема тази роля.

В края на 2-рата седмица вече бях написал малко над 20 статии. Идеята да закрия платформата беше заменена от някои цели на Bass Blog. На първо място, целта ми беше да пиша за всичко на DnB  сцената. Всичко, за което знам и разбера. Не исках да пиша само за големите партита. Всеки пишеше (и пише) за големите. Но в календара имаше и множество малки събития, "локалки", които не представляваха интерес за музикалните медии. На никой не му пукаше, че 5-6 младежа искат да си представят организацията и хвърлят сума усилия за организирането на парти. Никой не пишеше за тях. За това реших, че Bass Blog ще е именно платформа за това - да покаже на феновете, че има и по-малки организации и различни от познатите артисти.

Постепенно започнах да пиша и за релийзи, и за различни теми от партитата. Блогът се прие доста добре, получи добри отзиви, много читатели и доста приятели. Не търсех информация по специални начини. Ако видех събитие във фейсбук, го описвах. След време самите артисти и организатори започнаха сами да ми дават информация. Темите в сайта се развиха и разшириха и постепенно Bass Blog се превърна в това, което е сега.

Лично аз не мога да дам оценка за това, което съм направил. Знам само, че го правя с удоволствие и кеф. И виждам, че се получава. Идеите ми се развиват, както и самата платформа. Ето и малко статистика:
  • Над 350 статии
  • Екип от 8 човека с различни функции
  • 20 интервюта с чуждестранни изпълнители
  • Серия от 25 микса (24 + нулев)
  • Над 800 последователи във Facebook
  • Над 65 000 прегледа на платформата ни
  • Отразявания на част от най-големите Bass фестивали в Европа (LiR Summer & Winter*, Outlook, Horizon*)
  • Дневно между 5 и 15% от читателите ни са извън България
  • Пишем за всички (възможни) организации в страната

Вече като екип, имаме и недостатъци, естествено. Нормално е те да се появят в хода на развитието на даден проект. "Никой не е съвършен". Ето и някои от недостатъците ни:

"Избирателното писане"

Вече няколко човека ни казаха, че пишем избирателно. Причината е, че не сме писали за дадени конкретни организации и събития. Да, така е, но все пак пишем за това, за което знаем. Ако не сме информирани и не сме разбрали за дадено парти, няма как да го опишем. Отворени сме за колаборации към всички. Който желае, нека се свърже с нас и ни "сръчка" да пишем и за него. Само ни трябва информация. Също така, няма как да опишем събитие с 3 реда информация във Facebook ... Малко повече ни трябват за публикация.

В името ни вече има "България", което означава, че трябва да пишем за всичко в България. Съгласен съм, както и целия екип! Това и правим. Пишем за всичко, за което знаем. А и идеята на името ни "Bass Blog Bulgaria" е, че сме Блог, в който се пише за Bass и сме от България. Име, с което се представяме пред партньорите ни и хората, с които работим в чужбина. Не смятам, че аз или някой от екипа ми е длъжен да "обединява" или "представя" българската сцена. Правим това, което правим, а то е да даваме информация. А за да дадем информация, трябва да получаваме такава. И получаваме. От над 30 различни организации. Разбира се, отворени сме към нови колаборации (както вече споменах), само ни информирайте!

Една футболна асоциация (не ги харесвам, ама ...) те и Manchester United са обединили Манчестър (според името си), ама има и Manchester City, които не са много "обединени" с градския си съперник. Така че, нека не гледаме дословно на думите ;)

Честно казано, идеята за "избирателното писане" я има в категорията хип-хоп, но този стил вече отпадна от таргетните единици на Bass Blog и статиите за него са доста малко. Но все пак, факт, съсредоточени са само в два лейбъла. И все пак, не смятам, че това скоро ще се промени (в момента само аз пиша за хип-хоп в блога, но си имам своите предпочитания и виждания).

Непрофесионалността

Да, голяма част от съдържанието ни е непрофесионално и не отговаря на подредеността и изказа на изисканите медии. Но това ни е идеята. Ние сме непрофесионалисти. Непрофесионални писатели, непрофесионални фотографи. Аматьори. Но в това ни е чарът :) Все пак това, което правим, го правим за удоволствие, а не за заплата. Затова запазваме непрофесионалния си статут. Ако бяхме боксьори, щяхме да участваме на Олимпиада като аматьори. Ама не сме. Блогъри сме.

Рязкото лично мнение

Да, някои статии са доста "гръмки". Но като човек винаги съм вярвал, че ако не показваш мнение за проблема, приемаш проблема. А Bass-обществото в България си има своите проблеми. Това беше и втората ми голяма цел, когато създадох блога. Да спомогна по някакъв начин за създаването на малко по-осъзнато общество. И тъй като платформата ни е "блог", а блогът е нещо лично, си позволих да стартирам серия от по-груби статии. Да, те бяха (и ще продължават да са) резки, тъй като колкото по-резки са, до толкова повече хора стигат. И повече хора се замислят, което всъщност е идеята на рубриката. Съвсем скоро към серията от статии ще се включи и втори автор. Надявам се да има и други!

Имаме и други недостатъци, 100%, но не сме получавали обратна връзка за тях. Пък и тези двата са най-масовите.


Е, явно Bass Blog вече не е "двуседмичен проект". Превърна се в разпознаваем сайт с отворено развитие. Честно, нямам цели за платформата. Карам го на "фрийстайл" и докъдето стигне. Все пак и Drum&Bass Arena е било блог в началото :P Е, вече има D&B Arena, ние няма как да сме втората. А и не сме тръгнали натам. Просто си вършим работата и си запълваме свободното време.

Силно се надявам да има и още подобни публикации за "Рожден ден", а кой знае, може да се появи и парти с годините. Но, като за начало, ще се задоволим със статия.

Дано сте доволни от това, което правим! Ние "продължаваме напред"!

Благодарим за подкрепата!

- DutZie -

____________________________

* Отразяванията на Let it Roll Winter и Horizon Festival предстоят.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар