10 години XPRSN ... Малко са!

Хип-Хоп лейбълът отпразнува юбилея си в Club Terminal 1Докато целият български (да го наречем) рап се крепи на "черни" партита в Студентски град и останалите чалготеки в София и на надпреварване кой анонимник да покани поредната застаряваща американска звезда (имайки предвид възрастта на хедлайнерите, вместо "звезда" можем да използваме и думата "петолъчка"), група младежи показаха, че нещата могат да се случат и на местно ниво.

XPRSN станаха на 10 години. През целия този период, лейбълът е акцентирал върху интелигентни млади артисти със смислено творчество и лирически издържани текстове. Вместо да набляга върху "промотирането" на вече готови артисти с изградена фенска база, организацията подава ръка на почти неизвестни изпълнители и им помага да развият своята кариера в правилната посока.

Да, XPRSN не е съставен от група младежи от един и същи квартал. В XPRSN има артисти от всички краища на България: Ямбол, Русе, София, Враца... Въпреки разстоянията помежду им, артистите на организацията показват огромна сплотеност и вече цяло десетилетие са единни на сцената и в творчеството си.

***

За да отпразнуват декадата от своето създаване до сега, XPRSN организираха мощно парти в Club Terminal 1. Освен всичките звезди на лейбъла, в събитието очакваха и няколко доста силни гости от страната. Ето какво видях и какво ми направи впечатление:

Всичко започна с DJ сет на Wing от Sofia Finest, което предразположи публиката към първата част от списъка с артисти - гостите на събитието. Джаджа (заедно с Бобъра и част от LAC) откри микрофонните сесии. След няколкото високоскоростни трака на младежа, на сцената излезе N.Kotich. След 7-годишно отсъствие от българската сцена, "котката" показа, че не е стоял далеч от занаята и изпълни чисто нови парчета, които бяха чути за пръв път пред публика. Керанов изпя едва един трак и подаде микрофона на F.O., който от своя страна също представи една единствена песен:


Бургаската линия бе продължена с големите NOKAUT. Един от най-силните проекти от т. нар. "втора вълна". Двете римови машини направиха показно по хип-хоп и вдигнаха публиката във въздуха. Отдалече си личеше, че феновете не просто са "хайпнати" от римите на двете Ванки, а изпитват огромно уважение към творчеството на артистите. Последваха So Calleed Crew, които винаги съм смятал, че биха били страхотен фон за пейка-парти с двулитрови бири в някоя градинка или парк. След свежарското им изпълнение, зад микрофона застанаха "логопедите", с чието мощно изпълнение бе закрита "подгряващата" програма на събитието. 


Дойде време на сцената да се изредят рождениците. Wing предаде пулта на Unkle Billy и се започна експресията. Първи щафетата пое Черноглед, който въпреки, че беше доста пиян, се представи страхотно, докато интерпретираше изпълнените си с мрачна действителност текстове. Е, обръщенията му към публиката малко омазаха положението, но все пак бяхме на Рожден ден! Дойде време за мощната русенска инвазия. На сцената излязоха Fogg и 082 Crew. Северняците винаги са били силни зад микрофоните и силната им лирика разтърси "Терминала".


Последваха Незнайните от крайните. Колкото и да са "незнайни" те, ние все пак си ги познаваме. 4PK и Митака ("царят на тройната рима") раздвижиха публиката и подготвиха сцената за създателя на лейбъла - Nowallz. Той от своя страна спечели остави публиката без дъх и с 20-минутно изпълнение остави всички без дъх. А нещата тепърва започнаха да загрубяват ...


Silent City (както винаги) изнесоха енергична сесия, в която изпяха някои парчета от новия им албум, както и някои стари хитове. Задължителен в случая беше трака "Sound Vandalism" и те не пропуснаха изпълнението му. Leshper Art Crew (подкрепени от Alexmall & Gem ) продължиха интензивната римова серия и изпяха няколко парчета от албума си "Посоки", които цялата публика сякаш знаеше наизуст. Доста силна импровизация показаха Van San & Freak Cello чрез бруталната комбинация на здрав бийт, силна рима и виолончело. Към тяхната сесия се присъедини и Primitiff, който е доста известен с изявите си на DNB партита в Барселона и региона.MD Beddah от своя страна беше готов с Hardcore селекцията си. В сценичната му интерпретация се чуха доста добре познати лирики (вкл. и "Борба" на Христо Ботев), както и новото му парче с Gerata "BG Rap". За финал чухме три трака от супергрупата Sech, съставена от Бедата, Nowallz и Van San. Но финалът беше далече. Доста далече. Публиката отказа да си тръгне и всичко продължи с freestyle, в който се включиха почти всички изпълнители от вечерта, дори и beatboxer от публиката. След тази импровизация всичко завърши със сет на Wing, което сложи точка на вечерното забавление.***

Партито приключи, но страхотните спомени остават. Екипът на Bass Blog Bulgaria пожелава на XPRSN още много успешни събития, както и още много десетилетия на българската хип-хоп сцена!
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!