Zero T и FSS разтърсиха MixTape 5


Петък, 25-ти септември. Нощ е. Може би вече е събота. Не знам, не гледам часовника. Пък и не ме интересува. Борейки се с липсата на въздух, се опитвам да стабилизирам дишането си пред клуб MixTape 5. Проблемът с дихателната ми система всъщност е музикален. Водя се, че съм "бассер", а повечето клубове в София изнемогват с вентилацията на басс-партита. Или нарочно не я пускат ... Все пак има някаква стигма срещу "басерите" и тяхното клубно поведение (скоро статия). Пред клуба има доста познати хора, с които си говоря за какво ли не. Въздухът мирише на цигари (от няколко вида), но все пак го има.

В подлеза минават някакви хора, екипирани с дъждобрани. По всичко си личи, че са били свидетели на мегаспектакъла на Слави Трифонов, който незнайно защо е завършил около полунощ. Стреснати от леките трусове пред MixTape, те се отправят бързо по посока ня някой изход. Да, вчера подлеза на НДК беше епицентър на сеизмична активност с лек магнитут, породена не от разместване на земни пластове, а от мощния бас, който излиза от колоните на малката зала в MixTape.

По принцип този клуб не е добре озвучен. Парадират за качество и гарантират за условия, но ... саундсистемата им куца. И в двете зали. И този проблем не е от вчера и днес, не е и само за DnB (все пак тоналността и динамиката на стила изискват малко по-различно детайлно озвучаване), а се забелязва отдавна, и то в различни стилове. Особено, когато някой артист реши да "избичи в червеното", нещата стават още по-фрапантни. Но вчера беше някак различно. Малко по-интелигентно. Дълбокият звук разтърсваше всичко в околността и тотално заглушаваше концерта в голямата зала. Всичко беше премерено и нямаше извращения с ушите на посетителите. Но все пак селекцията от тракове не оставяше и кубичен милиметър въздух, който да не трепти. Особено във вътрешната част на клуба. И най-вече в залата. Която е доста потна и препълнена.

Това си е друга отличителна черта на MixTape 5. Почти немислимо е да има DnB в голямата зала и затова 200-300 човека се тъпчат в малката, докато в Main Room-a 100-тина слушатели се забавляват с "по-атрактивен" стил или изпълнител. Но стига за клуба! Не съм дошъл в MixTape. Дошъл съм на FSS парти със Zero T. Мястото не е от значение. Цигарата на последният ми събеседник догаря в ръката му и е време да се насочим към локалната хипертермия в малката зала на заведението.

А там се случиха, пуснаха и чуха уникални неща! RiddimBox откри партито подобаващо с интересен сет, съвкупност от Deep и Liquid звучене. Траковете се редяха един след друг, а по всичко си личеше, че изпълнителят се забавлява искрено с нещата, които пуска. Веднага след него на сцената се появи PreSize и нещата "задълбаха". Вибрациите на сгъстения въздух вече се виждаха с просто око, а трусовете пред входа станаха доста по-осезаеми. Рядко се чува толкова дълбок и плътен сет в страната, а изпълнителите, които имат афинитет към Half-Step звученето се броят на пръсти. Но за щастие PreSize е един от тях и успя да покаже качествата на под-стила по брилянтен начин във вчерашната вечер.

Приближавахме се към сета на госта, но за да стигнем до него, трябваше да преминем през музикалната интерпретация на Robustus. Той е един от малкото DnB артисти, които представят България на световната музикална сцена чрез тракове, релийзи и участия в чужбина. Естествено, силната му визитка трябва да се защити и той прави това със всеки свой микс, представяйки дълбокото, мелодично и изчистено звучене, което се опитват да представят FSS.

Е, Zero T се завърна на сцената, след кратка творческа пауза. Дебютът му в България бе свързан с представянето на новият му албум за Dispatch Recordings - "Golden Section LP". Е, гост артист с нова продукция за един от най-качествените лейбъли, подкрепян от артистите на една от най-силните DnB организации в страната. И това ако не е предпоставка за силна DnB вечер ... И наистина клуба беше препълнен и доста хора очакваха сета на Zero T. И той, естествено, не разочарова феновете си и ги задоволи с прекрасна селекция, изпълнена както с новите му тракове, така и с някои малко по-стари неща, изкарани дълбоко от богатата му биография.

Е, естествено, имаше и фенове, жадни за "нещо по-така". Е те трябваше да изчакат малко. Сетът на Phirah бавно, но постепенно се насочваше към търсеното звучене. Нормално е динамиката да се развие с напредването на вечерта, пък и дозата си иска трещене. А Фирата знае как да задоволи и най-тежките вкусове. Сетът му достигна до типичен Neurofunk, като в селекцията на артиста бяха вметнати и част от любимите му тежки тракове с Hard и Breakcore насоченост.

За съжаление не можахме да чуем Smartech, който беше възпрепятстван да присъства на партито. Дойде време за финалният mashup, който постепенно започна да изпраща последните останали в залата. Всичко хубаво си има своя край! Време беше за закуска :)

И ако върна лентата назад, ето някои причини, поради които това парти ми хареса:

  1. РАЗНООБРАЗИЕТО! Един стил е недостатъчен, за да покаже красотата на DnB музиката за една вечер. А в MixTape чухме много повече от един стил. Имаше Deep, Liquid, Half-Step, Neurofunk, Hard ... от всичко по малко, а от някои под-жанрове и повече.
  2. Вайбът на FSS партитата. Тези момчета вече няколко години предлагат своя саунд, който е малко по-различен от това, което се търси и харесва в страната. Но с упорство и постоянство те се превърнаха в марка, която се харесва от не чак толкова "нахапани" "бассери", което прави усещането от събитието не чак толкова напрягащо.
  3. Гостът. Ми човекът идва от майната си (другият край на Европа), за да си представи новата продукция. А тази продукция, която представи, си заслужаваше вниманието!
  4. Мястото. Да, MixTape не е най-яката локация на света, но е една от малкото, която все още "търпи" DnB феновете. Е, с една врата по-малко в тоалетната и множеството умишлено счупени шишета и чаши пред входа, може би няма да са толкова толерантни към стила за в бъдеще, но все пак за момента са едни от малкото клубове, подслоняващи DnB. Respect!
  5. Множеството нови тракове, които чух. И то не само от Zero T ;)
E, това парти свърши. Идва ред на следващото. Информацията я име. Phirah обяви датата в информацията на последния си сет в SoundCloud. А гостите са се украсили с Cover Photo във Facebook, което показва именно същата дата в София. По-наблюдателните вече са сглобили пъзела. За останалите - очите на 4! Скоро ще бъде обявено поредното FSS парти, а както винаги Bass Blog ще ви държи информирани за новостите около техния график и календар.

Stay in touch!

-DutZie-
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!

0 comments :

Публикуване на коментар