Творческите превъплъщения на Иван Шопов - Част Първа


Иван Шопов е артист с безграничен талант. Роденият в Троян творец е един от най-големите гении на електронната музика в световен мащаб и е един от най-обичаните изпълнители в страната. За DnB феновете в родината ни (и не само) той е абсолютна икона. Освен че поддържа високо международно ниво на Hard Bass сцената, Иван постига успехи и в множество други музикални стилове чрез множеството си индивидуални и съвместни проекти.

Творческите лица на Иван Шопов са много, а той продължава да се развива в нови и нови направления, посредством нови и нови проекти. В събота, в новия клуб ДНК (на мястото на Blender), артистът ще представи своите индивидуални проекти със 7-часов сет. Събитието се организира съвместно с EventEase, които ни дадоха възможността да направим интервю с Иван. Подготвяйки въпросите, решихме да запознаем читателите си с възможно най-много превъплъщения на твореца. Тъй като (както можете да се досетите), интервюто стана доста обемно, сме го разделили на две части.

В първата част акцентът пада върху индивидуалните проекти на Иван Шопов. Засегнали сме предстоящото One Man Party и сме обърнали внимание на всички творчески псевдоними на артиста, които ще можем да видим и чуем в събота в подлеза на НДК. Приятно четене!

(линк към Facebook събитието - в картинката)

*****

Творческите превъплъщения на Иван Шопов - Част Първа


Здравей, Иван! Ти си един от най-известните представители на електронната музика в България. Как започна всичко за теб? Какви бяха първите ти стъпки в музиката?

Всичко започна с любовта ми към музиката, запалена от брат ми от съвсем малък. С него имахме над 600 касетки с музика, варираща от тежък метъл до индъстриал и пънк. След като ме приеха в художествената гимназия за приложни изкуства в Троян, реших че е време да сформирам и моя група. Така заедно с няколко съученика започнахме да свирим в училищната банда, правейки множество концерти в училище и града. В 9ти клас, моите съученици ме поканиха да пускам музиката на ежеседмичните купони, които се организираха в едно мазе под директорската стая. Така чух и drum and bass музика за първи път, от една съученичка, която ми даде да пусна една нейна касетка на един от купоните. Бързия ритъм и мелодиите веднага ме плениха и така започнах да търся още подобна музика в метъл магазините, където си пазарувах касетки.


Ти си изпълнител с много лица. Hай-познатото от тях е COOH. С него вече повече от десетилетие си част от водещите Hard Bass изпълнители в световен мащаб. Каква е тайната на това да си на върха за толкова дълъг период?

Тайната е да направил нещо истинско и стойностно, с което хората след теб да си сверяват часовниците за повече от месец. А това идва след много неуморен труд и любов към музиката и публиката на която я представяш.


В началото на своята кариера (2002-2005) сякаш стила ти не бе толкова тежък. Какво те накара да преминеш към Hard Bass звученето?

Аз винаги съм правел и тежка и лека музика, за мен те са двете страни на една и съща монета. По-тежкия звук се появи и след напредването ми в продуцирането на музика, което стана след първата ми винилова плоча през 2005та. С времето започнах да издавам музиката си за едни от най-големите лейбъли в тежкия дръм и бас, което също помогна хората да ме запомнят с това.


Освен COOH, ти имаш няколко други индивидуални псевдонима. Един от тях е Balkansky, с който представяш дълбок и плътен Dubstep с доста етно-мотиви. Сякаш Дъбстепа не е от най-добре приеманите жанрове сред младежите в България. Така ли е и в световен мащаб?

Дъбстепа имаше своя бум в България, но както в световен мащаб и тук леко затихна, но не бих казал че не се приема от слушателите. Когато една музика е качествена, тя намира начин да събере нужното внимание. Според мен сегашната вълна от по-дълбок дъбстеп се възприема по-добре в седнало положение, затова и партитата с него не са мащабни както преди.  Относно Balkansky, минавайки през много от подстиловете на дъбстепа, основната цел на проекта ми  винаги е била да залагам на новото, неочаквано, красивото и патриотично звучене. Както името, така и музиката е измислена за да дава самочувствие на сънародниците ми. Виждам че се получава и съм много щастлив от този факт, а дали дъбстепа умира, слабо ме вълнува :)


Показваш любовта си към Tехното чрез проекта си Drum Kid. До колко звученето на Drum Kid се доближава до Техното от 90-те, когато си бил в началото на своя път в електронната музика?

Винаги съм обичал техно музиката и съм се влияел от нея във всички електронни посоки които съм поемал. То е в основата на не един съвременен стил, затова и моя проект Drum Kid идва за да изкажа музикалното си мнение за този стил.

Обичам да правя музика в различни темпа и стилове, за да поддържам интереса ми към създаването на електронна музика жив, без да попадам в определени рамки и да зациклям в един и същи стил. Създаването на така наречената “права” музика, отключва много идеи за правене на “счупена” музика.


Отскоро в България по-масова популярност започна да добива Ambient музиката. Разкажи малко повече за нея. Тя звучи доста по-различно от останалите стилове, с които се занимаваш. Каква е основата на Ambient музиката?

Ambient звука за мен съществува от 90-те години, с появата на албумите на Future Sound Of London в България, както и албумите на Brian Eno, с който се запознах през 1996та.

Звучи различно, най-вече заради липсата на основен ритъм, който хората са свикнали да чуват в електронната музика. За мен това е звука на чистото изкуство, без да бъде то повлияно от под-стилове и определения. Една музикална абстракция от звуци, атмосфери и сериозен звуков дизайн, която сами хората с по-развито въображение и отворено съзнание биха одобрили.


В своите Ambient Live изпълнения като Ivan Shopov използваш доста аналогова техника. Какви машини имаш в своята богата колекция? Кои от тях обичаш да използваш най-често?

Първия ми ambient албум излезе през 2011-та под формата на каталог, направен от Иво Христов с мои графики и диск с музика. Той беше създаден изцяло със софтуер, но от тогава събрах доста аналогови машини в студиото ми и една от най-използваните за тази музика се казва Illuminist Garden от създателя на бутикови инструменти Folktek. Списъка с машини в колекцията ми е дълъг, но предпочитаните от мен производители са Moog, Access, Eventide, Strymon, Folktek, Soundcraft.


На 3-ти октомври ще представиш своите четири индивидуални проекта (COOH, Balkansky, Drum Kid и Ivan Shopov) в поредното издание на One Man Party. Какви са очакванията ти към събитието?

Очаквам да събера разнообразна публика, както миналия път през април, и да се забавляваме всички заедно до сутринта. Мисля че новото място (ДНК) е доста подходящо за събитието с обема и начина по който е разположено. Надявам се хората да останат доволни от музикалното пътешествие с мен.


Решил ли си как ще подредиш изпълненията в програмата?

Да. Започвам с ambient, след това techno,  от там през dubstep / idm до 180 bpm drum and bass / hardcore :)


През пролетта (4-ти април) ти изнесе подобно представление в Студио "Орфей". Какви промени ще добавиш в предстоящия спектакъл?

Ново място, нова музика, нови седем часа авторски звук и микс. Също така на партито ще представя най-новата ми колекция тениски с мой дизайн за Goloka, наречена Mystic Cruise.


Колко трудно е за теб да излезеш от един стил и да преминеш в друг? Нужно ли ти е време да "превключиш" на другата вълна или правиш нещата машинално?

Правя нещата с желание, машините ми помагат. Не ми е трудно да превключа от един стил в друг, трудно е за публиката да се отвори за 4 толкова различни стила.


Ти си изключително талантлив музикант и за теб няма тайни в сферата на електронната (и не само) музика. Защо избра точно тези четири стила, с които да представяш индивидуалната си кариера?


Защото това са проектите с които имам най-много авторска музика и с тях мога да направя тази градация, която търся в това парти. 


Край на първа част

*****

Втората част на интервюто с Иван Шопов ще е насочена към съвместните му проекти с различни музиканти и артисти. Статията ще бъде публикувана в края на седмицата, непосредствено преди One Man Party на 3-ти октомври.
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!