За музикалния фанатизъм и забавлението

Картинка: Google

Част първа
Втора част / Трета част

Ако отворим тълковния речник ще видим, че думата "фанатизъм" означава "пълна отдаденост към дадени убеждения (политически, религиозни, нравствени), съпроводена от ненавист към друга позиция". В исторически план обаче се забелязва, че най-лесно се фанатизират хора, които не познават и не разбират това, за което се борят. Най-точни примери могат да се дадат с религиозният фанатизъм. В Християнска Европа през средновековието повечето книги са били църковни, но по-голяма част от населението не е била грамотна. Естествено, лесно е да кажеш на някого, че "Бог ще го награди, ако ....", при положение, че човекът няма идея какво всъщност е "Бог".

Така са се родили Светата Инквизиция и Кръстоносните походи. При първото, според Божията воля и под предлог, че Църквата се бори с ересите, са изгаряни вещици и магьосници.   При вторите, под предлог да се освободят светите земи, папата изпраща хиляди християни към Йерусалим. Само първият кръстоносен поход е успешен, а донякъде и шестият. Историята споменава 9 кръстоносни похода, при които хиляди хора умират, борейки се за убеждения, които не разбират. Същото се наблюдава и в Исляма (Джихад) и други религии. Да не говорим за съвременните изражения на "кръстоносците" и "джихадистите", понеже там си личи колко са далеч всички от официалните си убеждения.

В общи линии, по-лесни за фанатизиране са по-необразованите индивиди. Колкото по-малко знаят хората за убежденията, които ще защитават, толкова по-яростна е защитата им. Същото важи и за музиката. Естествено, и за DnB. В съвременния Drum and Bass, хора, които не разбират музиката и нямат поглед върху различните от "техния собствен" поджанр, предават "музикални знания" на хора, които просто искат да се забавляват. Резултатът е видим за всички:

"Трябва да познаваш музиката, за да можеш да я предадеш правилно. Когато не предаваш музиката правилно, хората я приемат неправилно. Музиката се възприема с тялото, не с главата. Когато я възприемаш с главата, значи не я разбираш. Тогава трябва да взимаш наркотици" -  Mark Iriation (Iriation Steppas), Outlook Sound System Culture Conference, 2015 
Е, Mark Iriation е човек, който е направил много за музиката в световен мащаб. Направил е много за разпространението на Dub течението, от което са произлезли много модерни стилове (включително и DnB). Но, Mark Iriation не е DnB артист. Още повече, той не е neurofunk артист. Така, че  неговото мнение е без значение. Пускай да скачаме! 

И ето го краткият поглед на сцената в България. Тук всеки е фен, но рано или късно става артист. И постепенно започва да предава своята идея на останалите фенове. Няма какво да се лъжем, в България почти всеки продуцира и миксира (както споменахме и в други публикации). За съжаление обаче почти никой не познава музиката, върху която работи. Феновете приемат DnB за даденост и за "паднала от небето" висша сила на Създателите. Тях не ги интересува историята на този стил, развитието му и прочее. Тях и вълнува забавлението. Когато извършат "прехода" фен-артист, те нямат знанието и умението как да интерпретират музиката правилно. Те пускат това, което им харесва, за да се забавляват заедно с околните. Всеки търси най-лесния и най-бързия път в развитието си. А какво по-лесно от това да се забавляваш?

Но! За да стане едно музикално течение "култура", то музиката трябва преди всичко да възпитава, след това да забавлява. В България първото не се получава. Феновете са фенове. Те се радват на това, което им се предаде. За съжаление им се предава само бърз бийт, на който те да подскачат. Бийт, който не разбират и не усещат. Просто го чуват и подскачат, защото това за тях е DnB и по такъв начин им се представя. Но дали има някой, който може да покаже на феновете какво всъщност има зад бийта? Каква му е идеята, каква е целта? Как е направен? Защо е направен? Да, определено има такива хора, но за съжаление няма кой да ги чуе. Важен е рейвът! 

Именно тук се чупи зъбчатото колело. Всеки предава забавлението на стила на новите и бъдещите таланти, но никой не предава възпитанието. И точно тук се получава фанатизирането. Хората се привързват към нещо, което не разбират, но им харесва. И приемат само това, което им харесва. Зациклят! Някои зациклят на Hard, други на Neuro и Tech, трети - на Liquid. Голяма част от феновете в България са зациклили на даден стил. И не приемат останалите компоненти на широкия спектър от подстилове  на DnB музиката.  И това ако не е фанатизъм?!

"Ние не харесваме МС-та", "Не харесваме тракове с вокали!", "Не харесваме Dubstep", "Не харесваме бавния DnB", "Не харесваме liquid", "Не харесваме този и онзи артист", "Не харесваме ...!" и "Не харесваме ...". А какво всъщност харесват феновете? Харесват "бассчето"? Ама какво е това "бассче"? Какво и харесва в него? Защо им харесва това? Защо не им харесва другото? Само въпроси, понеже (почти) никой не може да даде смислен отговор на тях. Всеки харесва това, към което е фанатизиран. Но никой не се ражда фанатизиран.

Много артисти и организации представят Drum and Bass като религия. Но ако е религия, не трябва ли да се "проповядва" по правилен начин, а не по "радикалния", по който се предава сега? Защото доста хора не харесват "DnB фена", но "DnB фена" е такъв, какъвто са го създали и възпитали хората, които му представят DnB музиката. Защото когато си артист, доста по-лесно е да накараш всички да скачат на "празен" сет, отколкото да им предадеш някаква идея чрез твоята музикална интерпретация. Но когато нямаш представа какво всъщност правиш, а просто пускаш "любимите на всички" тракове и стилове, то резултатът е ясен - зомбирани погледи и еднотипни движения. Музикален фанатизъм! Всички знаем, че създаденото от фанатици рано или късно изчезва. Фанатиците защитават моментни идеи и създават моментни явления.

Защо DnB трябва да е нещо моментно?

Историята на DnB е доста кратка, на фона на другите музикални стилове. И ако регето, рока и джаза са предали своя смисъл и ясни идеи в поколенията, то DnB ще успее ли да го направи? Да, и в трите описани стила е имало "музикални фанатици", но е имало и знание, което се е развивало заедно с музиката. И посланието на музиката е останало.

Какво ще остане след DnB (в този му вариант)? Наводнението в тоалетната се оправя, отъпканата поляна отново позеленява, а любимият бийт може да се промени по всяко време. А трябва ли? Когато нещо ти е "любимо", трябва да знаеш откъде идва и накъде отива. Музиката се променя и развива. Фанатичният ум - не. За съжаление! А с фанатици култура не се прави!

P.S. - Следва продължение.

-DutZie-
Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!