Bass Blog Mix #24: Интервю cъс Soulnd


След като рубриката Bass Blog Mix направи кратка разходка до Великобритания, посредством микса на Monkixx / Route 1 Audio, дойде време да се завърнем в България със сет, дело на Soulnd.

Soulnd е добре познат на българската публика артист. Той е участвал на редица събития в страната, където е показвал уменията си зад пулта. Цветомир (както е истинското му име) е почитател на винила и винаги се старае да покаже на какво е способен зад грамофоните. Освен в България, Soulnd е участвал и на събития в Ню Йорк, Румъния и Гърция. Стилът му варира в широкия спектър на DnB и Dubstep музиката, a той самият казва: "Жанрът не е от значение. Ако музиката е хубава, можете да го почувствате. Без ограничения."

Може би феновете на "стандартните" за страната стилове като Hard Bass и Neurofunk не са запознати със стила на Soulnd. Той е част от артистите, които не следват модата в България и света и никога няма да направи сет от 20-те втръснали топ-парчета само за да се хареса на публиката. Напротив. Той е почитател на интелигентния и разнообразен звук и често показва този свой афинитет в сетовете си (както на живо, така и онлайн). През прoлетта Soulnd организира поредица от партита All About the Music в MixTape 5, където веднъж месечно, заедно със свои колеги и приятели, представяше изцяло винилни сетове.

Освен като DJ, Soulnd е известен и със своята работа в онлайн изданието Stash Magazine, където редовно представя най-различни статии и материали, свързани с любимите му артисти.

"Мисля, че един добър DJ трябва да знае историята на музиката, която пуска и този добър DJ винаги ще включва някои стари парчета в своя микс." казва Soulnd, който винаги се опитва да предаде своята страст към музиката на хората, които слушат изпълненията му. Цветомир за пореден път показва своята страст и любов към музиката със своя микс за Bass Blog Bulgaria. Сетът е разнообразен, интелигентен и изпълнен с тракове на артисти, които заслужават уважение от всеки. Можете да намерите микса в края на публикацията. В следващите няколко реда можете да се насладите на интервюто ни със Soulnd, където той разказва за себе си и за любимата му музика.


****************************
****************************


ИНТЕРВЮ

Bass Blog [BB]: Здравей, SoulndПредстави се с няколко думи.
Soulnd [S]: Здравейте! Аз съм Цветомир от Айдемир (по-малко известен като Soulnd) и обичам музиката. Жанрът не е от значение. Ако музиката е хубава, можете да го почувствате... надявам се. J

BB: Кога за пръв път чу DnB? Кой беше тракът / сетът? Какво те грабна в тази музика?
S: Прослушах дръм и бас към 2006/7 г., като виновни за това са Шого и Пешо, които сега са в Лондон и регулярно ми складират и препращат купчини с плочи. Също така и Кифлата, който си е тук и от време на време може да го видите да изригва по партита бос и да надъхва всички околни. :д Поздрави за тях. 

В жанра ме въвлякоха имена като Spor, Black Sun Empire, Ed Rush & Optical, Noisia, Future Prophecies, TeeBee и т.н., като за тракове – Stompbox remix-a на Spor и Black Sun Empire & Noisia – Infusion си остават любими и до ден днешен. Ще спомена също и, че първото дръм и бас събитие, което посетих, след като навърших 18 г., бе именно със SporBlack Sun Empire, Shy FX, Ragga Twins и H.M.S.U. крюто. EPIC! J

Стилът първоначално ме привлече с енергията и мрака си, като в последствие се ориентирах към по-дълбоките подстилове, включително и към тогава не толкова популярния в България дъбстеп.  

BB: Кога реши да се захванеш с миксиране? 

S: Накратко - от 2008 г. бях един от редовните в shoutbox-a на hmsu.org и се запознах с доста хора, между които беше и ЕХо. След като дойдох да уча и живея в София, започнах да помагам на H.M.S.U. с разнообразни дейности, съпътстващи организираните от тях събития, а след това станах и част от Mirizma. През 2012 с ЕХо, Асен (лека му пръст), Тедо, Дафи и High Five имахме студио в еднo мазe в Хладилника – това бе моментът, в който реших меломанията ми да прерастне в нещо повече и започнах да миксирам.

BB: Ти си един от малкото български DJ с афинитет към винилите. Защо предпочиташ този носител? Какво ти дава винилът, което не може да се получи от дигиталните формати?

S: Това е въпрос, чийто отговор може да е твърде комичен за някои, но честно казано предпочитам да пускам на плочи, защото е по-трудно. Първоначално започнах на CDJs и там нещата са твърде лесни.

Ако тази причина звучи несериозно, то мога да кажа и че обичам да слушам и гледам истински диджеи, които миксират добре и се заиграват в микса. През годините съм слушал доста колеги (родни и чужди), които дори и не се опитват да смесят два трака и това определено не ме забавлява, а точно обратното – става ми тъжно. Също така се наслушах на едни и същи парчета на всяко парти. Неуважително е както към музиката, така и към публиката да пускаш едни и същи неща, още повече да го правиш в продължение на години.

Също така всеки може да си купи (да не казвам свали от някой сайт/форум) 
mp3/WAV/Flac, но има музика, която се издава само на винил и това бяха първите плочи, които започнах да си купувам. Започнах с лейбъли като DMZ, Systemстарите неща на 31 Recordsпо-старите Metalheadz, Ed Rush & Optical, Photek и т.н. също не могат да бъдат намерени дигитално с хубаво качество. Ще спомена и факта, че много хора се правят на големи фенове, обичат сцената и т.н., но не си купиват музика, а предпочитат да си дават парите за... други неща. Та така де... който не се е пробвал да пуска плочи - никога не е късно J Давайте смело.
BB: Кои артисти и лейбъли предпочиташ?

S: Радвам се, че този въпрос не ме ограничава само в дръм и бас стила. затова ще изброя повечко и всякакви (no offence): J Mala, Calibre, Kryptic Minds, Synkro, Distance, dBridge, Breakage, Burial, The Prodigy, Massive Attack, Tricky, Fink, Portishead, Bonobo, Akala, Lowkey, Horrorshow, Ghostpoet, The XX, Bloc Party, Radiohead, System of a Down, Rage Against the Machine, Bob Marley, Pink Floyd, The Beatles, Jimi Hendrix, Gil Scott-Heron и т.н.

От лейбълите първоначално се отпуснах и изброих твърде много, но реших да оставя само следните: Metalheadz, Exit, 31, Darkestral, Prototype, Soul:r, Renegade Hardware, Samurai, Critical и Invisible.

За издаващите дъбстеп ще изредя
DMZ, Deep Medi, Tempa, Planet Mu, System, Lion Charge, Innamind, ZamZam, Chestplate и Uprise Audio.

Нека също така спомена и
XL, Brownswood, Houndstooth, Ninja Tune, Warp, Young Turks, Appolo, Big Dada, 4AD и Tri Angle, които са едни от най-уважаваните за мен лейбъли, издаващи много качествена и разнообразна музика.
BB: Според теб, кой е “албумът на 2015-та година” за момента?

S: Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly. А в дръм и бас и дъбстеп стиловете печелившите са съответно Break и Synkro , и безумната колаборация на Commodo, Gantz и Kahn.

BB: Топ 5 на любимите ти тракове?

S: Ох... най-трудният въпрос, честно! J Нека са поне 10... (дръм и бас и дъбстеп).

Дръм и бас: 
dBridge - True Romance
Krust - True Stories
Calibre - Don’t Mind
Dillinja - Promise
Data - Splice
Commix - Be True
Amit - Gatecrasher
Kemal - Bleed
Instra:Mental – Photograph
Jubei - Alignment.

Дъбстеп: 
Digital Mystikz - Anti-War Dub
Mala - Forgive
Distance - Night Vision
Loefah - Disko Rekah
Skream - Dubbers Anonymus
D1 - Missin'
Burial - Wounder
Breakage - Callahan
Loefah - Horror Show 
Kryptic Minds - Generation Dub

BB: През пролетта стартира серия от партита в MixTape 5Ще се провеждат ли All About The Music вечери и през есента?

S: Да. Идеята е жива, като единствената и коренна промяна ще е, че музиката ще е само дръм и бас и само дъбстеп, тъй като на по-голямата част от родната публика ѝ е трудно да възприема повече от 1 стил на вечер… :д Да не говорим за съчетание от сорта на дъбстеп/фънк/хип хоп и дръм и бас (което всъщност бе второто издание).

Доживотен респект за Бирата (
Ramsey Hercules) и Ивака (Funktool), които домъкнаха сума ти плочи и тотално разцепиха!
BB: През годините си бил на една сцена с много от твоите любими артисти. Кой от тях ти е направил най-силно впечатление на живо?

S: През януари 2012 г. направих една разходка до Истанбул, където слушах откриващ сет на не толкова популярния по това време Gantz, а след него - DMZ в пълен състав. Маla, Loefah, Coki и Pokes са едно изживяване, което пожелавам на всеки. Това безспорно остава едно от най-силните събития, които съм посещавал. 

Ако фактът, че бяхме на една сцена сутринта, след като всичко свърши, не се брои, то тогава ще избера Amit. Имах огромното щастие да подгрявам преди неговия сет в Солун преди почти 2 години. Много силен артист, разнообразна селекция, както стилово, така и времево. Старо, ново, криво, право J както си трябва.BB: Освен DnB, ти миксираш успешно и Dubstep. Защо, според теб, хората не могат да видят прилика между двата стила?

S: Единствената голяма прилика между тези два стила, която аз се сещам, е басът, иначе са си два коренно различни стила - всеки със своя собствена история, култура и звучене. Има хора, които харесват дъбстеп, има хора, които харесват дръм и бас, а има и хора, които харесват хубава музика без значение от жанра и темпото. Разнообразието е нещо важно и си мечтая броят на осъзнаващите го хора да започне да расте все повече и повече.

BB: Мислиш ли да започнеш да продуцираш своя музика скоро?

S: Не.

BB: С кого от любимите ти артисти би искал да направиш B2B сесия най-много?

S: dBridge и Mala.

BB: Ще има ли МС в тази сесия? Ако “да”, кой?

S: SP:MC и Pokes.

BB: Ако беше супергерой, какви щяха да са специалните ти сили?

S: Чрез шамар или допир (според ситуацията) да лекувам всякакви умствени/емоционални заболявания/проблеми.

BB: Благодаря за отделеното време! Пожелай нещо на читателите!

S: Пожелавам на читателите да четат повече, като даже и поздравявам тези, които го правят. Пожелавам им много плодове, зеленчуци, слънце и пътешествия, както и да слушат по-разнообразна музика. Be true.

************************
************************
*****

Следващото събитие с участието на Soulnd е гостуването на Commodo в MixTape 5. Цветомир е приготвил голям брой плочи, които иска да пусне. Както знаете, по случайност, Bass Blog Bulgaria става на една година точно на това парти:

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!