Как да си модерен DnB артист?


Едно време DnB беше най-сложната за продуциране и за интерпретиране електронна музика. Но също така тази музика се оказа и доста бързо развиваща се. Дали обаче се развива в правилната посока? Все пак нещата изглеждат доста по-опростени и елементарни, но кой знае, сигурно е за добро. Ето някои прости стъпки, които трябва да спазвате, за да бъдете модерен и "готин" DJ.

НАЧИНАЕЩ DnB АРТИСТ


Ти си част от идеалната DJ Утопия. По принцип Утопията е идеалното място за каквото и да е, но ти живееш в идеалната DJ-ска Утопия - България. Тук артистите започват да стават повече от феновете. Всеки иска да е артист. Само някои, които за 15 години не могат да се научат да миксират стават блогъри. Но иначе всеки иска да е DJ и всеки рано или късно се захваща. Какво трябва да направиш, за да пробиеш по-бързо на сцената:

1. Пускай HARD!!

Всеки в България слуша HARD. Важното е да се пускат най-тежките и извратени неща. Наблягай на PRSPCT XTRM. Обикновеният PRSPCT е прекалено лек. Това е брилиянтния подстил! И да "изтропаш" никой няма да разбере, но за целта трябва да си включил в селекцията си най-ужасните лумканици. Но! Да не забравяме, че децата харесват треснята. Колкото повече трещиш, толкова повече ще те харесат връстниците!

2. Разнообразявай!!!

Ти си млад DJ. Още не си пораснал толкова, за да пускаш еднакви неща! Винаги разнообразявай с някакъв друг стил! Но! Никога друг DnB подстил! Ликуида е за пееееерас'и! Ти си хардкор машина чо'ек! Не може да си пеееерас'! Дори и да си хардкор педерас', не го показвай на сцената! НИКАКЪВ LIQUID, ясно?! Neurofunk-a също ти е забранен. Той е за по-висок левел. Разнообразявай с хардкор! Но не какъв да е хардкор! Задължително MOH! Angerfist винаги е добро решение. За да изпилиш мозъците на фенчетата, пусни и Dubstep! Например Skrillex.

3. BPM? Ти си DnB! BPM не е твоя стил!

Никога не смесвай парчета с еднакъв BPM! Това създава еднообразие на бийта и сета не е толкова треслив. Няма трясък, няма фенове, не си cool!

4. Винаги почиствай лаптопа си!

Ама винаги! Това е твоето студио! Твоят дом! На лаптопа имаш нужния софтуер за смесване, за продуциране и за гледане на порно. А също така може и да инсталираш CS. Тогава ако ти писне от диджействане винаги можеш да преминеш към геймърстване. Дори и пред публика. Даже е за предпочитане! Все пак може да се заформи интересна мрежа ако сред публиката има твои колеги. А това е много вероятно, все пак сме в България. Всеки е поне малко DJ.

5. Конзола!

Начииии, тия старците тъпи ли саааа, братле? 30 сантиметра черен диск, а само 1 MP3 на него. И мъкнат грамофони от на баба ми времето, за да си пуснат черния диск. Т'ва е отживелица! Кой прави грамофони? Това е съветска технология. Трябва ти конзола. Лична! Плеърите са за аматьори! В конзолата е играта! А ако успееш да контролираш CS аватара си с копчетата на конзолата, ставаш БОК! И никакъв Sync бутон! Защо? Ами така казват хората. Ти така или иначе си модерен DJ и не слушаш BPM, не я разбираш тая музика и не ти трябва. Но и Sync бутон не ти трябва. Справяш се сам. Или в B2B, ако е широка конзолата.

НАПРЕДНАЛ DnB DJ


'Начиии, вече си прекалено голям DJ. Можеш да се отървеш от някои неща, които да оставиш назад в аматьорската си кариера. Вече нямаш олимпийски статут, но си професионалист. Играч! Следвай модата на големите. Вече целиш световна слава, така че не се придържай към модата в България. Никакъв HARD! Той е за наркомани (вече)!

1. Neurofunk

Позволените артисти са Noisia, BSE, Maztek, Mefjus, State of Mind, Emperor, Enei, Jade. Избери само 3! Не е нужно да пускаш разнообразни сетове. 3-ма артисти са достатъчни и ще ти свършат работа. Но нека те бъдат от лейбъла, към който се стремиш. Eatbrain или Blackout. Няма друг Neurofunk! Точка! И никакъв друг DnB! Хардкора също се забравя. Angerfist е за децата (вече). Разбрахме ли се?

2. Траковете

Сет без "Incessant" и "Whip Slap" не е DnB сет! Най-вероятно е Dubstep или нещо подобно. Тези два трака за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всеки сет! Вече си избрал своите 3 любими артиста. Сега избери 20 парчета. Заедно с изброените 2, стават 22. Напълно достатъчно за сет. Все пак цялата сцена в момента се крепи на 40 трака максимум. Ти избери 20! Не можеш да пускаш всичко!

3. Техниката

Вече си достатъчно голям, за да мъкнеш лаптопи, конзоли и саундкарти. Сега си звезда! Бъдещето е пред теб! А и защо да си изморяваш златните ръце допълнително? Слушалки тип "тапа" и 2 флашки (едната с Incessant и 10 трака, другата с Whip Slap и 10 трака). Така ръцете ти са свободни. Можеш да си бъркаш по дупките, когато не пускаш. Все пак вече ръцете ти не са заети с лаптоп, а и никой не е умрял от назален фистинг (бъркане в носа, демек).

4. Стойката

Всеки DJ трябва да може да имитира следните неща с ръце: Сърчице, Свирене на пиано, Светене на прожектор, Свирене на друг инструмент, Полет на птица, Радост на футболист след гол (особено по време на "совалките", които са задължителни за твоя стил). Пипай плеърите и миксера само при необходимост! Пляскай над глава! Подскачай! И не забравяй стойките!

5. Кръговрата

Малолетните пички харесват еднообразен Neurofunk <-> всички харесват малолетни пички. Закон! И еднообразие до гроб! Пък и ако си вървежен  можеш да си пазиш ръцете още повече. За целта - хващаш малолетна пичка, която е "най-голямата ти фенка евър" да се качи на сцената до теб, да раздава вместо теб сърчица от пръсти на публиката и да върти задника си все едно е на поп-фолк концерт. Все пак си звезда - трябва да си имаш и балет. 

СУПЕРЗВЕЗДА


Вече си голям! Е, не си част от любимия си DnB лейбъл, а и малолетните пички са ти писнали, може би си женен и радостите от живота са сведени до минимум. Но все пак си достатъчно голям, за да смесиш 20-те neurofunk трака (нищо, че са минали 10 години те пак са си на мода) с Лора Караджова и Young BB Young едновременно. 

1. Конзолата

Но не старата конзола. Тя е отживелица. А и ти е купена от мама и тате. Тая си си я купил почти сам. Вече си пускал на достатъчно сватби, за да можеш да си позволиш конзола. Лична! Не семейна. Пък и с новата конзола ще контролираш новия лаптоп, в който ще си събрал всички 5 000 000 свалени не-DnB-MP3, с които да миксираш 22-та хита от "силните ти Underground години".

2. Sync Button

Вече си прекалено висок левел. Отключил си Sync бутона. Можеш да го използваш. Позволено е, а освен това и е наложително!

3. Всеки сет се записва

Трябва ти GoPro. Поне два. 3-ма оператори с камери. 2 000 фена с телефони. Журналист от БНТ  с диктофон. Всеки запис е твоя лична собственост и се качва във Facebook профила ти и професионалната ти фен-страница. А и като го запишеш можеш да го пуснеш пак следващия път. Вече си схванал стойките, никой няма да разбере, че не миксираш на живо ако си добър актьор.

4. Спонсори

Купи си тениска на вървежна марка и кажи, че ти е подарък от магазина. Опа! Купи си две. Като едната се вмирише, смени я с другата. Не! Нека е една! На кой му пука дали миришеш? Ти си сам на сцената и пускаш 8 часа на вечер! Имаш си и хонорар, а и взимаш пари за поздрави. Не могат да те бутнат! Даже ако искаш, можеш да си купиш хавайска риза, с която да пускаш! Супер свежо, брат!

5. Никога не пускай чалга!!!

Без коментар ....

Е, сега вече си завършен модерен DnB DJ. Честито! Ако се провалиш като DJ стани MC. Там не ти трябват умения. Само микрофон. Ама то него го дават организаторите. Ако и за МС не ставаш, добре дошъл в клуба! Да си блогър е безплатно :D

Тази статия е направена само за забавление. Ако има прилики с реални лица, те са случайни (приликите, не лицата), но това не пречи лицата да се замислят над кариерата си. :D
Просто лека доза понеделнишко изтрещяване :D

За всички, отделили време, за да прочетат тази "публикация", поздрав с един нечуван през лятото трак:

Share on Google Plus

About Dobri Andonov

Thanks you for reading this article! Hope you like it! For more information about the authors check our Google + accounts or the website's 'Team' section!